Hvězda Ambiente: Co znamená tento symbol u jídel na menu?

31. května 2024
Foto: Vojtěch Tesárek
Když si v podnicích Ambiente dáte jídlo s hvězdičkou, nahraje se vám na věrnostní kartu dvojnásobný počet bodů. Hvězdičku mají jídla, která jsou pro restauraci typická a jsou v nabídce každý den. Nejste zapojeni do věrnostního programu? Hvězdička vás možná přiměje minimálně o tom přemýšlet.

„Hvězda Ambiente má dva významy. Ukazuje členům věrnostního programu jídlo, za které získají dvojnásobný počet bodů, a tím pádem větší slevu při další návštěvě. Zároveň může zaujmout hosty, kteří zatím členy nejsou,“ vysvětluje Lucie Svobodová, vedoucí věrnostního programu Ambiente. 

Které jídlo si zaslouží hvězdu?

Pravidla pro udělování hvězd jsou jednoduchá. „Jídlo musí být na lístku stále, nesmí spadat například do sezonní nabídky nebo denního menu. Většinou jsou to pokrmy, které mají hosté nejraději, a chody typické pro danou restauraci a její zaměření. V Lokále je to tedy například smažák, v Pastě Fresce tiramisu, v Café Savoy tatarák parisian, v Pastacaffé tagliata s rozmarýnem a v Bufetu zase smažené kuře v housce. Některá z jídel si hvězdu drží už od otevření podniku. Hosté je znají, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější,“ říká Lucka. 

Zároveň dodává, že by hvězda neměla sloužit jako prostředek pro účelné zviditelnění jídla a zastupovat „doporučení šéfkuchaře“. Symbol tedy rozhodně neupozorňuje na položky, které restaurace potřebuje aktuálně prodat.

Hvězdy uděluje sama restaurace, není to žádné nařízení „shora“. „V Hamburku ji má výhradně smažák. A to proto, že je bezkonkurenčně nejprodávanější. Hosté mají smažák s hvězdou spojený a chodí sem na něj opravdu často,“ nabízí příklad Martin Bušó, generální manažer Lokálu Hamburk. 

V Pastě Fresce na to jdou jinak a hvězdu přidělili hned několika jídlům. Generální manažer Milan Tuhovčák vysvětluje, jak o tom přemýšleli: „U nás hraje roli oblíbenost a prodejnost. Dlouho měly hvězdu lasagne, ale před rokem a půl jsme to museli změnit, protože pokud jde o popularitu, všechny ostatní těstoviny válcují cannelloni s masovým ragú a černým lanýžem. V případě salátu s avokádem jde o kombinaci oblíbenosti u hostů a úcty k tradici. Máme ho na lístku už spoustu let, ne-li úplně od začátku.“ 

V některých případech dostanou hvězdu také pokrmy, jejichž recepturu nebo přípravu tým restaurace nedávno zdokonalil. V takovém případě hvězdička funguje jako prostředek, který k danému chodu přitáhne pozornost.

„Dobrým příkladem je už zmíněný smažený sýr v Lokálech. Když se kuchaři rozhodli změnit druh sýra a pátrali po tom pravém, na lístku byly jeden čas sýry dva: původní a nový, řemeslný eidam. Hvězdu přitom měl pouze původní smažák, připravovaný podle staré receptury. Až když řemeslný smažák ukončil testovací období a zastoupil svého předchůdce, dočkal se hvězdy Ambiente,“ vypráví Lucka.

Chcete také pátrat po hvězdách na lístcích restaurací Ambiente a vychutnávat si slevy a výhody? Přečtěte si, jak si zařídit věrnostní kartu, na webu moje.ambi.cz a můžete stoupat ke hvězdám!

Tajemný symbol jako marketingový prostředek

Členové věrnostního programu už hvězdu většinou dobře znají. Ale co ostatní hosté? Pro ty hvězda často funguje jako první setkání s věrnostním programem, to když se zajímají o její význam. Informace, že za jídlo s tímto symbolem dostanou dvojnásobný počet bodů, a tedy i větší bonus na příští návštěvu, je leckdy důvodem, proč se také zapojit.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.