Facebook

Sekaná – 4. týden

248
24. ledna 2019 Autor: Martina Píšová

Nejlepší restaurace na světě bude mít pokračovatele v Londýně a nový podnik otevřel i šéfkuchař Thomas Keller. Ceny jsou překvapivě přívětivé, a část menu je dokonce vyhrazena dětem. Novinku má i Massimo Bottura, na poličku si může přidat další velké ocenění.

Eleven Madison Park v Londýně
Nejlepší restaurace na světě Eleven Madison Park vyslala část svého týmu do Londýna. V létě by tam měli otevřít restauraci ve slavném hotelu Claridge’s. Už dlouho se šuškalo o tom, že Daniel Humm a Will Guidara (dvojice stojící za EMP) začnou s hotely ze skupiny NoMad spolupracovat, teď je informace oficiální. První restaurace se bude jmenovat Davies and Brook.

Thomas Keller má nový podnik
U slavných jmen s novou restaurací ještě chvíli zůstaneme. Thomas Keller otevřel v Kalifornii podnik v úplně jiné cenové kategorii, než byste od šéfkuchaře The French Laundry čekali. Za hlavní chod s dezertem zaplatíte 10 dolarů. Je v tom ale háček, musíte být dětský host. La Calenda je první restaurace, ve které se Thomas Keller zaměřil na mexickou kuchyni, a část menu věnoval právě dětem, což je mezi restauratéry naprostá vzácnost.

Massimo Bottura v síni slávy
Italský šéfkuchař sice letos vypadl z prestižního žebříčku World’s 50 Best, ale plynule z něj pokračuje do nové, ještě lepší kategorie. Se svou restaurací Osteria Francescana totiž přechází do síně slávy Best of the Best. Bude tak stát po boku těch nejlepších z nejlepších, společně s Reném Redzepim nebo Ferranem Adriou. Má to svou logiku v posledních letech se totiž na špičce opakovaly samé staré známé  firmy.

Jak jsme to upekli
Napadlo by vás, že existuje více než 70 faktorů, které ovlivňují kvalitu, chuť i vzhled chleba? S Tomášem Karpíškem a jeho bratrem Alešem, někdejším šéfpekařem Esky, jsme si znova prošli celou cestu, která vedla k dnešnímu chlebu Ambiente. A že byla pořádně klikatá!

Jak vést lidi?
Umět vařit nestačí. Šéfkuchař musí řídit kuchyň a lidi, prohrabuje se v receptech i v administrativě, plánuje menu i směny. Přebírá zodpovědnost a úkoly, na které ho nikdo nepřipravil. Vlastně stojí v čele malé firmy, a to mu ve škole tvrdili, že bude „jenom“ kuchař! Malý návod najdete v článku na blogu Jídlo a radost.

Jak jsme to upekli

Načíst další článek...