Sekaná 9. týden

3. března 2023
Teploty venku pomalu, ale jistě stoupají, obloha se rozjasňuje a před restauracemi brzy vyrostou zahrádky. Rušno je i v zákulisí gastronomické scény, a proto jsme pro vás nachystali další díl Sekané. Tady je!

Začneme tradičně otvíračkami. A že jich je! Karlínské bistro Krystal se rozrostlo o pekárnu, která funguje hned ve vedlejším vchodě – zajít si můžete pro chleba, sendvič nebo koláč k snídani. Na Vinohradech se obědvá v nově otevřeném bistru Kroule. Hlavním hrdinou na menu jsou smažené bramborové koule, plněné masem nebo sýrem. Kousek Prahy najdete i v Brně, kam se přenesl koncept Na břehu Rhôny – kuchyni vede Jakub Škaroupka, který dříve vařil v brněnském Atelieru. Doporučujeme šnečí ragú nebo brambory s pěnou ze sýru Reblochon – a samozřejmě sklenku francouzského vína!

View post on Instagram
 

A nové podniky budou přibývat! Už za několik dní otevře na rohu pražské Jungmannovy a Charvátovy ulice bistro Bjukitchen Báry Karpíškové – testuje se ostošest. Mezitím se můžete vydat do nedalekého Goodloku na nové snídaňové menu. Na duben si naplánujte výlet do Tábora – smíchovský Trikoloniál tam rozjede další pobočku. Nabízet se budou snídaně, polévky i jejich proslulá sekaná v housce, ale také naturální vína, řemeslná piva a spousta dalšího.

View post on Instagram
 

O posledním únorovém víkendu proběhla v Praze soutěž Barista roku! Titul za kávovarem obhájil loňský vítěz Denis Kramář nominovaný za brněnskou pražírnu Rebelbean, druhá byla Kateřina Myšková z doubleshotu a třetí skončil Roman Nejedlý z Fiftybeans. Gratulujeme!

View post on Instagram
 

Drželi jste suchý únor? Pak je třeba se odměnit! Nejlépe nějakým českým naturálním vínem. S výběrem vám poradí třeba v Alma Wines – už brzy navíc otevřou restauraci s vinným barem v centru Prahy. Zatím si můžete třeba objednat jejich box naturálních vín domů.

View post on Instagram
 

Začíná sezona trhů! A proto se od 4. března začnou pěstitelé, pekaři a řemeslníci opět sjíždět na tradiční sobotní trhy na Kulaťáku. Košíky s sebou!

View post on Instagram
 


Sezonní záležitostí je i březová míza. Znáte ji? Vytéká zpod kůry bříz zhruba v polovině března a dělá se z ní svěží nápoj. Honza Klimeš z Euforie bude mít brzy plné ruce práce, při sběru i výrobě novinek! Těšit se můžete na fermentovanou březovou mízu macerovanou s asijským citrusem yuzu, redukovaným pomerančem, lístky matcha nebo trnkou s neprokvašeným pylem. Nové příchutě se lahvují až v půlce léta, do té doby si tedy vychutnávejte loňský ročník.

View post on Instagram
 


Nealkoholická inspirace na vás čeká v knize ZERO: A New Approach To Non-Alcoholic Drinks, kde najdete tipy na míchané drinky bez alkoholu. Ocenění si zaslouží i české tituly! Postní kuchařka Pavla Drdela postoupila do finále soutěže Cookbook Gourmand Awards 2022, které proběhne v květnu ve Švédsku. Držíme palce!

View post on Instagram
 

A když už jsme zabloudili do Skandinávie, je třeba zmínit, že dánská Noma trénuje na pop-up, který chystá v japonském Kjótu, kam už se část týmu přesunula. Jejich trénink sledují na Instagramu stovky, ne-li tisíce kuchařů po celém světě.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.