Škvarková, vajíčková i salámová. Připravte si silvestrovské pomazánky z Ambiente

27. prosince 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Škvarková, vajíčková i bramborový salát jsou příjemně chuťově výrazné, zato jednoduché na přípravu. Kuchaři z Ambiente vám posílají tipy, čím potřít silvestrovské chlebíčky a jednohubky, aby bylo k přípitku co přikusovat. Chcete letos zkusit něco peprnějšího? Pusťte se do salámové pěny z Našeho masa!

Škvarková od Kalendů

Klasika, co si rozumí s pivem, ale i s vínem s vyšší kyselinou!

Suroviny:

  • 2 kg škvarků ze sádla
  • 1 kg škvarků z Pražské šunky
  • 1½ kg konfitovaného podjazyčí (může být i pečený bůček)
  • 300 g konfitované cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 300 g kyselých okurek, nastrouhaných
  • lák z okurek dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Škvarky ze sádla i Pražské šunky, podjazyčí či bůček a cibuli semelte na masovém mlýnku. 
  2. Přimíchejte hořčici a kyselé okurky, dochuťte lákem, solí a pepřem. 

Tipy navíc:

Část škvarků můžete pouze rozmačkat vidličkou, pomazánka získá hrubší a zajímavější texturu. Některé receptury obsahují také sádlo, díky kterému se škvarkovka lépe roztírá na chleba.

Přeštické škvarky jsou dostání v Našem mase. Občas mívají i škvarky z Pražské šunky nebo uzené sádlo.

Vajíčková pomazánka a bramborový salát z Café Savoy

Umíte si bez nich představit obložený chlebíček? My tedy těžko!

Vajíčková

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 10 lžic majonézy 
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • pár stébel pažitky, nasekaných
  • šťáva z ½ citronu či limetky (nebo podle chuti) 
  • sůl pepř dle chuti

Postup:

  1. Vejce vařte 10 minut ve vodě nebo na páře. V mezičase v míse smíchejte majonézu, šalotku a pažitku s citronovou šťávou a solí. 
  2. Uvařená vejce oloupejte, nechte vychladnout a pak je nakrájejte na kostičky. Vše smíchejte, nechte v lednici hodinu odležet – a můžete servírovat!

Bramborový salát

Suroviny:

  • 10 brambor varného typu A či B
  • 100 g celeru 
  • 100 g mrkve 
  • 5–7 nakládaných okurek
  • 1 bílá cibule
  • 5 vajec
  • 7 lžic majonézy
  • 4 lžíce hořčice
  • lák od okurek dle chuti
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Brambory ve slupce uvařte doměkka a ještě zatepla oloupejte. Celer a mrkev nakrájejte a uvařte v osolené vodě. 
  2. Brambory nakrájejte na kostičky – ručně nebo s pomocí kráječe. Okurky a cibuli nakrájejte najemno.
  3. Vejce vařte 10 minut, pak je oloupejte a nakrájejte stejně jako brambory.
  4. Vychladlé ingredience smíchejte se zbytkem surovin, dochuťte lákem, solí a pepřem.
  5. Mísu se salátem překryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici odležet, ideálně přes noc.

Salámová pěna z Našeho masa

Pro milovníky salámu a lehké peprnosti.

Suroviny:

  • 1 kg salámu (1 nebo více druhů: uherák, lovecký, turista…) 
  • 250 g Naší majonézy
  • 50 ml láku z okurek 
  • 50 g hořčice

K podávání:

cibule a pažitka, nakrájené najemno (nemusí být)

Postup:

  1. Salám nakrájejte na drobné kostky a najemno umelte. 
  2. Do vzniklé pasty přidejte majonézu a důkladně promíchejte. Přilijte lák z okurek a zapracujte ho tak, aby v pomazánce nebyla žádná tekutá složka. Přidejte hořčici a znovu důkladně promíchejte. 
  3. Mísu s pomazánkou překryjte potravinářskou fólií a a nechte v lednici odležet, ideálně přes noc.
  4. Před servírováním směs promíchejte a ujistěte se, že se lák z okurek nedrží na dně mísy. Pomazánku ochutnejte a případně dochuťte pepřem a solí. 
  5. Doporučujeme servírovat na chléb 33 z Esky. Kdo chce, může si krajíc s pomazánkou ještě posypat cibuli a pažitku. Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.