facebook
instagram

Slaná, sladká, chlebová a fermentovaná: snídaňová granola originálně

7. října 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Je křupavá, zasytí a už dávno není čistě snídaňovou záležitostí – granola. Máme pro vás čtyři různé návody, jak si doma namíchat a upéct posypku na jogurt, salát či polévku. Základem jsou ořechy, semínka a také tekutý med.

Ořechová granola

Pečná a na ráno jako dělaná. V Esce pro vás pravidelně pečou čerstvé várky křupavé granoly. Z vloček, oříšků, rozinek, semínek, másla a cukru. Stačí otevřít a servírovat s jogurtem a oblíbeným ovocem.
Koupit

Vynález granoly se připisuje lékaři Jamesi Calebu Jacksonovi, který v 19. století upekl, rozdrtil a znovu zapekl těsto z grahamové mouky. Úspěchu dosáhl také lékař a odborník na výživu John Harvey Kellogg, když smíchal ovesné vločky s pšeničnou a kukuřičnou moukou. Jackson ho údajně zažalov0al za stejné pojmenování „granula“, a tak Kellogg přišel s „granolou“. Připravíte si ji doma naslano, z nespotřebovaného chleba, vsadíte na klasiku s ořechy, anebo zkusíte fermentovanou? 

Slaná ořechová

Jednoduchý recept si vystačí s 200 g směsi ořechů a semínek (slunečnice, dýně, mandle, kešu, mák), které se nasucho opraží na pánvi a spojí s 20 g medu, 40 g másla, 5 g lahůdkového droždí a špetkou soli.

Z kváskového chleba

Netradiční granolu upečete ze starého (kváskového) chleba. Suché krajíce pokrájejte na kostičky a v mixéru typu blender rozmixujte na drobné kousky. K těm pak vmíchejte nasekané lehce opražené oříšky či semínka, tekutý med a špetku soli. Chlebová granola se peče na plechu nebo v zapékací míse asi 35 až 40 minut, a to v troubě předehřáté na 175 °C. Každých 10 minut se promíchává, aby se nespojila v jeden kus. Poměr chleba, ořechů, semínek a medu záleží čistě na vaší chuti a preferencích.

Slaná verze

Podobným způsobem připravíte slanou verzi granoly, která poslouží jako chutná křupavá dekorace salátů, polévek a dalších pokrmů, včetně slané ovesné kaše. K nadrolenému chlebu, oříškům a semínkům přidejte sušené bylinky a koření dle chuti (rozmarýn, tymián, oregano, chilli, česnek), rostlinný olej a sůl, případně trochu medu, tamari či sójové omáčky. Pečte opět 35 až 40 minut při teplotě 175 °C a každých 10 minut směs promíchejte. 

Fermentovaná, s medem a kořením 

Za vyzkoušení stojí fermentovaná granola z vloček, které se zhruba osm až deset hodin nechají při pokojové teplotě kvasit s trochou kvasu, zakryté potravinářskou folií. Teprve pak se míchají a zapékají s medem, máslem a kořením. Stejně dlouho se máčejí semínka a ořechy – odstraní se tak inhibitory, které brání klíčení a blokují trávicí enzymy, a tím se zvýší využitelnost prospěšných látek.  

Granolu doporučujeme skladovat v suchu a tmě, ideálně v uzavíratelné skleněné nádobě, aby směs zůstala příjemně křupavá. 

Tipy na nákup

Vypečenou granolu pořídíte například v Esce, Bjukitchen, v Našem mase, v liberecké Mikyně a v Café Jen nebo v pekárně Praktika. Fermentovanou granolu najdete v sortimentu Probia.  

Ořechy a ořechová másla jsou k dostání v cukrárně Myšák, na e-shopu Šufan.cz nebo v obchodě Diana, kde nabízejí i suroviny v biokvalitě. 

Vločky, obiloviny a mouku mají v Probiu, a to rovnou v gastro balení.

Kvalitní oleje (z řepky, slunečnice, máku nebo kmínu) produkuje Karel Jonák z Olejového mlýna Petráveč a koupíte je také v pekárně U Kalendů.

Další recepty pro hezčí rána

Na blogu najdete spoustu dalších snídaňových receptů z restaurací Ambiente:

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme