Vyzrálý a krémový. Připravte si nakládaný hermelín podle šéfkuchaře Jirky Králíka

Ať už je jaro, léto, podzim, nebo zima, nakládaný hermelín s krajícem čerstvého chleba chutná vždycky dobře. Nejlépe si ho vychutnáte s hladinkou či šnytem v Lokále. Pokud ale chcete touhle Čechy oblíbenou delikatesou pohostit i rodinu a kamarády doma, máme pro vás recept od šéfkuchaře Lokálu U Jiráta Jirky Králíka.
Nakládaný hermelín platí za oblíbenou hospodskou chuťovku k pivu už desítky let. Někdo ho má rád čerstvější, jinému chutná, když ho může řádně vyzrálý namazat na chleba. Díky své textuře a intenzivnímu aromatu i chuti se skvěle páruje s nakládanou zeleninou a dobře čepovanou plzní.
Vyzkoušejte doma recept z Lokálu U Jiráta, kde tahle nakládaná pochoutka patří ke klasikám na jídelním lístku.
Nakládaný hermelín podle Jirky Králíka
Suroviny
- 6 hermelínů (Sedlčanský, 100 g)
- 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 500 ml slunečnicového oleje
Na pastu:
- 20 g utřeného česneku
- 20 g červených pálivých feferonek, nasekaných najemno
- ½ lžičky sladké maďarské papriky
- pár kapek slunečnicového oleje
Postup
- Z česneku, feferonek, oleje a papriky vytvořte jemnou pastu.
- Hermelíny rozkrojte napůl a obě části potřete na řezu pastou. Vložte pár koleček cibule a přiklopte.
- Do čisté nádoby či sklenice vlijte aspoň dvoucentimetrovou vrstvu oleje, aby sýr neležel na suchém dně, a pak už vkládejte hermelíny. Pokud sýry vrstvíte, prolijte každou vrstvu olejem.
- Nechte sýry den při pokojové teplotě, poté je uložte do chladu. Zhruba po 2 týdnech (záleží na vyzrálosti sýra) budou hermelíny hotové.
Servírujte s nakládanými cibulkami, beraním rohem v kyselém nálevu a krajícem čerstvého chleba.
Tip: Na talíř s hermelínem můžete kápnout i trochu oleje ze sklenice. Ten během 14 dnů nasákne chutě česneku, feferonek a sýra a skvěle doplní hermelín i krajíc chleba.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.