facebook
instagram

Vyzrálý a krémový. Připravte si nakládaný hermelín podle šéfkuchaře Jirky Králíka

15. září 2025
Foto: Kateřina Antoš
Ať už je jaro, léto, podzim, nebo zima, nakládaný hermelín s krajícem čerstvého chleba chutná vždycky dobře. Nejlépe si ho vychutnáte s hladinkou či šnytem v Lokále. Pokud ale chcete touhle Čechy oblíbenou delikatesou pohostit i rodinu a kamarády doma, máme pro vás recept od šéfkuchaře Lokálu U Jiráta Jirky Králíka.

Lokál U Jiráta

Nejmladší a nejmenší z rodiny Lokálů stojí ve Vodičkově ulici. Už v roce 1887 tady zkušený hostinský Josef Jirát nabízel „přímo od čepu výtečné plzeňské jen z měšťanského pivovaru“. I my dnes podáváme pečlivě ošetřené pivo z výčepu rovnou do ulice.
Vyberte si z menu

Nakládaný hermelín platí za oblíbenou hospodskou chuťovku k pivu už desítky let. Někdo ho má rád čerstvější, jinému chutná, když ho může řádně vyzrálý namazat na chleba. Díky své textuře a intenzivnímu aromatu i chuti se skvěle páruje s nakládanou zeleninou a dobře čepovanou plzní.

Vyzkoušejte doma recept z Lokálu U Jiráta, kde tahle nakládaná pochoutka patří ke klasikám na jídelním lístku. 

Nakládaný hermelín podle Jirky Králíka 

Suroviny

  • 6 hermelínů (Sedlčanský, 100 g) 
  • 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 500 ml slunečnicového oleje

Na pastu:

  • 20 g utřeného česneku
  • 20 g červených pálivých feferonek, nasekaných najemno 
  • ½ lžičky sladké maďarské papriky
  • pár kapek slunečnicového oleje

Postup

  1. Z česneku,  feferonek, oleje a papriky vytvořte jemnou pastu. 
  2. Hermelíny rozkrojte napůl a obě části potřete na řezu pastou. Vložte pár koleček cibule a přiklopte. 
  3. Do čisté nádoby či sklenice vlijte aspoň dvoucentimetrovou vrstvu oleje, aby sýr neležel na suchém dně, a pak už vkládejte hermelíny. Pokud sýry vrstvíte, prolijte každou vrstvu olejem. 
  4. Nechte sýry den při pokojové teplotě, poté je uložte do chladu. Zhruba po 2 týdnech (záleží na vyzrálosti sýra) budou hermelíny hotové.

Servírujte s nakládanými cibulkami, beraním rohem v kyselém nálevu a krajícem čerstvého chleba. 

Tip: Na talíř s hermelínem můžete kápnout i trochu oleje ze sklenice. Ten během 14 dnů nasákne chutě česneku, feferonek a sýra a skvěle doplní hermelín i krajíc chleba. 

Přidejte si čtení z Lokálu

Zajímají vás zákulisní špeky z Lokálu nebo byste rádi některý z jejich receptů vyzkoušeli doma? Příběhy i poctivé postupy jsme schovali pod jednu stránku, abyste měli hospodské čtení vždy po ruce.
Čtení z Lokálu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme