facebook
instagram

Rajská podle „Marušky“. Nostalgická omáčka s hlubokou tradicí a rajskými jablky

21. srpna 2025
Foto: Kateřina Janíková
Když se řekne „rajská“, mnohým z nás se vybaví vzpomínky na dětství. Na sladkokyselou omáčku s plátkem hovězí pečeně a nadýchaným knedlíkem můžete vyrazit třeba do Lokálu – anebo doma vyzkoušejte osvědčený recept kuchařky, hospodyně a autorky Marie B. Svobodové. Receptura byla upravena pro podmínky moderních kuchyní v roce 1984 a my jsme se do ní pustili spolu s kreativním šéfkuchařem Danielem Jurášem.

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

Podle receptů z kuchařky Marie B. Svobodové už od otevření vaří v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a inspiraci v ní nacházejí také v sesterském podniku s tajným menu, v restauraci Marie B. 

Vy si teď jeden z receptů opěvované kuchařky můžete připravit i doma

Suroviny:

  • 5 zralých rajčat (většího druhu, ideálně sladkokyselých)
  • 1 lžíce másla
  • 5 kuliček bílého pepře
  • 400 ml silného hovězího vývaru
  • 1–2 lžíce světlé jíšky
  • 1–2 lžičky cukru (dle chuti)
  • 1 lžička jablečného octa (dle chuti)

Postup:

1. Příprava rajčat:

  • Zralá rajčata omyjte a rozkrojte na čtvrtky.
  • Dejte je do hrnce spolu s máslem a kuličkami pepře.
  • Podlijte trochou vody a pod pokličkou duste na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou.

2. Příprava základu:

  • Do základu vlijte horký vývar a dobře promíchejte.
  • Přidejte jíšku, důkladně rozmíchejte a krátce povařte.
  • Rozmixujte.

3. Zahuštění a dochucení:

  • Dle potřeby dochuťte cukrem – omáčka má být nasládlá, ale zároveň jemně nakyslá.
  • Nakonec přilijte trochu octa pro vyvážení chutí.

Rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a hovězí pečení – může to být špekem prošpikovaná loupaná plec či karabáček. Anebo dejte na doporučení kreativního šéfkuchaře Daniela Juráše a zkuste steak haché, tedy steak z mletého hovězího masa.  

Vyznáte se v partiích hovězího?

Nemusíte být vyučený řezník, abyste věděli, jaká úprava sluší bryndáčku nebo jak variabilní je na přípravu vysoké žebro. Veškeré hovězí partie pro vás zkušení řezníci z Ambiente zmapovali na webu Atlas mas. I s recepty z vašich oblíbených restaurací.
To mě zajímá
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme