Rajská podle „Marušky“. Nostalgická omáčka s hlubokou tradicí a rajskými jablky

Když se řekne „rajská“, mnohým z nás se vybaví vzpomínky na dětství. Na sladkokyselou omáčku s plátkem hovězí pečeně a nadýchaným knedlíkem můžete vyrazit třeba do Lokálu – anebo doma vyzkoušejte osvědčený recept kuchařky, hospodyně a autorky Marie B. Svobodové. Receptura byla upravena pro podmínky moderních kuchyní v roce 1984 a my jsme se do ní pustili spolu s kreativním šéfkuchařem Danielem Jurášem.
Podle receptů z kuchařky Marie B. Svobodové už od otevření vaří v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a inspiraci v ní nacházejí také v sesterském podniku s tajným menu, v restauraci Marie B.
Vy si teď jeden z receptů opěvované kuchařky můžete připravit i doma.
Suroviny:
- 5 zralých rajčat (většího druhu, ideálně sladkokyselých)
- 1 lžíce másla
- 5 kuliček bílého pepře
- 400 ml silného hovězího vývaru
- 1–2 lžíce světlé jíšky
- 1–2 lžičky cukru (dle chuti)
- 1 lžička jablečného octa (dle chuti)
Postup:
1. Příprava rajčat:
- Zralá rajčata omyjte a rozkrojte na čtvrtky.
- Dejte je do hrnce spolu s máslem a kuličkami pepře.
- Podlijte trochou vody a pod pokličkou duste na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou.
2. Příprava základu:
- Do základu vlijte horký vývar a dobře promíchejte.
- Přidejte jíšku, důkladně rozmíchejte a krátce povařte.
- Rozmixujte.
3. Zahuštění a dochucení:
- Dle potřeby dochuťte cukrem – omáčka má být nasládlá, ale zároveň jemně nakyslá.
- Nakonec přilijte trochu octa pro vyvážení chutí.
Rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a hovězí pečení – může to být špekem prošpikovaná loupaná plec či karabáček. Anebo dejte na doporučení kreativního šéfkuchaře Daniela Juráše a zkuste steak haché, tedy steak z mletého hovězího masa.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.