Bohatá sklizeň jablek? Upečte jablečný koláč s drobenkou jako z Lokálu

Tvaroh, jablka, máslo a cukr. Tak málo vám stačí ke štěstí, které v Lokálu U Caipla servírují v podobě jablečného koláče s drobenkou. Panenská česká, Rubín, Diana, Šampion? Tenhle koláč se vám povede s kteroukoli odrůdou.
Suroviny (na 9 porcí – podle velikosti formy):
- 100 g másla + na vymazání formy
- 100 + 50 g cukru krystal nebo krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 500 g polotučného či plnotučného tvarohu
- 3 vejce
- 800 g jablek, oloupaných a nastouhaných
- špetka skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
K podávnání:
- moučkový cukr
- šlehačka
Postup:
- Máslo nechte povolit, aby změklo. Přidejte k němu 100 g cukru, mouku a prášek do pečiva. Vypracujte drobenku.
- Část drobenky (cca 50 g) si dejte stranou.
- Formu na koláč buď vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Na dno dejte drobenku.
- Tvaroh vyšlehejte s vejci a zbylým cukrem. Rovnoměrně rozetřete na drobenkový základ.
- Nastrouhaná jablka ochuťte špetkou skořice a vanilkovým cukrem. Poté je rozprostřete na tvaroh.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Mezitím na koláč rozdrobte drobenku, kterou jste si dali stranou.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to 30–40 minut
- Servírujte pocukrované a ozdobené šlehačkou.
Tip: Pokud máte hodně šťavnatá jablka, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu, a jestli chcete, vmíchejte ji do tvarohové směsi.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.