facebook
instagram

Bohatá sklizeň jablek? Upečte jablečný koláč s drobenkou jako z Lokálu

jablka, letní pečení z jablek
19. září 2025
Foto: Archiv Ambiente
Tvaroh, jablka, máslo a cukr. Tak málo vám stačí ke štěstí, které v Lokálu U Caipla servírují v podobě jablečného koláče s drobenkou. Panenská česká, Rubín, Diana, Šampion? Tenhle koláč se vám povede s kteroukoli odrůdou.

Sezona v září

Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. A proto jsme pro vás sezonní recepty a nápady, co na zimu zavařit, schovali pod jednu stránku.
Září v kuchyni

Suroviny (na 9 porcí – podle velikosti formy): 

  • 100 g másla + na vymazání formy
  • 100 + 50 g cukru krystal nebo krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 500 g polotučného či plnotučného tvarohu 
  • 3 vejce
  • 800 g jablek, oloupaných a nastouhaných
  • špetka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru

K podávnání:

Postup: 

  1. Máslo nechte povolit, aby změklo. Přidejte k němu 100 g cukru, mouku a prášek do pečiva. Vypracujte drobenku. 
  2. Část drobenky (cca 50 g) si dejte stranou.
  3. Formu na koláč buď vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Na dno dejte drobenku.
  4. Tvaroh vyšlehejte s vejci a zbylým cukrem. Rovnoměrně rozetřete na drobenkový základ. 
  5. Nastrouhaná jablka ochuťte špetkou skořice a vanilkovým cukrem. Poté je rozprostřete na tvaroh. 
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C. Mezitím na koláč rozdrobte drobenku, kterou jste si dali stranou. 
  7. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to 30–40 minut
  8. Servírujte pocukrované a ozdobené šlehačkou. 

Tip: Pokud máte hodně šťavnatá jablka, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu, a jestli chcete, vmíchejte ji do tvarohové směsi. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme