Sorbet, zmrzlina, nebo gelato? Vyznejte se v mražených dezertech

11. června 2024
Foto: Archiv Ambiente
Zavřete oči a představte si hřejivé letní odpoledne. Pokud vám před očima vyvstala zmrzlina, jste na správném místě. Nabízíme vám hlubinný ponor do světa této studené pochoutky, jejích druhů a specifik.

Sorbet

Ve správném sorbetu byste objevili pouze tři složky: ovoce, cukr a vodu. Přičemž podíl ovoce, respektive ovocné složky, musí být minimálně 25 %. Pokud jde o citrusy a jiné exotické ovoce, dolní hranice je 15 %. Výsledkem je osvěžující záležitost, která přijde vhod nejen během horkých dnů.

I když by se mohlo zdát, že sorbet je ideální dezert pro malé děti či dietáře, nenechte se zmást. Kombinace přidaného cukru a fruktózy z něj může vytvořit kalorickou bombu. A tak tu platí stejné pravidlo jako u jiných sladkých mlsů – všeho s mírou.

Dobroty z Myšáka zdarma až k vám

Rádi mlsáte dobroty z Myšáka? Při pomyšlení na jejich větrníky, chlebíčky z odpalovaného těsta, dorty, snídaně nebo zmrzlinu se vám sbíhají sliny? Věříme, že každý den je důvod k oslavě, a tak vám uděláme radost.

Jelikož se bude ve Vodičkově ulici celé léto až do konce září opravovat tramvajová trať, rozhodli jsme se vám tuhle nepříjemnost něčím vynahradit. A to konkrétně dopravou zdarma.

Objednejte si cokoliv na www.mysakdomu.cz a my vám to zdarma přivezeme. Jezdíme po celé Praze, každý den od 9 do 19 hodin.

Tak dobrou chuť!

Sherbet

Vzhledem připomíná sorbet, chutí klasickou zmrzlinu. Pro sherbet je typické, že obsahuje ovoce a zároveň mléčnou složku. Obvykle jde o mléko či smetanu, která mu dodává jemnější texturu, než má sorbet.

Gelato

Když se řekne gelato, většina z nás si hned vzpomene na letní korzování italskými uličkami. I když by se mohlo zdát, že gelato je zkrátka italský výraz pro zmrzlinu, ve skutečnosti se od klasické zmrzliny v mnohém liší.

Kam na zmrzlinu v Ambiente?

Na kopeček do kornoutku nebo točenou zmrzlinu vyrazte do cukrárny Myšák. V Café Savoy musíte ochutnat vyhlášený pohár Savoy, v Brasileiru si zase nenechte ujít pistáciovou pěnu z pomeranče. V Pizze Nuově a Pasta Fresce vám pak naservírují vanilkovou zmrzlinu s pistáciemi a čokoládou. Tak na kterou máte zrovna chuť?

V první řadě obsahuje méně mléčného tuku. Zároveň vás možná překvapí, že má mnohem hustší konzistenci. To proto, že zmrzlina může obsahovat 50 i více procent vzduchu, zatímco gelato jen 20 až 30 %. Abyste si naplno vychutnali jeho dokonale krémovou chuť, servíruje se při teplotě okolo 10 až 15 °C.

Granita

Až se ocitnete na Sicílii, dopřejte si granitu. Tento mražený dezert je velmi podobný sorbetu, avšak obsahuje méně cukru. Výsledkem je osvěžující ledová tříšť z ovoce, případně z oříšků, jejíž podmanivá chuť vás dostane na první dobrou.

Zmrzlina

Pro tradiční zmrzlinu je typický vyšší obsah mléčného tuku, obvykle mezi 14 a 25 %. Počítejte také s tím, že ve zmrzlině je více vzduchu, a tak není tak hustá jako gelato. Zásadní rozdíl je také v servírování. U zmrzliny se dočkáte klasických kopečků, zatímco gelato se nabírá kovovou špachtlí. 

Točená zmrzlina

Je lehounká jako vánek a nádherně krémová. Mezi základní ingredience točené zmrzliny patří mléko a smetana, cukr, stabilizátory a emulgátory. Ty pomáhají udržet emulzi mléčného tuku s vodou, zabraňují tvorbě ledových krystalků a starají se o správnou krémovitost. Někdy se do točené zmrzliny přidává také příchuť či potravinová barviva.

View post on Instagram
 

Náš tip: Pokud se vám při čtení sbíhají sliny na točenou smetanovou zmrzlinu, navštivte cukrárnu Myšák. Mají výbornou!

Veganská zmrzlina

Holdujete veganskému stravování? Nebo vás trápí intolerance laktózy? Zkuste veganskou zmrzlinu. Ta neobsahuje žádné živočišné produkty, ale kokosové, mandlové či sójové mléko. A často také avokádo nebo arašídy.

Náš tip: Na perfektní veganskou zmrzlinu můžete zajít do zmrzlinárny Crème de la Crème. V jejím složení objevíte rostlinná biomléka a přírodní čekankovou vlákninu, která zajišťuje správnou strukturu. Zdejší veganské zmrzliny jsou navíc slazené třtinovým a hroznovým cukrem a neobsahují lepek.

View post on Instagram
 

Zdroj: zakonyprolidi.cz, musso.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.