Triky, které vám usnadní grilování od začátku do konce

3. června 2024
Foto: Archiv Ambiente
Zbožňujete grilování? Pak si osvojte základní tipy, díky kterým bude chuť grilovaného masa nezapomenutelná.

Uhlíky

V grilu rozdělejte oheň (lepší než chemické podpalovače jsou třísky a polínka) a pak případně přisypte dřevěné uhlí. Počkejte, až uhlíky úplně zbělají a už nad nimi neudržíte ruku, a teprve pak začnete opékat maso. Aby vonělo ještě lákavěji, doporučují kuchaři přidat jedno polínko z bukového nebo dubového dřeva.

Solení

Někdo solí maso před grilováním, jiný po něm. Rozsoudit tyhle dva tábory nikdo nedokáže, takže je to na vás. Každopádně doporučujeme kvalitní sůl, ideálně maldonskou.

Kam pro maso na grilování?

Je libo kvalitní hovězí či vepřové maso na gril? Nebo dáte přednost grilovacím klobásám z přeštíka či špekáčkům? Maso a uzeniny na gril koupíte v řeznictví Naše maso nebo řeznictví Kantýna.

Otáčení

Když dáte maso na gril, nechte ho nad nejrozžhavenějším místem zatáhnout a neotáčejte ho, dokud se samo neodlepí. Stejně je zapečte i z druhé strany. Poté steak posuňte nad menší žár a nechte pozvolna dopéct. Jednou až dvakrát otočte. Maso pak bude mít jemnou křupavou kůrku, uvnitř bude rovnoměrně propečené a šťavnaté.

Odpočívání

Než se do masa pustíte, vždycky ho nechte odležet. Dejte ho na prkýnko, minimálně pět minut polykejte sliny a teprve pak začněte jíst.

Ochucení

Kvalitní maso nepotřebuje nic víc než sůl a pepř. Pokud vám to nedá, rozpusťte v rendlíku máslo, přihoďte do něj tymián nebo rozmarýn, a jen co maso sundáte z grilu, potřete ho snítkou byliny. Ke steaku pak můžete podávat ochucené máslo či omáčku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.