V týmu kuchař vyroste rychleji než jako samouk

25. srpna 2021
Foto: Honza Zima
„Motivuje mě progres – zlepšování se v technikách, ale taky každá povedená směna,“ říká kuchař Ondra Jež, který se loni postavil na pozici sous-chefa v Čestru. Jak se nedostudovaný ochranář životního prostředí naučil vařit a proč si rád čte ve starých kuchařkách?

Ondřej Jež

Ondro, jak dlouho se pohybuješ v profesionální kuchyni?
Pár let už to bude. Při vysoké jsem pomáhal jako barman a zalíbila se mi služba v gastronomii, jenže za barem jsem neviděl tolik příležitostí, a tak jsem skončil u vaření. Přitom se dá říct, že na začátku jsem kromě špaget a pár omáček z domova neuměl nic. Učil jsem se za pochodu. Pročítal jsem si kuchařky a obětoval tomu moře času i sociální život.

První velkou lekci mi dal až Čestr, ten původní. Nastoupil jsem do rozjetého byznysu a makal od osmi ráno do půlnoci, ale nelitoval jsem. Vedle mě totiž stálo dalších sedm profíků a já měl konečně tým, ve kterém kuchař vyroste mnohem rychleji než jako samouk. Po dvou směnách jsem zůstal sám na přílohách a právě tam jsem si uvědomil, jak důležité je nastavit a udržovat systém v kuchyni.

O jaké práci sní tvoje generace kuchařů?
Nemůžu mluvit za všechny, ale pro mě to byla restaurace La Degustation. Chtěl jsem poznat Oldu Sahajdáka a jeho přístup k surovinám. Zaujalo mě, jak mluví o jídle, české kuchyni a knize Marie B. Svobodové. Jako stážista toho člověk tolik nepochytí, a proto jsem se rovnou zeptal, jestli by mě přijali na úvazek. Měl jsem štěstí a tuhle zkušenost přeju každému, kdo to myslí s kuchařinou vážně.

Starší byli na nováčky tvrdí a cepovali je, aby se jim pod kůži zaryla disciplína a pořádek v kuchyni. Fungovalo to! V La Degustation jsem navíc pochopil zákonitosti při párování ingrediencí. Doteď si pamatuju Oldovy rady typu „když jí králík špenát, bude dobře chutnat se špenátem“ a vím, že červené ovoce si spolu rozumí stejně jako plody, které dozrávají v podobný čas. Došlo mi, jak se navzájem ovlivňují chutě, jakou roli v tom hraje kyselost a proč se ryba doplňuje s ovocem. Necelý rok v Haštalské mě nakopl k tomu, abych se tomuto oboru věnoval naplno, a změnil můj pohled na gastronomii i na práci se surovinou.

Proč jsi tam nezůstal o něco déle?
Respektuju to, co se v La Degustation odehrává, ale sám sebe vidím jinde. Šel jsem proto zpátky do Kantýny za Pavlem Brichzinem a on mi nabídl místo v novém Čestru. Tenhle koncept je mi bližší – jsem v přímém kontaktu s masem, můžu se jím zabývat do hloubky a mám po boku řezníka, který bourá maso líp než my kuchaři. Vzájemně se učíme a zároveň se můžeme plně soustředit na řemeslo. Díky tomu se nám daří propojit znalosti z obou disciplín a profesně se posouvat na vyšší úroveň. Baví mě zkrátka svět za tím vším, co podáváme hostům na talíři.

View post on Instagram
 

Co konkrétně myslíš, když říkáš „svět za talířem“?
Rád vyhledávám recepty z podřadnějších kusů masa a způsoby, jak z nich uvařit atraktivní jídla a přiblížit je tak lidem. Na menu bych rád zařadil mozečky, srdce i dršťky nebo třeba vemena, jazyk a tlamy. Právě jazyk a srdce mají velmi jemná vlákna, a když se umějí připravit, je to vážně delikatesa.

Často listuju starými kuchařkami, abych se dozvěděl, jak se lidé stravovali před sto lety, a snažím se to aplikovat na současnou kuchyni. Údělem kuchařů je podle mě kráčet dopředu, ale nezapomínat při tom, odkud vyšli. Proto na lístku držíme šneky, kteří bývali součástí české kuchyně. V Čestru se povaří a nechají vychladnout v zeleninovém vývaru, zahřejí s houbovým máslem, lákem z hub a tymiánovým olejem a servírují se s čerstvými žampiony a kerblíkem.

View post on Instagram
 

V Čestru tedy nejde jen o dobré steaky.
To určitě ne! Většinu masa dlouze upravujeme v sauně, která zastoupí řadu technik. V podstatě nahrazuje holdomat, ale má několik teplotních pater. Dorůžova pečeme maso vespod, kde teplota nepřesáhne 60 °C, zatímco karabáček nebo kližku umístíme výš, do 90 až 95 °C. Stálá teplota vzduchu v sauně napomáhá tomu, aby se partie propekly doměkka a zachovaly si šťávu.

V kuchyni Čestru se toho ale děje mnohem víc. Sami si staříme některé kusy masa, děláme klobásy a nakládáme roštěnou do madeiry i do Staré žitné myslivecké. Maso křehne, vysychá a nabírá intenzivnější chuť. Alkohol funguje jako dezinfekce a zároveň dodá svalu zajímavější chuťový profil.

Práce s masem je rozmanitá a může být i udržitelná – neustále vymýšlíme, jak minimalizovat odpad a zužitkovat zvíře do poslední kosti. 

V boxu nám visí kachny, ty staříme čtrnáct dní. Stejně jako u hovězího se zvýrazní chuť masa a zasušená kůže se opeče pěkně dokřupava. Křídla a stehna zase nakládáme do solného láku s kořením, a buď udíme a smažíme, nebo je vyuzené obereme a vyšleháme se žloutky a bešamelem na fáš jako směs na krokety. Práce s masem je rozmanitá a může být i udržitelná – neustále vymýšlíme, jak minimalizovat odpad a zužitkovat zvíře do poslední kosti.

Co dalšího si kromě masa zpracováváte?
Svoje místo mají v Čestru i ryby – nabízíme pstruha a kapra a zkoušeli jsme vyrobit bottargu nebo omáčku z kaviáru. Kromě toho se věnujeme zelenině. Nakládáme ji, sušíme a fermentujeme. Slouží jako příloha a pomáhá nám dotvářet chuť, například jako kyselá složka omáček. Přes léto zavařujeme ovoce a vyladili jsme recept na hořčici a americký jam, což je kečup podle kuchařky Milady Slavínové z roku 1921.

Samovýroba je pro kuchaře ideál, za plného provozu na ni ale nezbývá tolik času. Pustili jsme se do pečení bulek na burgery, ovšem nejsme pekaři a naše trouba si často dělá, co chce. Postupně bychom rádi došli i k výrobě octů – zatím je aspoň infuzujeme bylinkami. Líbí se mi, že klademe důraz na spolupráci s farmáři a malovýrobci a zabýváme se i dalšími věcmi, ať už je to zelenina, nebo využití různých olejů od pana Jonáka z Petrávče. Ten nám zajistil i mouku z mlýnu na Vysočině.

View post on Instagram
 

Nesvazuje vás v kuchyni minulost Čestru a očekávání hostů?
Zpočátku jsme nad tím uvažovali, zvlášť když se lidé ptali na dřívější jídla, třeba na rožněné kuře s lanýžovou nádivkou – nově ho smažíme a pokládáme na briošku s lanýžovou espumou. Jako tým jsme se ale shodli na tom, že sice navazujeme na odkaz původního Čestru, ale nechceme jen přebírat cizí práci. Velí nám jiný šéfkuchař, máme své vize a nové dodavatele. To všechno se pochopitelně podepíše na menu i chutích.

Objevil jsi mezitím vlastní styl vaření?
Našel jsem se v regionální kuchyni, a tím myslím středoevropskou. Většina starých kuchařek totiž odráží rakousko-uherskou kuchyni a zachycuje kulinární tradice od Maďarska přes Německo až po Francii. Fascinuje mě například to, jaká u nás bývala nabídka ryb a v kolika receptech vystupovaly lanýže.

Mimo to se přikláním k jednoduchosti – mám rád smokery a americké BBQ, které sází jenom na oheň, kouř a čas. Nepřestávají mě zajímat ani klasické techniky. Vzpomínám si na bůček z Kantýny, který se dal do trouby rozpálené na maximum, aby kůže nasuflovala, a pak už se jen dopekl na nízkou teplotu. Momentálně se chci naučit zacházet s udírnou a časem bych rád vyjel do zahraničí na stáž, třeba k Dariu Cecchinimu, do londýnského podniku Smokestak nebo pařížského Carbónu.

Co je tvůj hnací motor?
Motivuje mě progres – zlepšování se v technikách, ale taky každá povedená směna. Někdy mi připadá, že teď jako sous-chef víc papíruju, než vařím, a proto si dávám pozor na to, abych trávil dost času za plotnou a díval se na provoz očima kolegů. Myslím si, že každý šéfkuchař by se měl vracet do akce. Jedině tak může porozumět svým lidem, odhalit zádrhely a zlepšit výdej nebo vyškrtnout zbytečně složitá jídla.

V kuchyni vyžaduju pořádek a klid. Chci, aby si všichni uklízeli své místo a sami se přesvědčili o tom, že když je kolem čisto, budou se líp soustředit a podají mnohem lepší výkon. Od toho se odvíjí i atmosféra v týmu – nikdo neplave, s ničím se netříská a není potřeba křičet.

Jaký význam pro tebe má rondon?
Někdy je to v něm utrpení, hlavně v létě, ale vařit v tričku není tak důstojné, jako když se ráno oblečeš do bílého a uvážeš si zástěru. Tahle uniforma symbolizuje váženost řemesla a připomíná poslání kuchaře – vařit pro hosty jídlo, které potěší.

Zapoj se!

Zajímá tě kuchařské řemeslo a práce s masem? Koukni na Zapoj se, nebo se rovnou ozvi do Čestru. Třeba tam hledají právě Tebe!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.