Vánoční dárky pro fajnšmekry

11. prosince 2019
Foto: Honza Zima
Je to radost, vymýšlet to pravé překvapení pro jedlíky, kterým září oči pokaždé, když vyrazí do restaurace, anebo tráví dlouhé hodiny v kuchyni. Tady je pár tipů na dárky, které bychom si sami přáli najít pod stromečkem.

Gastronomia

Konečně hra, která pobaví a poučí laika i profíka. Mladý pár Nicole Kissová a Daniel Méri našli v gastronomii práci i koníček, a tak po ní pojmenovali svoji unikátní deskovou hru s otázkami rozdělenými do šesti okruhů, jako je víno, pivo, kuchyně nebo etiketa. Slovenská i česká verze slibují hodně legrace a skvělou příležitost, jak si s kamarády poměřit znalosti a zároveň si je rozšířit. Součástí vánočního balíčku je navíc i taška, vařečka a výběrová káva z pražírny Project Fox. No nedaruj to!

Pro zdravou půdu

Když se sejde dvanáct vinařů z jižní Moravy, kteří hospodaří s úctou k přírodě, může z toho vzniknout třeba i vinařský kalendář a osobitý dárek do nového roku. Každá stránka je věnována jedné osobnosti českého vinařství. V projektu se potkali Jaroslav Osička, Jan Stávek, Loigi, Dlúhé Grefty, Tři Čtvrtě nebo Nestarec. Výtěžek z prodeje podpoří projekt Sázíme budoucnost – vysazování stromů v zájmu udržení vody v krajině a ozdravení půdy.

View post on Instagram
 

Jídlo a radost

Další porci inspirace najdete ve vánočním obchodě Jídlo a radost, který jsme pro vás na několik týdnů otevřeli v přízemí restaurace Pizza Nuova. Trhákem je keramika od šéfkuchaře Esky Martina Štangla, ale taky porcelánové talíře z Lokálů a Našeho masa. Do kuchyně a ke stolu u nás pořídíte i steakové nože Artesà, kuchyňský teploměr, kávovar Le’Xpress, lněné běhouny anebo kulinářské počtení z Book Therapy a společenské hry na dlouhé zimní večery. Vánoční cukroví můžete promazat rybízovým džemem z Esky, případně doplnit o sladkosti z Myšáka.

Kurz vaření

Pro ty, kdo rádi nejen konzumují, ale taky tvoří a sdílejí recepty i vášeň pro jídlo a pití, snad neexistuje lepší dárek než kurz vaření. Nadělte svým blízkým poukaz na konkrétní kurz nebo zážitek dle vlastního přání ve škole vaření Laboratorio a darujte mu tak možnost něco se přiučit, poznat skvělé kuchaře – a třeba i nové přátele, se kterými bude radost stát u plotny, sedět u jednoho stolu a vychutnávat si společně připravené jídlo.

Víc než jídlo

Spoustu nápadů na dárky, které chutnají a pomáhají, najdete na cook2help. V rámci jejich benefiční akce na podporu Lékařů bez hranic si můžete objednat různé kuchařky, lahve cideru, kurz fermentace od Zkvašeno.cz, vstupenky do muzea olomouckých tvarůžků, anebo třeba snídani v novém karlínském bistru Etapa, a dokonce i svatební hostinu na otevřeném ohni od Huga Hromase.

Six-Pack

Nebojte se, nejde o permanentku do posilovny! Winegeek pro vás vybral šestici nekomplikovaných naturálních vín – ideální kolekci (nejen) pro toho, kdo ještě neměl tu čest se s nimi seznámit. Sauvignon od Jakuba Nováka, Frankovka od Oty Ševčíka nebo oranžové Kalkundkiesel od Clause Preisingera jsou vánoční sázkou na jistotu.

Degustačník

Co takhle převázat mašlí zápisník od Clever Minds? V degustačním deníku o 75 stranách najdou milovníci vína dostatek prostoru k tomu, aby se rozepsali o místě i průběhu degustace, zhodnotili vzorky a poznačili si jak informace o lahvích, tak i nové kontakty, poznatky o víně a vzpomínky na atmosféru každé akce.

Dárek plný kakaa

Degustovat se dá i čokoláda, a to jak s odborníky, tak při exkurzi přímo v čokoládovně – anebo v teple domova. Napište Ježíškovi o požitkářskou sadu jedenácti čokolád Ajala. Třeba rovnou přinese i speciální vánoční čokoládu se skořicí, kardamomem a zázvorem, anebo návykový lískooříškový krém s příhodným názvem Mazaná Ajala.

Bezedný kelímek

Tenhle chladný dárek zahřeje u srdce každého, kdo si nedokáže představit život bez zmrzliny. V Créme de la Créme nabízejí vánoční vouchery na bezedný kelímek pro jednoho i pro celou rodinu. Jediná návštěva, a taková porce štěstí!

Zástěra

Akvarelové zástěry od In August Company jsou ušité z čistého lnu, na který se tisknou barevné i černobílé motivy připomínající skvrny od jídla – abstraktní umění a stylová kamufláž v jednom. Originální záležitost!

Kuchařky

Do knihovny jedlíků určitě zapadne některá z letošních kuchařek – podívejte se na náš výběr.

Průvodce

Plánuje si někdo z vašich blízkých dovolenou podle rezervačního systému restaurací? Věnujte mu tištěnou inspiraci na další cesty, která nabízí výběr zajímavých podniků v mnoha zemích. Knihou 150 Restaurants You Need to Visit Before You Die si rád zalistuje každý, kdo objevuje svět prostřednictvím jídla. S chutí se nejspíš začte i do krásného průvodce The Monocle Guide to Drinking and Dining. Oboje koupíte i v Book Therapy.

View post on Instagram
 

Cestovní příborový set

Vždy připraven! Na výletech za jídlem se bude hodit ručně vyrobený příbor z ořešákového dřeva. Luxusní set od Steeblo.cz obsahuje nůž, vidličku a lžíci, ale taky pár čínských hůlek, skleněné brčko a kartáček na jeho čištění. Látkové pouzdro můžete rozbalit na pikniku, food festivalu nebo v kempu, ale i ve vlaku nebo na hotelovém pokoji. Jeho koupí navíc přispějete na ochranu mořských želv.

Kapří paštika

Kapr nemusí ležet jen na štědrovečerním stole – svým milým ho můžete nechat i pod stromečkem. Na Farmě Poříčí se zamysleli nad tím, jak lidi přesvědčit o vynikající chuti a kvalitách sladkovodních ryb, a výsledkem je kapří paštika z uzeného rybího masa. Vánoční balení s designem od českého studia Novague je navíc vyloženě reprezentativní = ušetří vám práci.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.