Vánoční nadílka aneb Knihy pro kulináře

23. listopadu 2021
Foto: Joseph De Leo
Tištěná inspirace má stále své kouzlo! Tím spíš, když se do kuchařek vejde víc než jen strohé recepty. Které kuchařské knihy přinesou radost nadšencům do vaření i pečení?

1. Pro pastaře

Tak jako každý rok, i letos vyšla spousta knih, které radí, jak na těsto a přípravu více či méně známých druhů těstovin. Doporučujeme sáhnout po A-Z of Pasta: Stories, Shapes, Sauces, Recipes. Rachel Rodda sepsala 120 receptů i krátké doprovodné texty a vytvořila kompletního průvodce italskou pastou. Do textu se vešel i kousek historie, která dennodenně ožívá na talířích Italů.

Milovníky těstovin zaujme kuchařka jednoho z nejsledovanějších pasta makerů současnosti Matea Zielonky – kniha The Pasta Man The Art of Making Spectacular Pasta předává základní postupy, pokročilé tvarování i barvení těsta a k tomu čtyřicítku jednoduchých receptů.

2. Mouka, voda, sůl

Řemeslný chleba dobývá pekárny i knihkupectví. Každý (domácí) pekař se zaraduje ze sbírky zkušeností od Vanessy Kimbell The Sourdough School. Srozumitelné propojení teorie s praxí doplňují unikátní receptury, které pracují s chutí, texturou a různými druhy obilí. Co byste řekli na francouzské bagety z kvasu nebo chleba s naklíčeným žitem a sušenými třešněmi?

Novinkou je titul Bittman Bread od Marka Bittmana a Kerri Conan, kteří se pokusili zdokonalit domácí pečení celozrnného kváskového pečiva od chleba až po focacciu, preclíky a vafle. V knize Poilane: The Secrets of the World-Famous Bread Bakery se o příběh i recepty dělí Apollonie Poilâne, dědička proslulé pařížské pekárny.

Předobjednat se vyplatí dlouho očekávanou knihu pekaře Chada Robertsona Bread Book s všeříkajícím podtitulem: Ideas and Innovations from the Future of Grain, Flour, and Fermentation. Mezi šestnácti recepty voní rohlíky, pizza nebo fermentované těstoviny ze zbylého kvásku.

View post on Instagram
 

3. Téma pizza

Gastronomii obohatila další publikace od Modernist Cuisine, tentokrát s názvem Modernist Pizza. Tři svazky představují výsledek rozsáhlého výzkumu a cestování a shrnují vše, co potřebujete vědět o jednom z nejoblíbenějších jídel na světě – 1708 stran se dělí na kapitoly o historii, zásadních ingrediencích a technikách, ale také o vybavení a trendech. Povinná literatura všech pizzařů!

4. Četba nejen pro chefy

Do knihovny profíků patří myšlenky uznávaných šéfkuchařů. Za highlighty roku 2021 platí kuchařka Frantzén, která vede do zákulisí jediné švédské restaurace se třemi michelinskými hvězdami, anebo monografie Septime, La Cave, Clamato, D'une île – dokument o práci a úspěchu několika francouzských podniků, které servírují výjimečné pojetí francouzské kuchyně.

View post on Instagram
 

Přemýšlivé kuchaře nadchne veledílo šéfkuchaře Ferrana Adrii – The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking mapuje počátky a vývoj přípravy jídla, včetně dovedností a náčiní v kuchyních. Výpravu k podstatě vaření nabízí i loňský trhák What Is Cooking - Bullipedia.

Za přečtení rozhodně stojí Monk: Light and Shadow on the Philosopher’s Path – osobní zpověď japonského šéfkuchaře Yoshihira Imai, který formou povídání, receptů a fotografií zprostředkovává osudy farmářů i výjimečných surovin a vysvětluje, čím nás fascinuje vaření na ohni. V knize nechybí ani jeho proslulá pizza!

View post on Instagram
 

Kuchařské znalosti rozšiřuje kuchařka Take One Fish. Josh Niland se už podruhé rozhodl ukázat nevyužitý potenciál ryb v kuchyni – od šupiny po ocas. Praktické tipy doprovází šedesát receptů, mezi nimi například lasagne, uzení sledi a bliny nebo vietnamská bageta Bahn Mi.

View post on Instagram
 

5. Zase ta Francie!

Francouzská kuchyně ovlivnila celý (gastro)svět – a hold jí za to vzdává letošní hit Let's Eat France! V ilustrované encyklopedii nalistujete ikonické recepty, jako je pot-au-feu, blanquette de veau nebo ratatouille, ale také profily slavných francouzských labužníků, popisy typických ingrediencí nebo rodokmen francouzských omáček. Zkrátka vše o jídle ve Francii!

Nejen začínající kuchaři ocení anglický překlad revoluční učebnice The French Chef Handbook od Michela Maicent-Morela. 1000 pracovních listů, 3000 fotografií a k tomu spousta QR kódů či odkazů na videa vám pomůžou ovládnout kuchařské techniky a pochopit krásu řemesla.

6. Kvasí celý svět!

Kuchaři posedlí fermentováním uvítají zbrusu nový počin Sandora Ellixe Katze, který už dvacet let cestuje, učí a objevuje možnosti fermentace. Jeho Sandor Katz's Fermentation Journeys navazuje na bestsellery Síla přírodní fermentace a Umění fermentace a seznamuje s producenty i s recepty na unikátní fermenty. Zkusíte peruánské kukuřičné pivo Chicha de jora, čínskou omáčku doubanjiang, anebo kolumbijskou horkou čokoládu Chucula?

Seznam knih o fermentaci prodloužil český překlad Fermentace od australské šéfkuchařky Holly Davisové, která sdílí víc než stovku receptů na různé kvašené potraviny i nápoje. Výtisk Koji alchemy zase oslavuje využití japonské plísně koji k výrobě omáček a octů, při zrání masa a kvašení mléčných produktů nebo při pečení.

View post on Instagram
 

7. Výlety za jídlem

Kulinářskou jízdu do zahraničí slibuje knížka Amber & Rye: A Baltic Food Journey Estonia Latvia Lithuania polské spisovatelky Zuzy Zak. Její recepty odrážejí pobaltskou kuchyni i současné trendy – naučí vás připravit chlebový kvas a fermentovat angrešt nebo tuřín, sušit šunku a zkvasit nápoje. Kromě toho si uvaříte zajímavé polévky, hlavní jídla i dezerty.

View post on Instagram
 

Na východ přenáší kuchařka East a lahodná přehlídka 120 bezmasých receptů inspirovaných asijskou kuchyní. Autorka Meera Sodha tak dokazuje rozmanitost vegetariánské kuchyně, ať už servíruje karamelizovanou cibuli a chilli ramen, masala omeletu, nebo čokoládové brownies s miso pastou.

Ze špajzu na Saharu, ze Španělska do Itálie. Tam všude se podíváte díky vyprávění a receptům kuchaře Huga Hromase alias Nomadise, který se ve rozepsal o Sedmi způsobech, jak se radovat z jídla. Těšte se na příchuť domova i putování, na hooodně zeleniny a humoru!

8. Víc než jídlo

Divoký med v Tanzánii, pšenice kavilca v Anatolii, fermentované jehněčí na Faerských ostrovech – příklady surovin, kterým hrozí, že navždy zmizí z jídelníčku a lidské paměti. Kniha Dana Saladina Eating to Extinction: The World's Rarest Foods and Why We Need to Save Them zaznamenává výjimečné potraviny a farmáře, kteří se snaží obnovit biodiverzitu a zlepšit budoucnost planety.

Víc než 200 receptů kuchařky Anny Jones vám ukáže, jak důležité, a přitom snadné je vařit udržitelně – šetřit peníze i životní prostředí. Kniha One: Pot, Pan, Planet: A Greener Way to Cook adoruje zeleninu a vyzývá ke stravování, které se nevzdává požitku, a přitom bere ohled na přírodu. Podobný záměr má i Papírová spižírna, která učí hospodařit a neplýtvat.

View post on Instagram
 

Pro dobrou věc vznikla Postní kuchařka od kořen po nať, a to v rámci Postní sbírky Diakonie Českobratrské církve evangelické. Obsah knihy má na svědomí šéfkuchař Pavel Drdel – vymyslel přes 80 receptů na vegetariánská jídla z lokálních surovin a k tomu připsal tipy na uchovávání sezonní zeleniny.

9. Pro nejmenší

Rodičům a dětem je věnována kuchařka My Cooking Diary 3. Kateřina Saint German dala dohromady více než 170 receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny pro děti od jednoho roku. Odkazuje při tom na metodu BLW (Baby Led Weaning) a přidává sezonní kalendář s nápady na jídla na cesty. Ruce k dílu přiložily blogerka Michaela Luňáčková, pekařka Juliana Fischerová alias Maškrtnica i výživová poradkyně Margit Slimáková.

Další chutné čtení

Baozi, gyoza, wonton, num kom… Rozmanitou škálu asijských knedlíčků prozkoumáte se šéfkuchařem Gughem Amanem. Let's Make Dumplings!

Věděli jste, že zelenina má skvělou schopnost regenerace? A že se ze zbytků ovoce a bylinek dá vypěstovat nová úroda? Pořiďte si zavařovací sklenice a kuchařku Regrown How to Grow Fruit, Herbs and Vegetables from Kitchen Scraps!

Obiloviny si získávají stále větší pozornost. Aromata a chutě, zpracování i charakteristiku různých odrůd obilí rozebírá pekařka Roxana Jullapat a její nadčasová kuchařka Mother Grains: Recipes for the Grain Revolution – ve spolupráci s farmáři a mlynáři, v recepturách na pečivo, polévky i saláty.

Prvotina kuchařské celebrity Joshuy Weissmana An Unapologetic Cookbook podává zábavnou formou základy vaření. Originální recepty jsou tištěným pokračováním jeho osvěty na sociálních sítích a zabodují nejen u amatérů.

Znáte minulost věcí, které měly a dodnes mají vliv na vaření či stolování? Kniha Tools for Food zachycuje dějiny primitivních i moderních předmětů, jako je amfora, špachtle na zmrzlinu nebo forma na bábovku.

Zbožňujete pikniky? Pak si zasloužíte kuchařku Piknik People – A Guidebook to Local Adventures – geniální návod, jak uspořádat venkovní hostinu na běžných i překvapivých místech.

Dárky z klubu!

Kuchařky i dárky pro fajnšmekry najdete v klubu Ambiente. Recepce a obchůdek v jednom sídlí v Burzovním paláci a nakoupíte v něm mnohem víc než jen poukazy do restaurací Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.