Včely bez nás přežijí, my bez nich ne

7. října 2019
Foto: We give you food
Dá se včelařením uživit? Jak je na tom Česko se včelami? A proč je tak málo medu v biokvalitě? Ptali jsme se včelařky Kateřiny Šulkové z Poděbrad, která dodává med do restaurace Eska.

Včelí farma

Kateřino, jak jste se dostala ke včelaření?
Už jako malou mě zajímala příroda. Vystudovala jsem odbornou biologii na Karlově univerzitě, a když jsem pak přemýšlela co dál, velice rychle jsem zjistila, že laboratoř ani kancelář nejsou nic pro mě. Podnikání máme v rodině a vždycky jsem chtěla pracovat na sebe. Když jsem později otěhotněla, hledala jsem flexibilní přivýdělek a napadlo mě, že bychom si mohli pořídit včely. Můj tatínek měl v té době obchod s elektronikou, ale nebyl moc spokojený, a tak jsem ho přemluvila a šli jsme do toho společně. Úplně nás to pohltilo – první rok jsme měli deset včelstev, dneska je jich 350.

Takže rodinná firma a práce na plný úvazek?
Ano, já mám na starosti medárnu a prodej a táta včely. Věnuje jim veškerý svůj čas. Víte, práce ve včelíně je spíš mužská záležitost – každé včelstvo váží sedmdesát kilo a přendavat je na rámy je pro ženu dost náročné. U práce s medem je podle mě zase potřeba ženská ruka a duše – s maminkou stáčíme med, vymýšlíme nové produkty a hezké obaly a udržujeme všude čisto a pořádek. Na začátku jsme si tyhle role museli vymezit. Sice si o včelách povídáme, ale navzájem si do toho nemluvíme.

Včelaříme na plný úvazek, ale není to úplně jisté zaměstnání – z toho, co vyrobíte v květnu a červnu, žijete celý rok, a když se med nepodaří, máte zkrátka smůlu. Naopak výhodou je, že jsem v přírodě a že si můžu rozvrhnout práci tak, aby mi zbylo dost času na rodinu.

Co všechno vyrábíte?
Naším hlavním produktem je samozřejmě med – jednodruhový, květový, lipový, luční anebo plástečkový. To je naše novinka, která se neprodává všude. Běžně se plásty odvíčkují a pomocí medometu se z nich stáčí med do sklenic. Plásty se pak na zimu uskladní a na jaře vrátí do úlu, aby se včelkám ušetřila energeticky náročná práce a nemusely je znovu stavět v prázdných rámcích. Plástečkový med je vlastně zavíčkovaný med, který se vyloupne a prodává i s rámečkem.

Když se plásty odvíčkovávají, zbývá nám hodně medových víček, které obsahují med, vosk a propolis a ze kterých teď s kamarádkou zkoušíme vyrobit medovinu, říkáme jí „víčkovice“. Zajímavá je i medovina z lipového nebo jarního medu, která se vyrábí tradiční metodou zastudena, a moc pěkné jsou také svíčky z vosku, který získáváme vyvařováním starých plástů. Ty se totiž musí čas od času obměnit, protože tmavnou a můžou být zdrojem infekcí.

Dá se využít skutečně všechno, co včely vyprodukují, anebo jsou tu hranice, které včelař nepřekročí?
Správný včelař je ohleduplný včelař. To, co děláme, je v souladu se životem včel a s přírodou. Myslíme v první řadě na to, co potřebuje včela, až potom šetrně využíváme, co nám nabízí. Třeba takový pyl – sice je to superpotravina, ale zároveň zdroj bílkovin pro včely. Kdybyste jim ho odebírali ve velkém, odsoudíte včelstvo k zániku. A tak je to i s medem, který si včelky tvoří do zásoby na zimu. Včelař dobře ví, že čím víc medu jim nechá, tím budou zdravější a vrátí mu to zpátky. Neměli bychom zapomínat na to, že včely bez nás přežijí, ale my bez nich ne.

Správný včelař je ohleduplný včelař. To, co děláme, je v souladu se životem včel a s přírodou.

Jaký je náš vztah ke včelám a včelaření? Uvědomujeme si jejich význam?
Česká republika patří mezi nejzavčelenější země v Evropě. Včelstva dokážeme namnožit rychleji než dříve a přibývá mladých včelařů. Loni jsem dokončila tříleté studium v Nasavrkách – zatímco před lety měli skoro prázdnou třídu, teď se jich zaplní hned několik. Včelaření je na vzestupu, ovšem musíme myslet i na jiné druhy, než je včela medonosná.

Jenom v Čechách najdeme asi 600 druhů včel. Pro zachování ekosystému nepotřebujeme jenom úly na med, ale taky včely samotářky, čmeláky a další hmyz a toho bohužel rapidně ubývá. Za posledních třicet let klesla celosvětově biomasa hmyzu asi o tři čtvrtiny.

Naštěstí se teď hodně mluví o tom, jak úzce je se včelami propojené zemědělství a že bez nich by náš talíř vypadal úplně jinak. Hmyz je potravou pro spoustu živočichů, ale plní taky funkci opylovačů. Asi dvě třetiny rostlin, našich potravin, jsou odkázané právě na opylení hmyzem. Navíc kypří a provzdušňuje půdu.

Co včely v současné době nejvíc ohrožuje?
Řekla bych, že totéž, co škodí lidem – chemické postřiky a taky monokultury, protože včelám zužují jídelníček. Jednostranná „strava“ z řepky jim snižuje imunitu, takže jsou náchylnější na nemoci. Nedávno se konečně zakázalo používání neonikotinoidů, pesticidů, které způsobují, že včely po slíznutí nektaru ztrácejí orientaci, nedokážou se vrátit do úlu a umřou. Přesto je chemie na polích pořád hodně. Od osmdesátých let bojují včely taky s varroózou, nemocí přenášenou roztočem, se kterým si neumějí poradit.

Velký problém vidím ve velkoplošném sekání zahrad a polí. Máme málo remízků, biokoridorů a lužních lesů, technika vyseče každý kout a okolo nás vzniká zelený beton bez života a diverzity. Každý krok je proto důležitý – my jsme loni založili květnatou louku, ve městech se nechávají nevysekané plochy a trendem začínají být zelené střechy.

Co můžete udělat vy jako včelařka?
Jednou z možností je komunikace se zemědělci, hlavně s těmi konvenčními, protože u menších biologických a biodynamických hospodářů je to jiné. Ti se neřídí jen tabulkami, limity a kvótami. Mají k půdě vztah, chápou přirozené propojení včel a hospodářství, sázejí remízky a jejich polnosti jsou plné života. Ještě lepší je udělat z konvenčního zemědělce včelaře, aby se na všechny zásahy do přírody podíval z druhé strany, nejen jako na byznys.

Každý rok se scházíme s agronomkou, která řeší greening – co čím osadit, kde vysázet nektarodárné a pylodárné rostliny – a já sama jezdím do školek a škol, abych šířila osvětu mezi děti. Je potřeba jim ukázat, že se včel nemusí bát a že není dobré izolovat se od přírody a neustále ji chtít mít pod kontrolou a řídit.

Včelí pyl se vyskytuje ve dvou formách. Tou první je rouskový pyl, které včelky nosí v košíčcích na nožičkách a který je pro člověka těžko stravitelný. Obsahuje spoustu bílkovin, ty jsou však uzavřené v obalu, a proto naším trávicím ústrojím projdou, aniž by je tělo využilo.

Z toho důvodu se začal získávat a prodávat pergový pyl, který je pro nás mnohem hodnotnější. Perga je prokvašený med – včelky uloží pyl do plástů a zalijí ho vrstvičkou medu, aby začal kvasit. Kvašením se poruší obal pylu, obsah pylového zrna se uvolní a dál fermentuje. V takové podobě obsahuje perga víc bílkovin než kilo hovězího.

Mateří kašičku produkují mladé včely v hltanových žlázách. Konzumují při tom hodně pylu a ten přemění na kaši. Říká se jí také sesterské mléko, protože se složením podobá mateřskému, což je ve hmyzí říši naprosto ojedinělé. Mateří kašičku včelky servírují výhradně matkám královnám.

Propolis je včelí tmel s typickou vůní, kterým včely pokrývají vnitřní část úlu. Působí antibakteriálně, proto se dává do léčivých mastí a tinktur. Pomáhá při kožních obtížích a urychluje hojení.

A co bioprodukce, je to u medu reálné?
Reálné to je, ale taky složité. Podmínky pro udělení certifikátu jsou tak přísné, že ji získá jen málokterý včelař. Myslím si, že pokud s medem zacházíte šetrně a bez chemických přísad, je to pokaždé bioprodukt. I když včely posbírají nektar z chemicky ošetřené rostliny, neuloží ho hned do plástu. Použijí geniální filtrační mechanismus – nektar si mezi sebou předává až třicet včel pomocí medních váčků. Med se tím čistí, zahušťuje a jakoby předtráví a obohatí o enzymy, které štěpí složité cukry na fruktózu a glukózu. V zimě je to pak pro včelky výživný a lehce stravitelný zdroj energie.

Analýzy sice neprokázaly přítomnost pesticidů v medu a je pravda, že filtrační systém včely je dokonalý, ale nejsem si úplně jista, že do medu nepronikne ani stopa chemie. Přímo ze včelky se do něj totiž přirozeně dostávají i pylová zrníčka a ta už se nijak nefiltrují.

Přese všechny starosti je včelaření asi velkým zdrojem radosti, viďte?
Po každé zimě se těším na první prohlídku včelstev a na první vytáčení medu. Znamená to taky hodně práce, ale zveme k nám lidi, aby se přišli podívat a pomohli nám odvíčkovat a stočit med. Říkám tomu novodobé draní peří. Mohli bychom si koupit odvíčkovávací stroj, ale to není ono. Chceme to i dál dělat ručně a tak, aby nás to nepřestalo bavit.

Neznám včelaře, kterému by šlo čistě o zisk. Vztah ke včelám bývá hodně hluboký a včelstva se rychle stanou součástí rodiny. Nedá se to srovnat se zpracovateli medu, kteří ho levně vykoupí a draze prodají. Včely nám do života přivedly několik velmi dobrých přátel a spoustu zajímavých lidí, ať už jsou to zemědělci, nadšenci, anebo lidé z gastronomie. Včelaření je určitý životní styl, zklidníte se a začnete jinak přemýšlet o vztazích v prostředí, ve kterém žijete.

Věděli jste, že:

  • Včela medonosná je neuvěřitelně pilný opylovač, denně navštíví až 3000 květů. Celé včelstvo za den obletí i 10 milionů květů.  
  • Včela létavka podniká denně 3 až 10 výletů a z každého přinese 20 až 40 mg nektaru. Na litr nektaru, ze kterého vyrobí asi půl kila medu, musí z úlu vylétnout asi 40 000x.
  • Druh medu a opylovaných rostlin záleží na tom, co právě kvete, ale taky na obsahu nektaru a vzdálenosti květů. Dolet včely je 2 až 4 kilometry, včely pátračky však vyhledávají nejbližší květy, ze kterých získají nektar a pyl s nejmenší námahou.
  • Včely jsou florokonstantní, tedy věrné květům jedné rostliny. Když ráno objeví atraktivní květy, natrénují si přistávání na jednom typu a létají k němu celý den. Jejich práce je tak efektivnější a spoří energii a čas, který by ztratily dlouhým přeletem a přizpůsobováním se jiným rostlinám.
  • Med se nekazí, ale krystalizuje. Tento přirozený proces někteří včelaři mechanicky naruší mícháním, aby vznikl tzv. pastový med. Kvalita ani složení medu se nemění, zůstane však krémový a neztuhne.
  • Med je směsí jednoduchých a dobře stravitelných cukrů, které se okamžitě vstřebají do krve a rychle doplní energii při fyzické i duševní námaze. Med má antibakteriální účinky, které dezinfikují a vyhojí poranění, navíc obsahuje peroxidázu s protirakovinotvornými účinky a enzymy hojícími sliznici. 

Zdroje: Demeter Journal, časopis Permakultura, kniha Fenomenální včely

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.