Žádost o ruku v restauraci: Na co se připravit?

23. května 2018
Foto: Aneta Vrkotová
Sice to není tak časté, jak by si člověk myslel, ale může se stát, že nabídka k sňatku zazní právě nad vaší specialitou dne. Jak by se v takovém případě měl personál zachovat?

Hlavně diskrétně. Takto lakonická je odpověď generálního manažera La Degustation Bohême Bourgeoise Tomáše Broscheho na otázku, jak si počínat, když host před svou společnicí u stolu najednou poklekne na jedno koleno. V hollywoodských filmech se to děje jako na běžícím pásu, skutečnost je však mnohem prozaičtější.

Alespoň u nás Čechů. „Vzpomínám pouze na jednoho pána, který chtěl zakomponovat prstýnek do dezertu. Jinak většinou netušíme, že zrovna tahle dvojice bude za chvilku řešit tak důležitou věc. Velká část lidí, kteří si jako místo svých zásnub vybrali naši restauraci, byli cizinci. Zhruba v 70 % případů je odpověď na otázku Vezmeš si mě? kladná, ale pak je tam těch 30 % odmítnutí,“ poznamenává.

Pokud jste jako personál svědkem takové situace, radí Tomáš Brosche zachovat se stejně jako třeba v případě, že mezi hosty propukne hádka. „Buďte citliví, diskrétně se vzdalte a počkejte, až vám host dá pohledem impuls, že vás potřebuje. A nezdržujte se moc dlouho představováním jídla,“ radí Tomáš Brosche.

A jak postupovat, pokud sami plánujete zásnuby a chcete tak učinit právě v restauraci? Při rezervaci požádejte o hezký stůl. S tou zásadní otázkou nespěchejte a nejdřív si vychutnejte jídlo, které jste si objednali. Ať už bude odpověď na otázku „Vezmeš si mě?“ jakákoli, garantujeme vám, že poslední, na co pak budete myslet, je to, že si chcete ještě dojíst degustační menu. Adrenalin, který se během žádosti o ruku vyplaví, totiž způsobuje, že ztratíme chuť k jídlu. A to by byla škoda.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.