10 + 1 nejlepších kuchařek roku 2017

11. prosince 2017
Foto: Jan Červenka
I letos jsme pro vás připravili výběr českých i zahraničních kuchařských knih. Ovšem pozor: zasněné listování vám nebude stačit ani náhodou. Vaření zdar!

1. Downtime: Deliciousness at Home

Manželka šéfkuchaře restaurace Noma je v kuchyni jako doma. Však taky Nadine Levy Redzepi pracovala po boku Reného Redzepiho řadu let! Teď přichází s něčím vlastním – její sbírka domácích receptů dostala knižní podobu. Kuchařka Downtime: Deliciousness at Home vám nabídne předkrmy, hlavní jídla i dezerty z domácnosti, pro kterou je jídlo životní vášní. Základ je jasný: kvalitní suroviny a osvědčené techniky.

2. Eleven Madison Park: The Next Chapter

Eleven Madison Park: The Next Chapter, už druhá kuchařka tříhvězdičkové restaurace, která byla letos vyhlášena vůbec nejlepší restaurací na světě. Autory jsou šéfkuchař Daniel Humm a jeho obchodní partner Will Guidara. V několika kapitolách se zamýšlejí nad historií restaurace – čeká vás více než sto příběhů a nepřeberné množství receptů. Nálož inspirace!

3. Sweet

Ikoně Yotamu Ottolenghimu letos vyšla další kniha, nazvaná lakonicky Sweet. Na přípravě se podílela jeho dlouholetá kolegyně a kamarádka Helen Goh, která se v pečivu a sladkém fakt vyzná. Své znalosti a zkušenosti vtiskli do desítky receptů, od koláčků pro děti až po několikapatrový dort.

4. Bjukitchen Snídaně

Barbora Karpíšková alias Bjukitchen vydala první kuchařku v roce 2015. Od té doby jí život přinesl další zásadní radosti – především syna Cipíska, ale také sešitovou kuchařku na téma Snídaně. Naservíruje vám téměř čtyřicet receptů, které oceníte o ve všední dny i o víkendu. Abychom vás navnadili ještě víc, připravili jsme pro vás krátký snídaňový rozhovor s Bárou.

5. Brae: Recipes and Stories from the Restaurant

Na jaře přibyl ke kuchařkám slavných restaurací další kousek, a sice publikace australského šéfkuchaře oceňované restaurace Brae. Prvotina Dana Huntera, Brae: Recipes and Stories from the Restaurant, popisuje příběh podniku, který se z prostého statku stal jednou z nejvyhledávanějších restaurací v celé Austrálii. Představuje i dané místo a to, jak ovlivňuje šéfkuchařův styl vaření.

6. Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Konečně! Od letošního roku je k mání novodobé vydání slavné knihy Kuchařská škola Marie B. Svobodové; originál vlastní například Oldřich Sahajdák a je mu inspirací při tvorbě jídel v La Degustation Bohême Bourgeoise. Nová publikace obsahuje ty nejzajímavější pasáže z původní knihy a je doplněna o aktuální poznámky.

7. Kuře – Jednoduše & dokonale

Ani tento rok nás Roman Vaněk nezklamal, v knihkupectvích je k dostání jeho další kuchařka, navíc ze zbrusu nové edice Jednoduše & dokonale. „Premiérový díl“ se točí kolem notoricky známého pokrmu, kuřete. Nabízí ovšem nápadité recepty, u kterých si vystačíte s běžně dostupnými surovinami.

8. wd~50: The Cookbook

Když v roce 2014 Wylie Dufresne zavřel svou světoznámou restauraci wd~50, milovníci jeho unikátní kuchyně byli hodně smutní. Tady je malá kompenzace: wd~50: The Cookbook, kuchařka sepsaná samotným šéfkuchařem Dufresnem a Peterem Meehanem. Výsledkem je kniha s příběhem a řadou ikonických receptů, které podnik proslavily.

9. Bread is Gold

Proslulý šéfkuchař Massimo Bottura dokáže i ze všedních surovin připravit gastronomický zážitek. Tento přístup a snahu zamezit plýtvání se snaží svým fanouškům předat také prostřednictvím kuchařky Bread is Gold. A nejen on! Těšte se na víc než sto receptů od hvězd světové gastronomie.

10. Nejbarevnější kuchařka

Kamila Rundusová se proslavila svou chutí vařit, cestovat a objevovat. Bylo tedy jen otázkou času, kdy všechny své zkušenosti sepíše a vydá. Povedlo se jí to právě letos. Její Nejbarevnější kuchařka je plná autorských receptů i úlovků z cest, opravdu pestrých chutí a vůní. Všestranná inspirace!

+ 1

Sám doma a hladový

Kuchařka pro hladové muže, kterým ovšem vaření není zase tak cizí. Přesně taková je kniha Sám doma a hladový, nabitá nejen recepty, ale i vtipnými historkami a rafinovanými zlepšováky.

Bjukitchen Snídaně

Novou snídaňovou kuchařku Báry Karpíškové si můžete koupit na jejím e–shopu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.