10 cenných rad, jak hořet a nevyhořet

12. srpna 2019
Foto: Jan Červenka
Hoříte a nechcete vyhasnout? Zaměřte se na sebe dřív, než bude pozdě. Tady jsou jednoduché a zcela praktické rady, které vám pomůžou udržet si energii a rovnováhu.

1. Hýčkejte si spánek

Nic cennějšího totiž nemáme. Pokud mozek neprodukuje spánkový hormon melatonin, dojde k vylučování stresového hormonu kortizolu. Zdroje bílomodrého světla, jako je mobil, počítač nebo televize, blokují tvorbu melatoninu a o hluboký regenerující spánek přicházejí i ti, kdo chodí spát až po půlnoci.

2. Buďte vděční

A hned ráno po probuzení poděkujte aspoň za tři věci. Vděčnost se z našich životů vytrácí – a přitom je klíčem ke zdraví a podporuje důležité neurofyziologické procesy. Nemluvě o tom, že s pozitivním naladěním a vědomím, že máme dost důvodů ke spokojenosti, se žije lépe a příjemněji.

3. Najděte si koníček

Díky němu si mozek odpočine, zapomene na starosti a dostane se do stavu flow, který vám dodá radost a energii.

4. Dokončujte úkoly

Mozek je totiž miluje a nedokončená práce nás (třeba i nevědomě) vyčerpává. Nemusí to být žádný velký projekt, začněte třeba tím, že si ráno ustelete postel.

5. Zbavte se vybíječů a zapněte nabíječe

Odložte po práci telefon, vypněte počítač a zkuste se zrelaxovat při hudbě nebo v tichu. Pozitivní účinky meditace na mozek jsou prokázány. Vyberte si to, co vás spolehlivě nabíjí, ať už je to příroda, masáž, anebo dobrá večeře.

6. Hýbejte se

A to minimálně půl hodiny denně. Pohyb (tím myslíme nejen sport, ale i zvýšenou tělesnou aktivitu) stimuluje tvorbu nových neuronů, které nám s věkem ubývají a tím způsobují neurodegenerativní poruchy, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

7. Zůstaňte pozitivní

Proč vnímat stres (pokaždé) negativně? Právě to, jak se stavíme ke stresu, rozhoduje o délce našeho života. Pokud ho bereme jako pozitivní výzvu, telomery (koncové části chromozomů) jsou odolnější a my si tak prodlužujeme život.

8. Pěstujte si své bakterie

Na duševní zdraví a mozek totiž mají přímý vliv střeva. 80 % dopaminu (hormonu štěstí) produkují střevní bakterie, a to převážně z nerozpustné vlákniny. Tu v sobě mají například celozrnné obiloviny, semínka a oříšky, zelenina, ovoce a luštěniny.

9. Podívejte se na svůj životní styl

A objektivně zhodnoťte, co by se dalo zlepšit. Dělejte práci, kterou milujete, ale naučte se ji oddělovat od osobního života a rozdávejte stejnou lásku své rodině a přátelům. Je dokázáno, že nejvíc lidí na konci života lituje, že hodně pracovalo a málo žilo a milovalo.

10. Nestresujte se stresem

Ani tímhle článkem. Možná si teď říkáte, že splňujete všechny příznaky vyhoření – zásadní je však uvědomit si, že jste to jen vy, kdo může zapracovat na sobě a svém zdraví. Tuhle příležitost dostává každý z nás každý den!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.