11 zajímavostí, které možná míjíte v podnicích Ambiente

8. ledna 2024
Foto: Sebastian Pípal
Prostory restaurací jsou plné maličkostí, kterých si běžně nevšimnete nebo jim nevěnujete pozornost. Za každou z nich ale stojí příběh – ať už byla impulsem čirá praktičnost, soulad s interiérem, anebo úplná náhoda.

Neorenesanční strop s lustrem z PET lahví v Café Savoy

Renesanční strop je dlouhodobě nejfotografovanějším prvkem interéru restaurace na sociálních sítích. Přitom stačilo málo, a jeho krásu bychom dnes obdivovat nemohli.

Při otevření v roce 2005 se podnik rozšiřoval o část, kterou dnes zdobí police s víny. „Původně tam byla dílna, kde řezali těsnění do aut, takže si umíte představit, jak to tam vypadalo,“ naznačuje Tomáš Karpíšek, zakladatel Ambiente. Strop dostal zabrat natolik, že si lidé z Café Savoy najali restaurátory, aby ho odborně vyčistili a zachránili jeho výzdobu. U maleb na stěnách bohužel takové štěstí neměli, ty se dochovat nepodařilo.

Původní lustry v říjnu 2023 vystřídala autorská díla výtvarnice Veroniky Richterové. Lámete si hlavu, z jakého materiálu asi tak mohou být? Nebudeme vás dlouho napínat – z plastových lahví! Moderní materiál zajímavě kontrastuje s neorenesančním stropem a vytváří neotřelou symbiózu starého s novým.

View post on Instagram
 

Filmová klasika v Bokovce

Projekce filmů nad pultem, kterou zaznamenáte hned při příchodu, k Bokovce patří už od otevření. Vybíral je jeden z bokovkářů, režisér David Ondříček, a všechny jsou staré více než čtyřicet let. Sommelieři nejraději pouštějí italskou klasiku La Dolce vita z roku 1960 s legendárním Marcellem Mastroiannim.

View post on Instagram
 

Zvuky džungle na toaletách U Kalendů

Překvapil vás netradiční výběr „hudby“ na záchodech U Kalendů? Zvuky džungle, deštného pralesa, větrné louky i šumění moře, které se linou z reproduktoru, mají své opodstatnění – toalety jsou totiž jako jediné v Ambiente společné pro dámy i pány. Ruchy jim mají zpříjemnit návštěvu WC a zabránit tomu, aby se z kabinek vzájemně slyšeli. Elegantní řešení, co říkáte?

Bílkoviny na stropě, neony na stěnách v Marii B

Šedočerný interiér restaurace Marie B v Dlouhé ulici záměrně rozbíjejí křiklavé barvy díla berlínského výtvarníka Anselma Reyleho, které bylo vyrobeno ze zbytků látek a z neonů. Anselmovi zdatně sekunduje Jakub Pollág, který navrhl skleněné lustry. Předlohou mu byly makrozáběry proteinů. Obě díla jsou zasazena do prostoru domu U Zeleného stromu, který je unikátní tím, že dosud nebyl rekonstruován.

View post on Instagram
 

Hovězí klíčenka z Našeho masa

V Našem mase mají toalety na chodbě a hosté si půjčují klíče u obsluhy. Často se stávalo, že návštěvníci na klíč zapomněli nebo ho omylem strčili do kabelky. Jediný, kdo se z téhle situace radoval, byli zámečníci – a proto přišel generální manažer Radek Chaloupka s nápadem, který se může zrodit jen v hlavě řezníka. V bourárně zbyla hovězí lopatková kost, a tak ji provrtal a připevnil k ní klíče. Takovou klíčenku si do kabelky hodí málokdo!

Přebalování s exkluzivním výhledem v Café Savoy

Na dětské hosty jsou v Savoyi připraveni – přebalovací pult mají, jen se už nevešel na WC. Místo tak našel u průhledu do cukrárny, který najdete pod schody na pravé straně u toalet. Během přebalování tak můžete sledovat třeba plnění věnečků nebo zdobení dortů.

Co je v Kantýně nahoře, je i dole

Architekt Rudolf Netík při navrhování interiéru vycházel z přístupu „co je nahoře, to je i dole“. Tvar jídelního stolu z modrého kvarcitu v hlavní dvoraně tak kopíruje tvar lustru. Stejný princip je uplatněn i v jídelní části se stoly, u kterých se sedí – tady naopak mají lustry tvar stolů.

View post on Instagram
 

Zlatá pípa v Pultu

Každý rok se v některém z podniků Ambiente mění jedna „stříbrná“ pípa za zlatou. Jde o putovní trofej vítěze interní soutěže Zlatá pípa. Celá ze zlata není, ale je na ní připevněná zlatá destička, na kterou se postupně gravírují jména vítězů jednotlivých ročníků. Momentálně zlatou pípu uvidíte v Pultu, pro který ji vybojovala výčepní Tereza Pospíšilová.

Kosti u stropu a letokruhy na stolech v La Degustation Bohême Bourgeoise

Lustr z českého křišťálu od studia Olgoj Chorchoj je nepřehlédnutelný, ale podívali jste se někdy pořádně, z jakých fragmentů je složený? Designéři ho totiž seskládali z tvarů kopírujících kosti, ze kterých se vaří vývar – a své dílo nazvali příznačně Consommé.

A proč mají stoly hodně daleko k pravidelnému kruhu? Designér Michal Froněk zachoval tvar kmene stromu, ze kterého jsou vyrobeny. Do dřevěné desky jsou zapuštěny i letokruhy, které mají i osmdesát centimetrů v průměru.

View post on Instagram
 

Hranolkové desatero na záchodech v Bufetu

Na toaletách v Bufetu nebudete ke zkrácení dlouhé chvíle potřebovat mobil – na zdi totiž visí hranolkové desatero. „Pořád jsme přemýšleli, jak hostům ukázat, že originální chuť našich hranolek jsme si vyladili sami a že jejich příprava skutečně nespočívá v otevření pytle a nasypání do fritézy. Nakonec jsme se rozhodli pro naprostou upřímnost a prostě jsme zkopírovali oficiální postup, který visí v kuchyni,“ vysvětluje šéfkuchař Petr Benda

A proč je zrovna na záchodech? „Hledali jsme místo, kde se člověk zastaví, a nakonec nám jako ideální přišlo právě WC,“ směje se Petr. Vzpomněl si při tom také na časy, kdy působil jako kreativní šéfkuchař Lokálů – tam jsou toalety „vytapetované“ starými novinovými články a člověk se opravdu leccos dočte.

Mour a saze v Čestru

Vertikální žaluzie, které jsou v prosklené budově nutností, nahradila – prkna! Nápad vznikl v hlavě architekta Václava Červenky, ten však dlouho nemohl přijít na to, jak docílit jejich černého vzhledu. Nakonec se prkna opalovala letlampou a poté lakovala, aby nešpinila.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.