Facebook

20 věcí, které jste měli vědět, než jste se stali kuchařem

6. ledna 2022 Autoři: Blanka Datinská a Šárka Hamanová Foto: Honza Zima

Lidi v kuchyních prý nestárnou. Nemají na to čas! Co dalšího se budoucím kuchařům (raději) neříká dopředu? 

1. Viditelně zhubnete, nebo naopak hodně ztloustnete. 

2. Už nikdy nebudete opálení.

3. Budete mít řezné rány na různých částech těla. Nepočítaje jizvy po popáleninách od horkých pánví.

4. Budete žít ve stavu spánkové deprivace. Na dobu neurčitou! 

5. Rodina a přátelé vám přestanou vařit, protože z toho najednou budou v rozpacích. 

6. Navážete silné vztahy s lidmi, se kterými byste se předtím nejspíš ani nedali do řeči.

7. Začnete být zvláštně posedlí noži. 

8. Bude se automaticky očekávat, že se na rodinných sešlostech postavíte k plotně právě vy. Ano, i na vlastní oslavě! 

9. Zvládnete pracovat déle, než jste si kdy mysleli, že je vůbec možné (a legální). 

10. Fakt nebudete doma připravovat opulentní večeře. Po celém dni v provozu toho budete mít tak akorát.

11. Sledovat kamarády, jak vaří, se pro vás stane čirým utrpením. Tedy ve většině případů.

12. Velkou část života strávíte v malé místnosti s mizernou ventilací, v horku, za hluku a s minimálním přístupem denního světla. Navíc s hrstkou lidí, kteří budou vaší jedinou sociální interakcí – a druhou rodinou.  

13. Přijdete o většinu volného času. Kromě večerů vás (minimálně každý druhý rok) čeká směna o Vánocích, na Silvestra, o Velikonocích, na vlastní narozeniny a samozřejmě o státních svátcích. 

14. Vaše nejkratší pracovní dny budou i tak delší než standardní pracovní doba většiny smrtelníků. Delší směny (v reálu tak každá druhá) přesáhnou čas, který průměrný člověk probdí. 

15. Zničíte si nohy.

16. Zničíte si záda.

17. Zničíte si ruce. 

18. Chybování se stane vaší každodenní praxí. Počítejte s tím, že si zrovna vašich přehmatů vždycky někdo všimne a neodpustí si podotknout, že opravdu nechápe, jak jste mohli udělat takovou botu.  

19. Zjistíte, že být kuchařem znamená víc než jen vařit. Že kuchařina obnáší týmovost a zodpovědnost, perfektní organizaci práce a kreativitu, ale také příležitost změnit sebe i svět k lepšímu. 

20. Propadnete svému povolání a nikdy, nikdy nebudete litovat svého rozhodnutí. 

U Kalendů mají kořalky na míru. Proč a jak vznikly?

Načíst další článek...