6 receptů pro malé i velké děti aneb Co se v mládí naučíš

Vzpomenete si, s jakým receptem nebo jídlem máte spojené vzpomínky na dětství? Pro někoho to mohou být špagety s kečupem pro jiné vůně kuřete s křupavou kůží a zlatavou šťávou nebo palačinky s tvarohem.
Ať už jsou vaše děti na těstoviny s červenou omáčkou, nebo nedají dopustit na maso či sladké, spolu hravě zvládnete všechny následující receptury:
- Hamburger podle řeznictví Naše maso
- Boloňská omáčka
- Čerstvé těstoviny s bezmasou rajčatovou omáčkou
- Zeleninové risotto
- Palačinky
- Jahodový džem
Hamburger z Našeho masa
Na 4 porce:
- cca 720 g masa namíchaného na burger (50 % hovězího krku, 25 % hovězího hrudí, 25 % nízkého žebra)
- 8 lžic hořčice
- 4 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky
- 8 půlkoleček červené cibule
- 4 housky
- sůl a pepř
Postup:
- Všechny druhy masa nakrájejte na kostky a smíchejte dohromady. Dejte je do mlýnku na maso a umelte na středně hrubém nástavci.
- Z hotové směsi opatrně vytvarujte úhledné koule (každou o hmotnosti cca 180 g), pak je dotvarujte razidlem nebo prsty do tvaru burgeru. Případně si hotové maso na burger můžete pořídit v řeznictví.
- Syrové masové burgery důkladně a rovnoměrně opepřete a osolte z obou stran těsně předtím, než je dáte na gril. Zprudka je grilujte nebo opékejte na pánvi z každé strany zhruba 2 minuty. Nepřidávejte žádný olej – burgery pustí vlastní tuk, ve kterém se opečou.
- Opečené maso je důležité nechat odpočinout. Burgery vložte obracečkou na 10 minut přímo na rošt do trouby předehřáté na 100 °C nebo jen stáhněte plamen na sporáku na minimum, maso nechte 5–10 minut v pánvi a v mezičase ho dvakrát obraťte. Pokud pracujete s venkovním grilem, dopřejte masu odpočinek v zóně s menším žárem.
- Housky rozpulte a obě poloviny opečte na pánvi nebo na grilu z obou stran, aby byly křupavé zvenku a měkké uvnitř.
- Vrchní část každé rozpůlené a opečené housky potřete hořčicí a přidejte nakrájenou kyselou okurku i červenou cibuli. Voilà, šťavnatý burger jako z Našeho masa máte na stole!
Tipy:
Kouzlo šťavnatého burgeru tkví ve správném poměru libového masa a tuku – ideální poměr je 80 % masa a 20 % tuk.
Pokud si maso melete sami doma, pamatujte, že maso i mlýnek musí být vždy řádně vychlazený (nenechávejte ho proto dlouho stát třeba u zapnuté plotny). Maso se totiž při mletí zahřívá a při překročení 12 °C dochází k denaturaci některých jeho bílkovin, což má za následek, že maso pak nedrží pohromadě a pouští hodně šťávy.
Zahřátím se mleté maso také může začít rychle kazit – není třeba ho temperovat, jako jste zvyklí třeba u steaku.
Na manipulaci s burgerem na grilu nebo na pánvi je nejlepší používat klasickou kuchyňskou obracečku. Masové placky neobracejte vidličkou, propíchnutím by z nich zbytečně vytekla šťáva, což by vedlo k vysušení masa.
Boloňská omáčka
Na 4 porce:
- 30 g mrkve
- 30 g kořenové petržele
- 1 malá šalotka
- 6 lžic panenského olivového oleje
- 200 g mletého vepřového masa
- 200 g mletého hovězího masa
- 60 ml červeného vína
- 2 vrchovaté lžíce rajského protlaku
- 1 plechovka krájených rajčat
- voda dle potřeby
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- sůl a pepř
- těstoviny dle chuti k podávání
- parmazán k podávání
Postup:
- Mrkev, petržel a šalotku oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte nastrouhanou zeleninu a opečte ji dozlatova.
Přidejte maso a restujte, až se vypaří veškerá šťáva, na středním stupni to trvá zhruba 15 minut. - Přijte víno. Jakmile se odpaří, přidejte rajčatový protlak, chvíli ohřívejte a pak vmíchejte rajčata z plechovky.
- Přilijte vodu v takovém množství, aby maso bylo ponořené. Přidejte bylinky svázané provázkem, přiklopte a vařte na nižším stupni asi 45 minut. Pokud se maso připéká, můžete ho podle potřeby ještě trochu podlít vodou. Na závěr vyjměte bylinky a ragú dochuťte solí a pepřem.
- K omáčce si uvařte těstoviny podle návodu na obalu tak, aby byly al dente (na skus). Uvařené těstoviny slijte, promíchejte je v hrnci s omáčkou a podávejte zasypané čerstvě nastrouhaným parmazánem.
Tip:
V Itálii se boloňská omáčka podává nejčastěji s tagliatelle, popřípadě s rigatoni. Ne se špagetami – ragú na tenkých těstovinách tolik neulpí a zůstává v talíři.
Domácí těstoviny s rajčatovou omáčkou
Na 4 porce:
Vaječné těstoviny
- 600 g semoliny
- 400 g hladké mouky (00) + na pomoučení
- 10 vajec
Postup:
- Semolinu a mouku prosejte do mísy, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto, které se nelepí a zároveň je pružné. Počet vajec upravte podle jejich velikosti, aby těsto mělo správnou konzistenci.
- Z těsta vytvarujte kouli nebo obdélník, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, aby ztuhlo a uvolnil se lepek.
- Odleželé těsto protáhněte nástavcem na válení těsta na kuchyňském robotu, aby se ztenčilo. Zlehka ho pomoučete a zopakujte vyvalování a protahování, až bude plát těsta silný zhruba 2 mm. Pokud nemáte kuchyňský robot s nástavcem, těsto vyválejte dotenka na lehce pomoučené pracovní ploše za pomoci válečku.
- Pomocí nástavce na krájení těstovin z těsta nakrájejte libovolný tvar těstovin. Použít můžete i nůž.
Tipy:
V restauraci se pro výrobu čerstvých těstovin používají pouze žloutky, aby těstoviny měly krásně žlutou barvu a hladký povrch. V domácích podmínkách můžete použít celá vejce, těstoviny budou světlejší.
Těstoviny připravené ze semoliny a mouky se podávají s omáčkou, neplní se.
Rajčatová omáčka
- 1 kg soudkových rajčat (ideálně San Marzano)
- 1 šalotka
- 1 stroužek česnek
- 50 ml olivového oleje
- 1 špetka krupicového cukru
- sůl a pepř
Postup:
- Rajčata omyjte a nakrájejte (i se slupkou) na větší kousky. Šalotku a česnek oloupejte a nasekejte najemno.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte do něj šalotku a česnek a zvolna je opečte dozlatova. Pozor, ať česnek nespálíte!
- Přidejte nakrájená rajčata, přiklopte a duste na středním plameni zhruba 10 minut, až rajčata změknou a pustí šťávu. Pokud se rajčata připékají, podlijte je zlehka vodou.
- Jakmile jsou rajčata tak měkká, že je jde rozmáčknout vidličkou, přendejte je i s šalotkou a česnekem do mixéru. Rozmixujte dohladka.
- Rozmixovaná rajčata přepasírujte zpět do hrnce, abyste z nich odstranili semínka a slupky. Krátce povařte do zhoustnutí. Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Omáčku podávejte promíchanou s uvařenými těstovinami.
Tip:
Chuť rajčatové omáčky dělají dobře zralá rajčata! V létě použijte domácí rajčátka, která jsou zrovna v sezóně, jsou přirozeně sladká a šťavnatá. V jiné roční období je plnohodnotně zastoupí konzervovaná rajčata.
Zeleninové risotto
Suroviny na 4 porce:
- 1 cuketa
- 1 velká mrkev
- 1 šalotka
- 60 ml olivového oleje
- 400 g rýže na risotto
- 50 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 100 g hrášku
- 200 g špenátu
- 50 g másla
- 100 g parmazánu
Postup:
- Cuketu a mrkev si nakrájejte na kostky o velikosti hrášku, a uvařte skoro doměkka na vodní páře.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku, zlehka ji orestujte, až zesklovatí, přidejte rýži a opékejte ji zhruba 2 minuty, až je horká.
- Vlijte víno a až se odpaří, přidejte tymián a naběračku horkého vývaru. Vše dobře promíchejte a jakmile se tekutina vyvaří, přilijte další naběračku horkého vývaru.
- Takhle pokračujte, dokud není rýže poloměkká, tzv. dente a krémová, trvá to 15-17 minut.
- Přidejte zeleninu včetně hrášku a vypraného nasekaného špenátu. Potom odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo a vychlazený strouhaný parmazán.
Palačinky
Suroviny na 8-10 palačinek
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice nebo vanilkového cukru
- 500 g plnotučného mléka
- 1 lžíce oleje
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- přepuštěné máslo
Postup:
- Rozmíchejte vejce s cukrem metličkou. Přidejte mléko a olej a znovu lehce promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku a špetku soli. Vymíchejte do hladkého řidšího těsta. Můžete si také pomoci tyčovým mixérem.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odležet.
- Dobře rozehřejte nepřilnavou pánev na střední plamen, dejte trochu přepuštěného másla a přidejte naběračku těsta. Nechte těsto rozlít, popřípadě mu trošku pomozte nakloněním do všech stran. Taky nebuďte smutní, pokud se vám první palačinka nepovede a potrhá se. Pravděpodobně jste měli málo rozpálenou pánev. Ochutnejte ji a zkuste další.
- Opékejte palačinky z obou stran a pokračujte takto i s dalšími. Skládejte si je postupně stranou na talíř.
Jahodový džem
Na dvě větší sklenice:
- 1 kg očištěných jahod
- 150 g + 50 g cukru krupice
- voda na podlití jahod
- 10 g pektinu
- šťáva z 1 citronu
Postup:
- Do hrnce vsypte jahody a 150 g cukru, přilijte trochu vody a rychle ovoce rozvařte.
- Celé jahody rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a stáhněte z plotny.
- Smíchejte 50 g cukru s pektinem a přidejte do horkých jahod tak, aby se netvořily cucky.
- Džem vařte 2 minuty a po odstavení vmíchejte citronovou šťávu.
- Vroucí slijte do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Receptury vyšly v brožuře První kuchařka v rámci Dětského příměstského tábora v centru vzdělávání a inovací UM.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.