Když přijde návštěva: tipy na promyšlené, ale pohodové menu i s recepty

Jak být dobrým hostitelem
1. Zjistit, co kamarádům chutná
„Ideální je začít tím, že předem napíšete hostům, které chcete pozvat, co jim chutná a nechutná, a jestli nemají nějakou potravinovou alergii,” popisuje kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelič první krok. Dost možná se vám z odpovědí přirozeně vykrystalizují konkrétní nápady. Myslete také na to, aby se veškeré jídlo snadno konzumovalo – vyloupávání korýšů, kapající tacos nebo souboj s hůlkami může leckoho uvést do rozpaků. Pokud někdo z přátel přijede autem, mějte v zásobě i dobré nealkoholické pití – třeba kombuchu nebo domácí limonádu.
2. Plánovat a plánovat!
Poté si všechno sepište, pěkně krok po kroku – od nákupního seznamu až po jednotlivé úkony. Rozdělte si je do tří skupin: 1. ty, které můžete připravit den nebo dva předem, 2. ty, které zvládnete v den D třeba už ráno, 3. ty, které je třeba udělat až po příchodu hostů.
Do první skupiny spadá třeba mytí zeleniny, nakládání masa nebo příprava zálivek. S předstihem si můžete také navážit suroviny na koláč nebo dezert, které pak už jen smícháte a upečete. Přichystejte si dostatek krabiček i sklenic a také prostor v lednici.
3. Mějte časovou rezervu
A také se snažte nechat si na úplný závěr co nejméně položek. Nějaký čas vám zabere přemývání hrnců a pánví nebo úpravy toho, co se úplně nepovedlo. Také není od věci prostřít stůl předem. Vyžehlit ubrus, naaranžovat řezané květiny a vyleštit příbory – i to zabere pár desítek minut. Dejte včas chladit bílé nebo šumivé víno a případně dekantujte červené.
4. Chci pomoct – a vím s čím!
Jestliže hostíte kamarády společně s partnerem či dětmi, nechte si pomoct. Vysvětlete, s čím konkrétně chcete pomoct, a zapojte všechny ochotné členy domácnosti. Nabízejí hosté pomoc nebo se ptají, co mají přinést? Nechte na jejich výběru dezert, předkrm nebo jim řekněte, že rádi ochutnáte jich oblíbené víno.
5. Stres je nejhorší kuchař
Ingrediencí, kterou v kuchyni rozhodně potřebovat nebudete, je stres. Nepouštějte se do zbytečně složitého menu ani do jídel, která jste ještě nikdy nezkoušeli. Pročtěte si svůj plán a pusťte se do práce. Pokud někdo z hostů dorazí dřív, než jste čekali, nalijte jim sklenku vína a zabavte je jednohubkou na uvítanou – bohatě stačí oříšky, olivy nebo kousek chleba s vyšlehaným máslem či tvarohem.
6. Desetiminutovka pro sebe
Na seznam úkolů připište „já” – rezervujte si minimálně deset minut na to, abyste si před příchodem hostů stihli sundat zástěru, proběhnout sprchou a převléknout se do něčeho slavnostního a zároveň pohodlného. I tohle patří k roli hostitele!
Jak sestavit menu, které ladí
A teď už je na řadě samotné sestavování menu. A nejde jen o to naskládat na talíř několik jídel, ale o vytvoření harmonického celku, který potěší všechny smysly. Důležité je myslet na vyváženost, sezónnost a promyšlené párování jednotlivých chodů.
Stejné suroviny ani techniky přípravy by se ve velké míře neměly opakovat, aby jídla nepůsobila jednotvárně, vysvětluje Jana Jelič. Stejně tak je důležité správně rozvrhnout porce – celková hmotnost menu by se měla pohybovat kolem 500–600 g, přičemž záleží i na poměru bílkovin, tuku a dalších živin. Pokud je hlavní chod hutný a sytý, měl by být dezert spíše lehký, aby hosté neodcházeli přejedení, ale spokojení.
Struktura menu
Abyste nemuseli dlouho přemýšlet, jedno chuťově vyvážené menu jsme vymysleli za vás a rovnou připravili i recepty. Předkrmem budou grilovaná salátová srdíčka z restaurace U Kalendů, hlavním chodem lasagne z Pastacaffé a sladkou tečkou panna cotta z Pizza Nuova.
Právě hutné lasagne je skvělé doplnit něčím svěžím, lehčím a kyselým – a salátová srdíčka jsou ideální volbou. Dezert by měl působit jako zakončení – pokud bylo hlavní jídlo těžší, ideální volbou bude osvěžující sladká tečka.
Jak efektivně plánovat přípravu
Cílem není strávit celý večer v kuchyni, ale užít si ho s hosty. Předem si krok za krokem napište, co všechno je potřeba udělat. Při plánování se vyplatí zvolit hlavní jídlo, které lze připravit předem, a k němu jednodušší předkrm a dezert, který stačí jen servírovat.
Co připravit den předem:
Příprava pokrmů:
- Lasagne: Můžete je upéct, uložit do lednice a před příchodem hostů je jen přihřát v troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Tento krok vám ušetří čas na poslední chvíli.
- Srdíčka salátu: Předem si očistěte a nakrájejte srdíčka salátu, abyste je měli připravené na servírování.
- Panna cotta: Panna cottu si připravte den předem, aby stihla vytuhnout. Omáčku stejně tak nechte v lednici.
Co nachystat daný den:
Stůl a přípravy:
- Prostření stolu by mělo být hotové alespoň půl hodiny před příchodem hostů. Tím získáte čas na poslední detaily a také budete mít klid na přivítání hostů.
- Příbory a nádobí: Zkontrolujte, zda máte dostatek příborů pro všechny a jestli je vše připravené, včetně skleniček na víno či prosecco.
Těsně před příchodem hostů:
- Salátová srdíčka: Vemte umytá a nakrájená srdíčka, postupujte podle receptu a servírujte!
- Lasagne: Jelikož jste si lasagne připravili den předem, nyní je stačí už jen ohřát a můžete je podávat.
Předkrm
Předkrm má za úkol naladit chuťové buňky a připravit strávníka na hlavní chod. Srdíčka jsou lehká, svěží a chuťově výrazná. Využijeme zde znalosti o kombinování chutí a textur.
Recept na grilovaná salátová srdíčka od Kalendů najdete zde.
Hlavní chod
Hlavní chod je srdcem celého menu. Měl by být sytý a chutný. Zde se uplatní vaše znalosti o práci s masem.
Recept na lasagne z Pastacaffé najdete zde.
Tip: Před podáváním doporučujeme nechat nádobu s lasagnemi 15 minut stát mimo troubu. Jídlo bude při podávání teplé přesně tak akorát a chuť maximálně vynikne.
A stejně tak se nemusíte držet striktně masového menu. Pokud převažují strávníci, kteří preferují vegetariánské pokrmy, maso v lasagních můžete nahradit lilkem.
Dezert
Dezert je sladkou tečkou na závěr. Ideální je mít ho připravený předem, a pak už ho jen dát na stůl, ať se každý obslouží sám. Hezky vypadají dezerty podávané ve skleničkách, které v pravou chvíli jen vyndáte z lednice. Tím je přesně i panna cotta.
Recept na tu z Pizza Nuova najdete zde.
Tip: Můžete vyzkoušet i další chuťové varianty, třeba s jinými druhy ovoce, s karamelem, čokoládou – nebo jen tak.
Maturita v kuchyni není o stresu, ale o radosti z tvoření. Experimentujte, zkoušejte nové kombinace a přemýšlejte o jídle v širších souvislostech. Naše kuchařská cesta končí, ale vaše právě začíná. Takže – co bude na vašem maturitním menu?
Párování jídla s nápoji
Párování jídla a nápojů není jen o víně, ale i o dalších možnostech, které mohou zvýraznit nebo harmonizovat chutě. Nachystali jsme si několik alkoholických možností, s čím vaše menu spárovat.
1. Grilovaná srdíčka little gem s pažitkovou majonézou a pistáciemi
Bílé víno: K srdíčkům se skvěle hodí suché nebo polosuché bílé víno, například Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. Jejich svěžest a ovocné tóny krásně podpoří chuť grilované zeleniny a lehkou majonézu.
Pilsner nebo světlý ležák: Když máte raději pivo, k předkrmu se hodí osvěžující světlý ležák nebo pilsner, který vyváží lehkou mastnost majonézy a zeleniny.
2. Lasagne
Červené víno: Pro lasagne s masem nebo bohatou zeleninovou náplní je ideální středně těžké červené víno jako Sangiovese, Chianti nebo Merlot. Tato vína podpoří hutnost pokrmu, ale nepřehluší jeho chuť.
Pilsner nebo IPA: Když preferujete pivo, můžete zkusit pilsner nebo IPA, která svou hořkostí dobře vyváží sytost lasagní.
3. Panna cotta:
Dezertní víno: Pro sladkou panna cottu je ideální Moscato nebo Sauternes – sladké víno s tóny medu a ovoce, které krásně ladí s jemnou texturou dezertu.
Prosecco nebo šampaňské: Lehká perlivá vína s jemnou sladkostí, jako Prosecco nebo Brut šampaňské, vytvoří kontrast mezi sladkostí a perlivostí.
Několik snadno zapamatovatelných maličkostí, kterými uděláte dojem:
- Hosty osobně přivítejte a nabídněte jim pití. Naplánujte si návštěvu tak, abyste stihli vše připravit – ale nestyďte se za sebe poslat třeba manžela/manželku nebo děti.
- Nezapomeňte vzájemně představit hosty, kteří se spolu v daný večer vidí poprvé.
- Pokud máte v plánu ozdobit prostřený stůl květinou ve váze, myslete na to, aby si přes ni všichni viděli do očí a nebránila jim v konverzaci.
- Hudební podkres nepouštějte příliš nahlas, abyste se s kamarády nemuseli překřikovat.
- Mějte vše po ruce. Dost možná si někdo bude chtít přisolit jídlo, dolít sklenici vody, nasypat cukr do kávy po dezertu nebo bude potřeba utřít politý stůl.
- Neshazujte své kuchařské umění. Staré pravidlo „dobrá kuchařka se nikdy nepochválí“ dávno neplatí. Neustálé upozorňování na nedokonalosti může vést k tomu, že i samotní hosté začnou v jídle podvědomě hledat chyby, které tam nejsou. Buďte sebevědomí, po přípravě takového menu na to máte právo!
Článek vyšel v magazínu Apetit.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.