facebook
instagram

Chřestový knedlík podle receptu z 18. století – tradičně i moderně

27. května 2025
Foto: Anna Kolářová
Recepty deklarují sezonu a zároveň se do nich promítá naše (kulinární) identita. Krásnou ukázkou je chřestový knedlík, který se prokazatelně vařil už v 18. století. Při testování v kuchyni UMu dostal nový formát!

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

Chřestové knedlíky prosluly v Německu i v Rakousku. A poněvadž je naše kuchyně knedlíková jakbysmet, upravili jsme recepturu z kuchařky Bewehrtes Koch-Buch (1759) a místo původních kulatých Spargelknödel servírujeme českou „šišku“ s bílým chřestem. Sezonní speciál si zaslouží patřit mezi sváteční jídla!

Suroviny: 

  • 750 g rohlíků (cca 15 ks) 
  • 60 g másla 
  • 500 g bílého chřestu (z Hostína) 
  • 3 vejce 
  • 250 ml plnotučného mléka 
  • sůl
  • muškátový oříšek 

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky o hraně přibližně 1 x 1 cm. 
  2. V kastrolu rozpusťte máslo a poté ho ve větší míse důkladně promíchejte s pečivem. 
  3. Připravenou směs rozprostřete rovnoměrně na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, až rohlíky mírně zezlátnou. 
  4. Mezitím oloupejte chřest a zblanšírujte ho v osolené vodě. Pokud stonky chutnají nahořkle, přidejte do vody špetku cukru. 
  5. Blanšírovaný chřest pokrájejte na kostičky velké právě tak jako opečené kousky rohlíků. 
  6. V čisté míse vyšlehejte vejce s mlékem, osolte a okořeňte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Vmíchejte kostičky pečiva a chřestu. 
  7. Směs nechte 10 minut odstát, aby rohlíky dostatečně nasákly tekutinou. 

Tvarování knedlíků: 

  1. Těsto by mělo držet hezky pohromadě, nemá být příliš suché ani mokré. 
  2. Směs naneste na potravinářskou fólii, zabalte a sválejte do šišky nebo úhledného válečku, utáhněte a vytlačte vzduch. Uvedené množství surovin vychází na dvě šišky. 
  3. Budoucí knedlíky ještě jednou a pečlivě zabalte do fólie, aby si při vaření zachovaly tvar. 

Vaření knedlíků: 

  1. Knedlíky vařte na páře při teplotě 100 °C asi 15–20 minut, přesná doba varu závisí na jejich velikosti. Při přípravě v konvektomatu je ideální použít děrovanou gastronádobu. 
  2. Uvařené šišky zbavte fólie a okamžitě propíchejte na několika místech párátkem, a to po celé délce. Z knedlíku díky tomu odejde pára a on se nesrazí. 
  3. Hotové knedlíky nechte alespoň 20 minut odpočinout. Pak je nakrájejte a podávejte.

Poznámky:

Místo bílého chřestu můžete zpracovat zelený, chuťově jemnější chřest, který není potřeba loupat.

Recept funguje, i když se z těsta rozhodnete vytvarovat menší kulaté knedlíky – a uvařit k nim třeba koprovou omáčku s vejcem. Knedlík s bílým chřestem se dobře kombinuje například i s rybím velouté, které jsme ochutili bezovým octem, bílým vínem, šafránem a šafránovou vodkou a doplnili o rybí knedlíček, sladkokyselý naložený černý bez a krátce povařený zelený chřest (viz foto). 

V originále se receptura z 18. století překládá následovně: Vezmi povařený chřest, odkroj delší špičky, vem opečenou housku a jemně ji posekej, přepusť čerstvé máslo, dej do něj několik vajec, v mléku namočenou jemně posekanou žemli, přidej i žemli opraženou, dobře okořeň, přidej smetanu, dělej malé knedlíky a uvař je.

Zdroj: Čechy – Morava – Vídeň (Ke kulturním dějinám stravování v dlouhém 19. století) 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme