7 věcí, které jste nevěděli o restauraci Čestr

31. července 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Při znovuotevření Čestru převzal roli šéfkuchaře Pavel Brichzin, který působil jako sous-chef ve starém Čestru a zkušenosti sbíral také v Kantýně. Do nového konceptu restaurace přinesl čerstvost a lokálnost, na kterých dnes kuchyně stojí. Pojďte dál!

1. Tatarák: jednoduchost a lokální suroviny

Tatarák, který v Čestru patří k ikonám na menu, připravují ze stařeného masa. Dochucují ho marinádou z pečené řepy a podávají s emulzí z žitného kvásku a se strouhaným žloutkem. „Podáváme k němu chleba z Pizzy Nuovy – ten totiž neobsahuje kmín, který by přebíjel chuť dobrého hovězího,“ vysvětluje Pavel.

2. Zavařování, nakládání, fermentování

Protože sezona českého ovoce a zeleniny bývá krátká, v Čestru si je zavařují a nakládají – aby hostům mohli nabídnout jahody, švestky nebo třešně i v zimě. Nakládají také houby, chřest anebo okurky a vyrábějí si nejen vlastní marmelády, ale i kečup.

View post on Instagram
 

3. Čtyřicet!

Zhruba tolik dodavatelů jezdí do Čestru – anebo se naopak sbalí tým z kuchyně a vyrazí za nimi na farmy a pole. Šéfkuchař Pavel tedy zná farmáře osobně a ví, jak se chovají ke svým produktům i zvířatům. „Teď budeme mít dalšího dodavatele ovoce a zeleniny – Školní statek Mělník. Přes léto budeme brát, co kde bude. Ovoce a zeleninu si běžně dopředu nasmlouváme, ať víme, s čím zhruba můžeme počítat, ale je nám samozřejmě jasné, že množství se záleží na úrodě,“ popisuje šéfkuchař Pavel, jak to u nich funguje se zásobováním.

4. 2½ let starý kvásek

Nejmladším členem týmu je žitný kvásek, ovšem v Čestru pobývá už 2½ roku, tedy od znovuotevření podniku po rekonstrukci. V kuchyni si tak můžou péct domácí žitný chléb, a ještě kváskem obohacovat tatarák.

5. U vchodu holstein, na menu čestr

Ačkoli název i menu restaurace odkazuje k plemeni český strakatý skot, kožený závěs, který v chladných dnech visí u vchodu, je z holštýnského plemene. Jak to poznáte? Už od pohledu – čestr se vyznačuje hnědými fleky na bílé srsti, zatímco holštýnský skot je černobílý.

6. Káva

Přemýšlíte, kam vyrazíte na kávu po obědu v Čestru? Nikam nespěchejte! O dávku kofeinu po jídle se postará barista Roman Cankov, který si sám praží kávu značky Rocafe. Nově si míchá i kávové likéry – a z nich pak třeba drink espresso martini.

View post on Instagram
 

7. Vína od Bystřického

Hezké vztahy s dodavateli panují i za barem. A právě díky tomu vzniklo víno Čestr cuvée, které pro restauraci připravuje a lahvuje vinař Vojtěch Bystřický z Bořetic. Jde o naturální cuvée ze Svatovavřineckého a Zweigeltrebe, které se skvěle hodí k veškerému masu na lístku.

Škola steaků

Principy dokonalého steaku, ale také filozofii restaurace Čestr se můžete dozvědět přímo od šéfkuchaře Pavla Brichzina, a to v jeho kurzu vaření ve vzdělávacím centru UM na Národní. Letní verze proběhne 31. srpna na zahrádce Čestru. Přijdete?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.