facebook
instagram

Ambiente hostí michelinského šéfkuchaře Sebastiana Franka: beseda o přístupu k zelenině nejen ve fine diningu

2. října 2025
Foto: Robert Schlesinger Horváth
V pondělí 3. listopadu dorazí do Prahy rakouský šéfkuchař Sebastian Frank, který ve své berlínské restauraci Horváth dokazuje, že zelenina může obstát v hlavní roli. Držitel dvou michelinských hvězd a významná osobnost německé gastronomie vystoupí na veřejné besedě v kině Evald, kterou pořádá vzdělávací centrum UM. Diskuse proběhne v němčině s tlumočením do češtiny.

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

Pozvání kreativních šéfkuchařů Ambiente přijal Sebastian Frank, který zkoumá tradiční i nové role zeleniny v moderní kuchyni. Maso a tuky používá jako nástroj k podpoře její chuti a charakteru. „Spousta kuchařů jednou docení ,obyčejný‘ knedlík. Já hledám způsob, jak zůstat u tradice, ale posunout ji na novou úroveň,“ vysvětluje Sebastian Frank.

„Sebastian Frank patří k těm, kdo dokázali znovu definovat roli zeleniny na talíři a inspirovat celou generaci kuchařů. Jeho přístup k tradici i k moderní kuchyni považujeme za nesmírně obohacující – a věříme, že jeho návštěva v Praze přinese inspiraci jak profesionálům, tak široké veřejnosti,“ doplňuje kreativní šéfkuchař František Skopec.

Beseda se Sebastianem Frankem proběhne 3. listopadu od 17:00 hodin v kině Evald na Národní 28. Vstupenky v ceně 800 Kč jsou v omezeném počtu k dispozici online. Celý program bude veden v německém jazyce s tlumočením do češtiny. Více informací najdete na kalendarakci.ambi.cz

Na besedě se bude mluvit o tom, co vyžaduje práce se zeleninou a jak se při ní rozvíjí kreativita kuchařů, ale také o pozici fine diningu v dnešní době, tradici rakouské kuchyně a jejím vztahu k té české či o spolupráci s farmáři, globalizaci a podnikání v gastronomii. „Buďte hrdí na to, odkud pocházíte. Přemýšlejte o historii své země, vzpomeňte si na chutě z dětství a rozhlédněte se, co roste okolo vás. Když přijedu do vaší restaurace, nechci ochutnávat celý svět, ale jídlo, které ztělesňuje vaši kulturu a duši,“ říká Frank.

Součástí návštěvy Sebastiana Franka je také praktický workshop pro šéfkuchaře z restaurací Ambiente, zaměřený na techniky i práci se zeleninou. Workshop se dotkne i rakouských kuchařských tradic. Akce navazuje na sérii mikrosympozií, které tým kreativních šéfkuchařů organizuje pod hlavičkou centra vzdělávání a inovací UM. V minulosti jejich pozvání přijal německý šéfkuchař Jan Hartwig z mnichovské restaurace JAN. 

Sebastian Frank se narodil se v Rakousku a pro kuchařskou dráhu se rozhodl už ve třinácti letech. Vyučil se v hotelu Wende ve městě Neusiedl am See, poté pracoval ve vídeňské michelinské restauraci Steirereck a vypracoval se na sous-chefa v Interalpen Hotel Tyrol. V roce 2010 přesídlil do Berlína, kde se stal šéfkuchařem tradiční restaurace Horváth. Už po roce získal pro podnik první michelinskou hvězdu, v roce 2014 restauraci převzal a o rok později vyvařil druhou hvězdu. V roce 2018 byl oceněn jako Nejlepší šéfkuchař Evropy. Dnes patří Horváth k nejvýznamnějším restauracím v Německu.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme