Brambory 5x jinak

5. listopadu 2020
Foto: Vojtěch Tesárek
Pro inspiraci jsme šli tentokrát do karlínské Esky, kde se dennodenně zamýšlejí nad přidanou hodnotou jídla z běžných českých surovin. Na první pohled nudná brambora tak pod rukama kuchařů dostává mnohem zajímavější rozměr! Jaké znalosti a triky při tom využívají?

Přestože k nám brambory doputovaly z Ameriky, může se Česko právem označovat za bramborovou velmoc, aspoň co se týče jejich spotřeby a využití. Brambory platí za obyčejnou a zároveň pozoruhodnou a flexibilní surovinu, se kterou připravíte jak tradiční, tak i moderní jídla, a navíc vaříte téměř beze zbytku. Zadání pro kuchaře znělo: Jinak než obvykle! Tady je odpověď.

1. Slupky nevyhazovat!

Nejvíc chuti se ukrývá v bramborových slupkách, a proto je kuchaři zásadně nevyhazují. Suší je a připravují z nich silný vývar, který se může zredukovat podobně jako demi glace a tvořit základ omáčky nebo hlavního jídla. Stačí do něj přimíchat sušené houby, kefír nebo smetanu a podávat ho například s pečeným králíkem a bramborovými noky. Redukce ze slupek se přidává do bramborové kaše, aby získala intenzivnější chuť, opečené slupky zase dochutí mléko na kaši nebo smetanu na bramborovou zmrzlinu.

2. Fermentace

Oblíbená technika fermentace, konkrétně mléčné kvašení, povyšuje bramborová jídla na jiný chuťový level a zároveň zlepšuje jejich stravitelnost. Příkladem jsou fermentované hranolky, chipsy nebo placky. Začátek je u vše receptů stejný syrové nebo vařené brambory se rozmačkají se 2 % soli, zavakuují a nechají 4 až 5 dní kvasit bez přístupu vzduchu.

Poznámka: Pokud se rozhodnete fermentovat brambory v uzavřené nádobě, pak je rozmačkejte, vytlačte z nádoby vzduch a zakryjte ji fólií nebo sáčkem naplněným vodou, který přiléhá k povrchu a brání přístupu vzduchu. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou, která pouští plyny ven, ale ne dovnitř.

View post on Instagram
 

Fermentované chipsy

V Esce bodují u hostů fermentované chipsy. Syrové brambory se pokrájejí na tenké a rovné plátky, zasypou 2 % soli, zavakuují a nechají zkysnout. Po několika dnech se vyjmou ze sáčku, osuší a krátce osmaží v hrnci s olejem rozehřátým na 180 °C.

Chipsy by neměly být příliš tenké – fermentace rozkládá dužinu brambor, takže by se mohly při smažení rozpadnout nebo se k sobě lepit. Plátky musí mít stejnou tloušťku, aby se smažily rovnoměrně a nezůstávaly mezi nimi nedosmažené kousky.

Plátky brambor by se měly do hrnce sypat postupně a v menším množství, jinak se k sobě přilepí a neprosmaží se tak důkladně. V průběhu přípravy jimi několikrát mírně zamíchejte, aby se usmažily ze všech stran.

Na smažení chipsů (nebo hranolek) je vhodný kvalitní řepkový olej. Má vyšší kouřový bod, a proto se tak rychle nepřipaluje a neuvolňují se z něj škodlivé látky.

V Esce se k chipsům servíruje rybí majonéza – vyšlehaná z oleje z vyuzených rybích kostí, z dijonské hořčice a citronu. Bramborové lupínky se na závěr prosypou sušenými jikrami a mlíčím v soli, sušeným česnekem a lahůdkovým droždím.

3. Sláma

Neobvyklou úpravu nabízí spirálový kráječ, na kterém se vytočí syrové bramborové nudle. Ty se jen lehce obalí v bramborovém škrobu, který je slepí, a potom se usmaží dozlatova. Výsledkem je bramborová sláma připomínající hnízdo – vynikající základ předkrmů a taky vizuálně zajímavá dekorace hlavních jídel. Křupavé kousky brambor plné umami stačí rozlámat třeba na pošírované vejce s holandskou omáčkou.

Brambory se výborně párují s tukem, nejlépe s bůčkem a slaninou, s máslem, zakysanou i sladkou smetanou a majonézou nebo s tučnými a výraznými sýry (typu gouda, čedar, ementál, gruyère nebo roquefort).

Prověřená je kombinace se zelím, s cibulí a pórkem, s artyčoky, pastinákem nebo celerem, ale taky s bylinkami a kořením, jako je pažitka, rozmarýn, tymián, bobkový list, libeček, česnek a muškátový oříšek.

Starší brambory, které prošly mrazem a zesládly, protože se v nich škroby přeměnily na jednoduché cukry, se v minulosti zpracovávaly do dezertů. Jednoduše se uvařily a podávaly s tvarohem, povidly nebo s pečenými švestkami.

Kuchař Hugo Hromas upravuje brambory na slámě tak, že je nasype do litinového hrnce vystlaného slámou, přiklopí poklicí (!) a postaví na oheň. Brambory se dusí ve vlastní šťávě a sláma jim dodá specifické aroma.

Brambory mají schopnost nasát chuť tekutiny, ve které se připravují. Právě proto se vaří v dobře osolené vodě, s kmínem či libečkem, ale taky třeba ve vývaru, v syrovátce nebo v podmáslí.

4. Espuma

Jednoduchým, ale zaručeným trikem kuchařů je bramborová espuma. Nadýchaná krémová pěna vypadá dost sofistikovaně, přitom jde jen o brambory, které se nejprve upečou v troubě, aby se zvýraznilo aroma, následně se oloupou, uvaří ve smetaně a nakonec se v termomixu rozmixují na hladkou omáčku. V Esce si ji hosté zamilovali jako součást legendárních brambor v popelu.

Doporučení: V menším množství se dá bramborová espuma připravit i tak, že se nakrájené syrové brambory opečou na másle dozlatova a doměkka a teprve potom se dovaří ve smetaně a rozmixují. V běžných receptech by se ovšem brambory mixovat neměly! Rozbíjejí se tím totiž molekuly škrobu a výsledkem je lepivá hmota. Existují však výjimky: pěna ze šlehačkové lahve, při které je taková konzistence naopak žádoucí, nebo třeba zahušťování polévek.

5. Buchty

Místo klasických bramborových noků ozvláštní (pod)zimní menu kynuté buchty z bramborového těsta. Na 4 porce si přichystejte 200 g moučných brambor, 20 g droždí a špetku cukru, 125 ml vlažného mléka a 250 g pšeničné mouky (+ trochu mouky na zpracování a pomoučnění válu), 2 žloutky, špetku soli a 60 g másla.

  1. Brambory v celku uvařte doměkka, oloupejte a ještě teplé propasírujte. Z výsledného množství budete na těsto potřebovat jen 150 g. 
  2. Ve vlažném mléce s trochou cukru rozpusťte droždí a přisypte do něj mouku. Do směsi zapracujte propasírované brambory, žloutek a sůl, případně trochu mouky navíc – záleží na konzistenci. Těsto zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout asi 20 minut.
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 160 °C. 
  4. V kastrůlku si rozehřejte máslo. 
  5. Těsto jednou přeložte a vyválejte z něj váleček, ze kterého postupně odkrajujte malé kousky. Ty vytvarujte do kuličky, obalte v rozpuštěném másle a vyskládejte do pekáče těsně vedle sebe.
  6. Přikryté buchty nechte ještě 15 minut kynout a pak je pečte dozlatova. Trvá to 10 až 15 minut.

Fermentované bramborové placky z Esky

Potřebujete:

  • 5½ kg brambor ve slupce
  • 500 ml syrovátky
  • 2 % soli na fermentování brambor + dalších 70 g
  • 3 lžíce jogurtu
  • 60 g mletého kmínu
  • 1¼ kg polohrubé mouky
  • uzené máslo
  1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Poté je smíchejte se syrovátkou a 2 % soli (počítá se z váhy celé směsi) a uzavřete do nádoby, ve které budou bez přístupu vzduchu kvasit asi 4 dny. Doba fermentace záleží na okolní teplotě.
  2. Fermentované brambory promíchejte s jogurtem, solí a kmínem a nechte těsto 5 minut pomalu hnětat v robotu. Nakonec přimíchejte mouku a nechte přes noc odležet v chladu. 
  3. Druhý den vyválejte z těsta tenké placky, ogrilujte je na grilu a potírejte uzeným (nebo hnědým) máslem.
  4. Placky servírujte jako přílohu nebo jako „pizzu“ s pestem, s grilovanými houbami a houbovou majonézou, s dipem ze zakysané smetany, jogurtu a bylinek, s nakládanou nebo pečenou zeleninou.

Zdroj: kuchaři Ambiente, The Flavor Bible, Paul Ivic – Vegetarische Winterküche

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.