Domácí bar – co v něm nesmí chybět?

14. září 2023
Foto: Jakub Zeman
Zážitek z baru, kde vám barman naservíruje sofistikovaný koktejl, nic nenahradí. Snad každý ale občas zatouží po osvěžujícím drinku v klidu domova. Co by nemělo chybět ve vašem domácím baru?

Domácí bar – alespoň na začátku – rozhodně nevyžaduje žádné velké investice. Vystačíte si s několika základními pomůckami a lahvemi, s nimiž zvládnete připravit hned několik různých koktejlů. Nechte si poradit od barmanů!

Svatá trojice: jigger, šejkr, míchací lžička

V každém koktejlovém baru byste našli řadu pomůcek od těch základních, jako je jigger a šejkr, až po sofistikované typu smoking gun nebo flavour blaster. Bez posledně jmenovaných se v domácích podmínkách obejdete – k přípravě nejoblíbenějších koktejlů totiž bohatě stačí tři základní nástroje.

Důležitá je odměrka, tzv. jigger. S její pomocí nadávkujete přesné množství všech ingrediencí. Správný poměr surovin je pro chuť koktejlu zásadní a zajistí i to, aby drink chutnal pokaždé stejně.

Pro barové řemeslo je signifikantní šejkr, který může být dvoudílný nebo třídílný. Pro začátečníky je lepší třídílný, protože má v sobě již zabudované sítko a manipulace je celkově jednodušší. Spodní část pak může posloužit jako míchací sklenice.

Pro přípravu koktejlů, které se nešejkrují, ale vymíchávají, je ideální míchací (nebo také barová) lžička. Její dlouhá spirálovitá rukojeť usnadňuje pohyb mezi prsty a zaručí promíchání tekutiny i u dna. Některé koktejlové ingredience se navíc dávkují po lžičkách, pomůže vám tedy i s odměřováním.

Základní surovina? Led!

Málokdo mu věnuje patřičnou pozornost. Přitom je led základem téměř veškerých míchaných nápojů. Proto je dobré přemýšlet o něm spíš jako o surovině, a to dost podstatné.

Led má za úkol drink nejen ochladit, ale také správně naředit a zjemnit chuť alkoholu. Ledu však musí být dostatek, proto je nutné naplnit sklenici až po okraj. V opačném případě led příliš rychle taje, a tak koktejl naředí až moc. Důležitá je také kvalita. Otlučený, popraskaný či jinak porušený led totiž taje rychleji, než potřebujete.

Jak si led správně připravit? Vodu použijte filtrovanou nebo několikrát převařte, aby byl led co nejčistší a krásně průzračný. Až voda vychladne, nalijte ji do uzavíratelné plastové dózy a dejte mrazit. Vytvoříte si tak blok ledu, který pak už snadno nasekáte na požadovanou velikost – na menší kostky či větší kvádr do highballů.

Pár lahví, desítky koktejlů

Destiláty: Většina koktejlů stojí na destilátu. Nejčastěji je to gin (Gin & Tonic, Negroni, Tom Collins, Gimlet, …), rum (Cuba Libre, Piña Colada, Mojito, Daiquiri, Dark’n’Stormy, …), whisky (Whisky Highball, Whiskey Sour, Old Fashioned, Manhattan, …), případně vodka (Espresso Martini, Cosmopolitan, Bloody Mary, White Russian, …) či tequila (Margarita, Paloma, ...).

Nejvíc koktejlů namícháte z ginu a rumu. Stačí tedy mít doma klasický London Dry Gin, světlý rum a tmavý rum, kterým případně nahradíte whisky. Pokud však patříte mezi milovníky Whisky Souru nebo Palomy, pak se váš domácí bar neobejde bez kvalitní whisky a tequily.

Vermut: Bude se vám hodit při přípravě klasiky typu Negroni nebo Manhattan, ale poslouží také jako základ do nízkoalkoholických drinků. Známé je Americano, odlehčená varianta Negroni, v níž gin nahrazuje soda. V posledních letech je oblíbená také kombinace vermutu a toniku.

Campari: Bez Campari není bar, tvrdí sebevědomě výrobce a do značné míry má pravdu. Campari je součástí světové No. 1 mezi koktejly, což je Negroni. A podobně jako vermut ho užijete do jednoduchých míchaných drinků – Campari Orange, Campari Spritz nebo Campari & Tonic.

Sirupy a ovocná pyré: Na trhu existuje pestrá škála sirupů a ovocných pyré snad všech myslitelných příchutí. Je potřeba mít je doma? Záleží na tom, jaký typ koktejlů máte rádi. Pokud mezi vaše nejoblíbenější drinky patří jednoduché dvousložkové mixy jako Gin & Tonic, nejspíš se bez nich obejdete. Pokud si ale chcete namíchat Piña Coladu, Tequilu Sunrise nebo ochutit svůj Tom Collins, místo v lednici jim najděte.

Mezi ingrediencemi na koktejly Daiquiri, Whisky Sour, Tom Collins a řadu dalších najdete cukrový sirup. Ten si snadno připravíte doma, stačí svařit vodu s cukrem v poměru 1:1 do potřebné konzistence.

Citrus: Vedle cukrového sirupu patří k nejvyužívanějším surovinám citrusy, hlavně citronová a limetová šťáva. Vyzkoušet můžete sour mixy (Sūpāsawā nebo Citric Blend), které primárně vznikly pro potřeby barmanů, aby jim usnadnily práci za barem. Jsou však perfektní i na doma, protože odpadá nutnost mít vždy po ruce citrony a limetky. Požadované množství snadno nadávkujete přímo z lahve, ta vám navíc vydrží v lednici až rok od otevření.

Mixery: Slovo mixer označuje nealkoholické nápoje, od sody až po různé limonády. Zda jich potřebujete zásobu, nebo vám postačí pár lahviček, opět určují vaše preference. Vystačíte-li si s koktejly jako Negroni, Espresso Martini, Old Fashioned a Daiquiri, pak se bez mixerů obejdete. Pokud však nedáte dopustit na osvěžující long drinky, určitě mixery využijete.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.