Hitparáda ve sklenici! Co se bude pít v létě 2022?

4. července 2022
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Předpověď na léto zní jasně: více chuti, méně alkoholu. Co zaperlí ve skleničkách a na jaká vína sázejí profíci z gastronomie?

Posledních pár let to světě nápojů hlasitě šumí a kvasí! Do vedení tak postupují bublinky a nekonvenční chutě, ale především nízko- a nealkoholické varianty, které nevylučují zábavu. Naopak! Jaké letní pití by mohlo bavit vás?

Červená a vychlazená!

„Trendem léta budou lehká a energická červená vína se svěží kyselinou, dobrou ovocností a málo výraznými tříslovinami. Pijí se vychlazená a obsahují méně alkoholu, takže tolik nestoupají do hlavy. Často navíc procházejí karbonickou macerací a příjemně zaperlí na jazyku,“ vzkazuje sommelier Dragan Bogdanović.

Tip na lahev? V lednici uvolněte místo pro Modrý Portugal ze Strekova, Portugieser fresh od Tomáše Trejbala z Mělnicka nebo na osobitý červený pét-nat Senza od Milana Nestarce.

Cascara a spritz

„V kavárnách budeme dál potkávat cold brew, nitro coffee a někde i nitro brew tea servírované pomocí dusíku. Mimoto se do Evropy vrátila cascara z kávových slupek, takže přibude nápojů, jako je cascara kombucha a limonáda nebo cascara fizz,“ tvrdí head barista Ambiente Ondřej Štökl a předpovídá rozmanitou nabídku málo alkoholických drinků. „Barmani už teď vymýšlejí různé typy spritzu, což poukazuje na dlouhodobý trend umírněného pití.“

Vinný střik a vína bez promile

„Každé léto vzroste poptávka po svěžích bílých i růžových vínech, kterým vůbec neuškodí pár kostek ledu nebo plátek citrusů. Stejně tak se znovu prosazují kvalitní vinné střiky a jiné míchané nápoje na bázi vína,“ říká sommelier Roman Novotný z Bokovky. Podle něj se na trhu objeví i řada nových nealkoholických vín, která jsou téměř k nerozeznání od klasiky, a to díky čím dál lepší vinařské technologii.

Nevěříte? Přesvědčí vás nealko Riesling z Allendorfu, Revine od Michlovského a růžové od Pierre Chavin nebo šumivá hroznová šťáva se zeleným čajem Fizzero. Spousta vinařů by vás však motivovala připít si raději prémiovým hroznovým moštem z vinařství Gala!

Bublinky a octy

„Jednoznačně bubliny! Jejich inherentní bezstarostnost je pro léto jako stvořená a dají se pít celý den,“ odpovídá publicistka a členka vinného pop-upu Družstvo Lucie Kohoutová. „Ráno bych začala Dangerem 380V od Milana Nestarce, k obědu se hodí sametově krémová Vulcanica z Pivnice Čajkov a na večer zase něco k zamyšlení, třeba Jamais od Cascina Baricchi – solera z cuvée několika bílých odrůd, sekundárně zakvašená moštem z bobulí cheninu a ryzlinku. Je slaná, oxidativně oříšková, citronová, hebká… Radím nakoupit si ji do zásoby!“ říká Lucie a dodává:

„V řídkých chvílích, kdy bubliny odkládám, sáhnu po aromatizovaných octech Evy Laurinové aka Utopia Vinegars, které si míchám s vodou nebo se sodovkou. Chuťovou škálou i svěžestí dokážou překvapivě dobře nahradit i víno.“

View post on Instagram
 

Kofermenty a Katalánsko

„Už několik let stoupá popularita pét-natů, ale zajímavé jsou i různé nízkoalkoholové kofermenty, například PLAY od Utopie vyrobený ze cideru a vinných slupek,“ připojuje se Marko Jelič za Winegeek a vypráví, jak ho v poslední době nadchlo Katalánsko: „Vyšší nadmořská výška a specifické mikroklima umožňují Kataláncům vyprodukovat krásná vína s alkoholem do dvanácti voltů – ideální letní pití, které zatím není tolik okoukané a nabízí skvělý poměr cena/výkon.“

Zásilka ze Španělska: Letní večery se hezky párují s lahví od Els Vinyerons. Vynikající cava vzniká šampaňskou metodou kousek od Barcelony, má extra říz – a nejlepší předpoklad stát se hvězdou letošních prázdnin.

Růžové ze Štýrska, šumivé z Anglie

„Doporučuju vyzkoušet Schilcher, fenomenální růžové víno z odrůdy Blauer Wildbacher, která je typická pro západní Štýrsko. Alpské klima a vliv Jadranu, ale také břidlicové a rulové podloží dávají vínu nezaměnitelnou aromatiku, strukturu a mineralitu. Je to zkrátka unikát mezi růžovými víny,“ láká Ondřej Pěnička, sommelier z Café Savoy, kde se bude přes léto nalévat i novinka z Anglie:

„Osobně mám moc rád anglická šumivá vína, kterým se připisuje velká budoucnost. V celé Anglii se jich přitom ročně vyprodukuje asi jen deset milionů lahví. Naši hosté se mají na co těšit.“

A co k tomu? Schilcher (například od vinaře Stefana Langmanna) se tradičně podává se špekem, rybami nebo čerstvým sýrem a štýrským dýňovým olejem. Ovocitá kyselost vína však harmonizuje třeba i s rajčaty a se saláty dochucenými citrusovým dresinkem.

Kalný ryzlink a pikantní rosé

„Před proseccem bych dala přednost nějakému kalnému pét-natu z Čech a Moravy. Žhavou novinkou pro letošní léto jsou za mě Lácary od Zdeňka Vykoukala z hroznů Zdeňky Čačíkové, z trati Lácary v Kobylí – dokonalý Ryzlink vlašský s jemným perlením,“ uvádí Kristina Špryňarová Gotteltová z vršovického Fajnšmekru.

A její další tip? „Otevřete si FKK rosé od Bianky a Daniela Schmitt z německého Rheinhessenu. Osvěžující ovocnost, pikantní kyselina, ale i praktická litrová láhev jsou přesně tím, co v horkých letních dnech oceníte.“

K pozorování letní oblohy: Na piknik vezměte Zweigelt Voll Freude od Georga Preisingera – ale pořádně vychlazený!

Hořkost a pivní koktejly

„V barech se stále hodně preferuje gin, a tak se výrobci předhánějí v různě ochucených verzích. Pomalu, ale jistě však roste zájem o hořké a sušší drinky, což může souviset i se světovým trendem omezování příjmu cukru,“ uvažuje barman Jan Liška z brněnské restaurace Element. V létě tu budou šejkrovat odlehčené drinky se sezonním ovocem, fizzy – a dva koktejly s řemeslnými pivy.

+

Novinky na gastro scéně!

Z přátelství mezi palírnou Landcraft a zmíněnou ciderárnou Utopia vzešla originální edice mírně alkoholických limonád, ve kterých se alkohol spojil s tonikem a jablečným octem. Nám se zamlouvá Kamarádka na plovárnu – cirkulární citron s octem s macerovanými slupkami z biocitronů a tonikem s puškvorcem a bedrníkem. A se kterou se budete kamarádit vy?

V Goodloku na Jungmannově náměstí zase vyvíjí recept na ledovou tříšť z ovocných šťáv, kombuchy i café latte – víte, kde se v Praze zchladit!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.