facebook
instagram

Jak servírovat rodinný oběd? A kdo má dostat jídlo jako první?

Hlavní chod obědového menu v Lokále U Zavadilů. (foto Katka Antoš)
11. července 2025
Foto: Kateřina Antoš
Představte si nedělní odpoledne: stůl plný jídla, smích a pohoda. Rodinné obědy jsou víc než jen jídlo; jsou to okamžiky, kdy se u stolu schází celá rodina a vytváří se vzpomínky. Abyste si takové chvíle užili naplno, je dobré znát pár jednoduchých pravidel, jak jídlo správně servírovat. Žádné obavy, nejde o formální etiketu, ale o to, aby se všichni cítili příjemně.

Lokál U Zavadilů

Jediný Lokál s venkovskou atmosférou, který připomíná spíš zájezdní hostinec. Na okraji Prahy si v létě užijete velkolepou grilovačku na prosluněné zahrádce a v zimě zase oddechnete od ruchu velkoměsta. Stavte se k nám posedět, nebo si jídlo a pivo objednejte online a nechejte přivézt až domů.
Udělejte si rezervaci

Ještě než se na stole objeví první chod, měl by být stůl připraven tak, aby se každý cítil komfortně a jako doma. Tady můžete uplatnit hned několik základních pravidel, z nichž některá zmiňuje v knize Etiketa Stolování i mistr etikety Ladislav Špaček

  • Dostatek prostoru: Každý strávník by měl mít u stolu 65–80 cm místa, aby se cítil volně a nemusel se mačkat. Zároveň by měl každý rukou pohodlně dosáhnout na všechny součásti servisu, které bude používat.
  • Talíře pro každý chod: Na každého hosta obvykle čeká hluboký talíř na polévku, usazený na mělkém masovém talíři, který slouží pro hlavní jídlo. Dalším druhem je pak dezertní talíř k servírování předkrmů, který má ještě menšího kolegu – moučníkový talíř. Ten je na sladkou tečku na závěr. 
  • Příbory chytře a přehledně: Příbory se pokládají vedle talíře tak, aby kopírovaly pořadí chodů, host je pak odebírá z vnější strany směrem k talíři. Polévková lžíce je vpravo nejdále od talíře, hned vedle ní nůž na hlavní chod (ostřím k talíři) a vlevo od talíře vidlička na hlavní chod. Příbory vedle sebe leží ve vzdálenosti asi půl centimetru, aby se nedotýkaly. Moučníkový příbor se obvykle pokládá nad talíř, nebo se donáší až po hlavním chodu.
  • Sklenice, které lahodí oku i chuti: Pokud budete servírovat víno, Ladislav Špaček zmiňuje jako ty nejvhodnější sklenice tenkostěnné na vysoké stopce. K vínu vždy podávejte i vodu
  • Detaily dělají dojem: Nezapomeňte na jednoduchý ubrousek (klidně papírový), který položíte pod příbory. U běžného stolování můžete mít na stole i sypátka se solí a pepřem.

Kdo, kdy a jak nabírá? 

Cílem rodinného servírování je především pohoda a hojnost, nikoli striktní pravidla. Přesto existuje pár dobrých zvyklostí, které zajistí plynulý průběh oběda:

  • Jídlo přinášejte na stůl v servírovacích mísách: Místo toho, abyste každému hostovi nandali porci na talíř v kuchyni, přineste velké mísy s jídlem přímo na stůl. Každý si tak může nabrat podle své chuti a apetitu.
  • Postupné podávání je klíčové: U rodinných obědů se většinou podává postupně – nejprve polévka, po jejím snězení a odklizení nádobí následuje hlavní chod a nakonec dezert. To zajistí, že jídlo zůstane teplé a stůl nebude přeplněný.
  • Kdo nabírá první? V tradiční české domácnosti je to hostitelka, kdo jídlo nabírá a podává. Pokud na oběd pozvete i prarodiče, hostitelka by měla nalévat polévku nejprve babičce, poté dědečkovi, následuje tatínek, dcera a nakonec syn. Pokud jsou děti stejného pohlaví, první má dostat to starší. Hostitelka se obslouží jako poslední. Poté by všichni měli počkat, až hostitelka usedne a začít jíst společně.
  • Pomoc dětem: Dospělí samozřejmě pomáhají dětem nebo těm, kdo mají s nabíráním potíže.
  • Servírovací příbory: Ke každé míse patří vhodný servírovací příbor – naběračka k polévce a omáčce, velké kleště nebo lžíce s vidličkou k masu a přílohám, lopatka k dezertu.
  • Odnášení nádobí: Nádobí se vždy odnáší mezi jednotlivými chody, aby byl stůl přehledný a čistý a udělal se prostor pro další lahůdky.

Základy kultivovaného stolování pro celou rodinu

Jak říká expert na etiketu Ladislav Špaček: „Zpravidla ke stolu neusedáme jen proto, abychom se najedli, ale abychom byli spolu, příjemný prožitek konzumace jídla se přenáší i na atmosféru u stolu.“ A to je přesně to, oč tu běží!

Proto jsme pro vás vypsali několik věcí, na které je podle Špačka dobré myslet: U jídelního stolu seďte zpříma, nehrbte se ani nesklánějte hlavu k talíři. Dbejte na to, abyste ostatní nezbavovali chuti k jídlu. Jezte kultivovaně, nesrkejte polévku přes okraj lžíce, nefoukejte do horké polévky, nemluvte s plnými ústy a nemlaskejte. A na závěr oříšek: Neměli byste ani cinkat s příborem o talíř.

Děti u stolu: Učení hrou a příkladem 

Už děti předškolního věku by měly pochopit, že se jí u prostřeného stolu příborem, z různých talířů, pije se ze sklenic, ne z láhve, že první začíná jíst maminka, že se neskáče do řeči a že pro slavnostní příležitosti máte jiné oblečení než pro volný čas, vyjmenovává Špaček. Návyky dětem totiž zůstávají celý život. 

Mobily ke stolování sice nepatří, ale pokud se malé děti nechtějí ani u stolu vzdát své oblíbené hračky, nevadí to. „Můžete panenky nebo plyšáka využít k tomu, že je dítě bude učit slušně jíst, tak jak to vidí u rodičů, a tím se bude učit samo,“ vysvětluje Špaček.

A koho kam posadit? Rodiče mohou sedět jak naproti sobě, tak vedle sebe, jak jsou zvyklí. Děti mohou sedět naproti nim (dívka vpravo, chlapec vlevo), nebo se tatínek posadí naproti mamince a po jejich levicích budou děti (aby rodiče jakožto významnější seděli po pravé straně). Babičce a dědečkovi náleží nejčestnější místo – zády ke stěně s pohledem do prostoru nebo proti oknům. Rodiče v tom případě sedí na straně u dveří do kuchyně.

Rodinný oběd v praxi: Inspirace z Lokálu U Zavadilů

Výborným příkladem, jak se dá takový rodinný oběd v praxi pojmout s láskou a poctivostí, je Lokál U Zavadilů v Kunraticích. Zdejší víkendové obědy, kterými vás po domluvě rádi pohostí i v týdnu, se servírují přesně v duchu „jako od babičky“, a to s maximálním důrazem na kvalitu surovin a uvolněnou atmosféru.

„Naším cílem je, aby se u nás hosté cítili jako doma. Jídlo proto nosíme ve velkých mísách přímo na stůl, odkud si každý nabere, co hrdlo ráčí. Je to o hojnosti a pohodě,“ vysvětluje Zbyněk Skalický, generální manažer Lokálu U Zavadilů, kde dbají na to, aby jídlo bylo čerstvé a teplé, proto ho podávájí postupně po chodech.

Jak to tedy u Zavadilů vypadá?

1. Polévka

První na stůl obsluha přináší velkou nerezovou mísu s voňavou polévkou. U Zavadilů servírují například kuřecí vývar s nudlemi, masem a zeleninou. Všechno už je smíchané, připravené k servírování, a nádobí je předem nahřáté, aby vývar vydržel krásně teplý až do poslední lžíce. 

Společně s mísou dorazí i naběračka, takže si každý může nabrat takovou porci, jaká mu vyhovuje. Po dojedení se talíře i mísa odnášejí, aby se na stůl vešlo to nejdůležitější – hlavní chod.

2. Hlavní chod

A je to tady, servíruje se hlavní chod! Tím je u Zavadilů například pečené kuře z Rašovic na másle s vařenými brambory a třešňovým kompotem. Dozlatova upečené kuře obsluha přinese ve velkém černém pekáči, a pod masem už čekají vařené brambory posypané petrželkou. 

Kuře je už naporcované na čtyři díly, takže se u stolu nemusí nikdo trápit s nožem. Ke každému hlavnímu chodu patří i rendlík s výpekem – žádné „trochu omáčky navrch“, ale pořádná dávka šťávy, do které si můžete máčet brambory. 

Součástí hlavního chodu je také svěží třešňový kompot, pro každého zvlášť ve skleněné mističce. 

Na stole nechybí ani servírovací kleště a lžíce, aby si všichni mohli pohodlně naložit, co mají rádi. 

3. Dezert

Jakmile zmizí poslední talíře od hlavního chodu a stůl se znovu trochu vyčistí, přichází na řadu sladká tečka. Tou je u Zavadilů často šlehačková bábovka. 

Kuchaři ji předkrájí na úhledné porce, takže se nemusí krájet u stolu, stačí si vybrat ten nejhezčí kousek. Společně s bábovkou se před hosty objeví malé dezertní talířky, doplněné dezertní vidličkou položenou na ubrousku vpravo od talíře. 

K bábovce si někdo dá espresso, jiný si ještě dopije půlku piva. Je to neformální, srdečné a pohodové.

Proč si to zamilujete?

Rodinné obědy u Zavadilů jsou o hojnosti, pohodě a autentickém zážitku. Nemusíte se starat o vaření, mytí nádobí ani shánění surovin. Jen si užíváte vynikající jídlo z těch nejlepších surovin a atmosféru, která vás přenese do časů, kdy se u jednoho stolu scházela celá rodina.

Prakticky na závěr

Rodinné obědy v Lokálu U Zavadilů se konají každou sobotu a neděli. Rezervujte si své místo nejpozději ve čtvrtek na tel. čísle 244 467 448 – stačí říct, kolik vás přijde. Za děti do 3 let nic neplatíte, a co nesníte, vám rádi zabalí s sebou domů.

Chcete si užít rodinný oběd i jindy než o víkendu? Po domluvě ho pro vás rádi zajistí i během týdne. V takovém případě do restaurace zavolejte s dostatečným předstihem, aby pro vás mohli vše nachystat.

Zdroje: kuchaři Ambiente, Ladislav Špaček: Etiketa stolování

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme