Jak si doma udělat škvarky: Je to jednoduché a levné
K přípravě škvarků potřebujete jediné: hřbetní sádlo z přeštického prasete. Sádlo nakrájejte na centimetrové kostky, dejte do hrnce, jemně podlijte a přiklopte. Ohřívejte na středním plameni, pod pokličkou se vše pěkně zapaří a prohřeje. Pak už se můžete pustit do míchání. Začne se odpařovat pára, dole se bude uvolňovat tuk a kostičky začnou zlátnout. Buďte opatrní a pořádně míchejte, aby se škvarky nespálily.
Jakmile dostanou zlatou barvu, přeceďte je přes cedník do hrnce a nechte pořádně vykapat. Teprve teď přidejte sůl – škvarky solte zásadně až po vyškvaření! A pak už na nic nečekejte a pusťte se do nich. Skvěle chutnají jen tak, samotné – schválně si je příště vychutnejte k televizi místo popcornu!
V hrnci zůstane škvařené sádlo, které zužitkujete na vaření. Sádlo je v kuchyni poklad! Má vysoký bod přepalu a chuť, kterou žádný jiný tuk nenapodobí a nenahradí. Hodí se pod maso na pečení, na guláš, nebo na něm usmažte řízky. Výtečně chutná namazané na krajíci čerstvého chleba, jen s pár kolečky cibule.
Do sádla můžete ještě zatepla přimíchat škvarky a nechat ho ztuhnout. Čerstvý chleba natřený sádlem se škvarky je opravdová delikatesa! Výborná je také škvarková pomazánka – zkuste ji podle receptu od Kalendů.
Škvarková od Kalendů
Klasika, co si rozumí s pivem, ale i s vínem s vyšší kyselinou!
Suroviny:
- 2 kg škvarků ze sádla
- 1 kg škvarků z Pražské šunky
- 1½ kg konfitovaného podjazyčí (může být i pečený bůček)
- 300 g konfitované cibule
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 300 g kyselých okurek, nastrouhaných
- lák z okurek dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Škvarky ze sádla i Pražské šunky, podjazyčí či bůček a cibuli semelte na masovém mlýnku.
- Přimíchejte hořčici a kyselé okurky, dochuťte lákem, solí a pepřem.
Tipy navíc
Některé receptury obsahují také sádlo, díky kterému se škvarkovka lépe roztírá na chleba.
Přeštické škvarky jsou dostání v Našem mase. Občas mívají i škvarky z Pražské šunky nebo uzené sádlo.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.