Jaký byl rok 2022 v Ambiente?

29. prosince 2022
Foto: Honza Zima
Nové vzdělávací centrum, prodejní kiosky a podcast o pozoruhodných surovinách, přeštík do kapsy a pop-upy, které dokazují přesah gastronomie. Zrekapitulovali jsme si projekty a změny, které se podařilo uskutečnit v Ambiente v uplynulém roce. Ohlédněte se s námi!

Nové koncepty

První rok existence má za sebou restaurace U Kalendů a benjamínek mezi Lokály U Jiráta. V březnu Ambiente otevřelo centrum pro vzdělávání a inovace Um – na Národní 28 se přesunuly veškeré vzdělávací aktivity, včetně kurzů pro odbornou i laickou veřejnost.

View post on Instagram
 

Jak se školí profíci?

Na podzim spustilo Ambiente dva netypické kurzy. Prvním je seminář Ke kořenům, který umožňuje profíkům vyjet za farmáři a výrobci, nasbírat další znalosti a společně je testovat v Umu. Pilotní díl se zaměřil na divočinu, dalším tématem (v únoru 2023) bude zabijačka. Od listopadu běží rychlokurz 60 hodin v kuchyni, určený zájemcům o práci v gastronomii i hobíkům. Pod vedením šéfkuchařů se naučí orientovat v profesionální kuchyni, takže se připraví na reálný provoz.

View post on Instagram
 

Kiosky jako v Mekáči

Na dvorku mezi Bufetem a pivovarem Dva kohouti se v létě zapnuly samoobslužné kiosky. Důvod? Rychlejší zpracování objednávek – a větší spokojenost hostů, jelikož si mohou sami objednat a vyzvednout pivo nebo burgery, aniž by se trápili v dlouhé frontě. Pro kiosek se rozhodlo i řeznictví Naše maso, kde se díky tomu uspíšil prodej jídel z denní nabídky.

View post on Instagram
 

Čekačka na stůl v La Degustation Bohême Bourgeoise

V La Degustation zavedli jiný „stand by list“ – rezervační systém zapisuje hosty na čekací listinu, a když se uvolní stůl, automaticky jim odešle e-mail. Restaurace změnila i stornovací podmínky rezervace – pokud ji hosté zruší později než 48 hodin předem nebo vůbec nedorazí, strhne se jim z účtu 2450 korun na osobu. I takhle může vypadat odpověď na palčivé téma no shows v gastronomii.

Fanklub pozoruhodných surovin

Začal se natáčet podcast Fanklub pozoruhodných surovin. Produkční tým řídí Šárka Hamanová, která má pod palcem PR a obsah v Ambiente, reportáže z terénu připravuje Anna Grosmanová alias Foodpioneer a technickou stránku jistí Hana Kuncová. S každým dílem vychází i článek tady na blogu – je to radost!

View post on Instagram
 

Pop-upy s přesahem

V polovině června se odvařila benefiční Nadějná večeře v čele s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem z La Degustation – na pomoc Ukrajině se poslalo 276 225 Kč. Výjimečný byl také pop-up De Luxe v režii kreativních šéfkuchařů, kteří oprášili dochované receptury ze světové výstavy Expo 58 a složili třináctichodové menu – jako poctu tehdejšímu šéfkuchaři Floriánu Zimmermannovi a kuchařskému řemeslu.

View post on Instagram
 

Dobře našlápnutý maloobchod

Ambi si nechalo zavařit vlastní nakladačky – sklenice obsahují zeleninu od českých farmářů a nálev podle receptu šéfkuchařů. Naše okurky zahájily sérii produktů vyrobených na zakázku tak, aby splňovaly veškeré nároky na kvalitu a zároveň následovaly hodnoty restaurací Ambiente.

Amaso uvedlo na trh jerky z čestru a přeštíka. Tenké plátky masa z méně tučných partií se udí na bukových štěpkách, marinují a suší tak dlouho, až vznikne vydatná svačinka. Akorát do kapsy! V cukrárně Myšák se na jaře pustili do výroby zmrzliny – a kornoutků z karamelového sladu.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.