Kysané zelí vs. kimchi

28. března 2021
Foto: Harris Farm Markets
Kysané zelí a kimchi jsou hooodně vzdálení příbuzní! Oba sice projdou fermentací a ve své zemi patří k oblíbeným národním jídlům, každé z nich se ale vyrábí a servíruje trochu jinak. Jak?

Zatímco v Evropě se nakládá hlávkové zelí, v Koreji uctívají kimchi – pikantní zeleninu, která se v posledních letech rozšiřuje do kuchyní po celém světě. Princip fermentace je podobný, ovšem receptura, podmínky výroby i vlastnosti obou surovin se liší.

Asijské kimchi vzniká kvašením celých stonků a listů čínského zelí (případně jiné zeleniny či ovoce), které se potírá kořeněnou pastou z rýžové mouky, chilli, pepře, česneku a rybí omáčky a fermentuje kratší dobu a při nižších teplotách než kysané zelí.

Kimchi je hotové přibližně za tři týdny a vyžaduje teplotu 4 až 14 ºC, kysané zelí dokvasí zhruba za 6 týdnů a zraje při 18 až 24 ºC. Některé druhy korejského kimchi zrají při teplotě okolo 4 ºC mnohem déle, nejsou tak kyselé a mají komplexnější chuť.

České kimchi V karlínské Esce si vyrábějí zelí, ale taky lokální variantu kimchi – až na zázvor zpracovávají českou sezonní, převážně brukvovitou zeleninu od farmářů, jarní cibulku, česnek a sušené červené papriky. Směs nakládají se 2 % soli a s vlastní rybí omáčkou. Na způsob kimchi se dá fermentovat i kapusta, kedlubna nebo vodnice.

Kysané zelí a kimchi mají rozdílný chuťový profil, a tudíž i záměr na talíři. Kysané zelí je méně slané (obsahuje 2 % soli), aromatické, kyselé a mírně trpké, kimchi má silnější chuť a vyšší obsah soli (3 %), křupe, štípe a brní na jazyku.

Evropské zelí dovede odlehčit mastná jídla, kimchi zvýrazňuje rýži a další pokrmy, jako je například korejská polévka nabak kimchi. Obě ingredience však představují umami bombu, která oživí jídelníček a posílí imunitu.

Fermentovaná zelenina a ...?

Kvašením získává zelenina intenzivnější a vrstevnatější chuť, která obohatí spoustu pokrmů. Šéfkuchaři při tom používají několik triků. Tím prvním je kombinování fermentované a čerstvé zeleniny, například syrového a kvašeného červeného zelí.

Kyselost si perfektně rozumí s tukem. To je taky jeden z důvodů, proč nám tolik chutnají grilované sendviče s máslem, zrajícími sýry, majonézou a pikantní fermentovanou zeleninou.

Chuťovým partnerem kysané zeleniny je také pražené aroma. Proto se doporučuje přidávat k restovaným a grilovaným jídlům, třeba na burger nebo vedle sýra halloumi.

Kromě chuti si kuchaři pohrávají taky s texturou – nasládlý mrkvový krém skvěle ozvláštní proužky fermentované mrkve.

Zdroj: kuchaři Ambiente, Zkvašeno.cz, Contemporary Foodlab

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.