Láska na talíři aneb Co vaří profíci doma na Valentýna

12. února 2023
Foto: Honza Zima
Někteří kuchaři berou „směnu“ i ve vlastní kuchyni, jiní naopak vaří jen v práci a doma jsou nenáročnými strávníky. Při slavnostních příležitostech si však najdou čas vždycky. Jaké valentýnské plány mají šéfkuchaři Ambiente?

„My s Ájou sice Valentýna moc neprožíváme, ale když ji chci potěšit, největší úspěch sklízím s bramborovými noky v jakékoli variantě. Nikdy nešlápnu vedle ani se smaženou brokolicí s vařenými bramborami nebo s nějakou českou klasikou s knedlíkem,“ vyjmenovává své domácí hity kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec.

Michal Bučkó z Esky si s manželkou Anelin, manažerkou Hamburku, potrpí na delikatesy – při speciálních příležitostech jim domov provoní například hovězí wellington s duxelles (houbová nádivka) a omáčkou z portského vína i bramborový fondán.

View post on Instagram
 

U šéfkuchařů Brasileir boduje italská kuchyně. Martin Matys, šéfkuchař Brasileira U Zelené žáby, by na Valentýna uvařil manželce lasagne. Šéfkuchař Slováče, Karel Brigant, by sáhl do paměti pro recept, který zná ještě z let, kdy začínal vařit v Pasta Fresce. „Připravil bych pastu pasticciata – tenkrát jsme ji do ní dávali šunku a omáčku pomodoro, kterou jsme nakonec zjemnili pár lžícemi mascarpone. Takhle ji doma dělám dodnes a pořád slaví úspěch,“ vzpomíná Karel.

Na Itálii sází taky šéfkuchař Čestru Pavel Brichzin: „Mám doma vegetariánku, takže bych uvařil nějaké jednoduché bezmasé jídlo, třeba špagety pomodoro. Ty jí udělají radost vždycky!“ Jeho přítelkyně Lucka, která pracuje v Čestru v kuchyni, by ho odměnila vlastnoručním sushi s uzeným úhořem, avokádem a kaviárem.

Večeře pro přátele v UMu

Kurz, který z vás udělá šéfkuchaře - alespoň doma! František Skopec vás naučí, jak připravit efektní tříchodové menu pro přátele. Efektivně a bez stresu! Přijďte se vzdělávat a bavit do UMu!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.