Magda Hoppová ovládla výčepáckou soutěž, do Pultu se tak po roce opět vrací zlatá pípa

Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

A jak probíhal samotný den vyhlašování? Dvorek Dvou kohoutů praskal ve švech! Nejenže se servírovaly vyhlášené langoše z Bufetu a pivo teklo proudem ještě ve větší míře než obvykle díky stánkům Lokálu a Kohoutů, ale hlavně panovala skvělá nálada, kterou podpořil i DJ Akvamen.
Ještě předtím, než padlo jméno vítězky, se na pódiu během dvou a půl hodin vystřídali všichni soutěžící. Chyběl jen Petr Pikora z Lokálu Nad Stromovkou, kterého vyřadila zlomená noha. Moderátorka je postupně zpovídala, co je na soutěži nejvíc bavilo, a co pro ně naopak bylo nejtěžší. Jako rituální zkoušku každý z nich musel vypít „malé mlíko na ex“, což pro většinu zkušených výčepních samozřejmě nebyl žádný problém.
Mezitím se týmy jednotlivých podniků Ambiente střídaly u různých soutěží, například v držení plných půllitrů s nataženýma rukama. Velký potlesk sklidila i mléčná štafeta.
Pilo se, hodovalo… ale nejlepší náladu z celého večera měla bezpochyby Magda Hoppová z Pultu, kterou ve 20:30 vyhlásili vítězkou letošního ročníku Zlaté pípy!
Emoce a poděkování nové šampionky
„Je to strašně těžký,“ smála se Magda, když přebírala od Lucky Janečkové pozlacenou pípu. Její fanoušci se na večer pečlivě připravili – nechyběl merch, transparent ani vlaječky Pultu!
Magda poděkovala všem, kteří jí poslali hlasy. „Moji rodiče jsou důchodem povinní a naučili se používat chytré mobily, aby mi mohli posílat hlasy, to jsem nečekala, že se někdy stane. Je potřeba poděkovat i všem kamarádům, ať jsou z Prahy, Brna, Opavy, nebo z Ameriky. Štamgasti, kamarádi, rodina, všem děkuju. Za rodinu tu mám ségru, která je hroznej notor, takže ta když dneska zapne čerpadlo, tak to dopadne fakt blbě,“ vtipkovala Magda a ukázala na sestru v růžovém. „Vypadá jako já, akorát je líp namalovaná,“ dodala.
A co pro Magdu znamená práce v Pultu? „Nevnímám to tak, že čepuju pivo, já prostě dělám pivo, od A do Z. Od sladu, zrnka po dokonale načepovaný půllitr. Dělám to šest let a doufám, že v tom budu pokračovat minimálně dalších šest. Do soutěže se už ale nikdy nepřihlásím, protože chci, aby tohle zažil někdo další. Je to skvělý pocit, každý si to zaslouží. Soutěžila spousta lidí, o kterých jsem si myslela, že vyhrají. Péťo, budu za tebou chodit na pivo, jsi skvělý kluk,“ prohodila Magda směrem k Petrovi Bačovi z Lokálu Dlouhááá. „Děkuju – a příští rok někdo jiný!“
Kvíz i pětiboj
Soutěž Zlatá pípa je vlajkovou lodí Lokálu, kterou pro něj každoročně pořádá Institut PIVO. Za ním stojí zkušená výčepní Lucie Janečková. Ta se spolu s Terezou Plášilovou stará o kompletní organizaci, od péče o soutěžící a koordinaci porotců až po pečlivou archivaci výsledků.
Celé klání trvá devět měsíců a výčepní jsou průběžně hodnoceni v řadě náročných disciplín, které vyžadují mnohé znalosti a dovednosti, ale i správný přístup k zákazníkům. Důležitý je například zlatý kvíz, pro který si soutěžící sestavují tým z kolegů i štamgastů a jehož výsledek tvoří 25 % celkového hodnocení. Padají při něm otázky ze světa piva, ale i sportu, kultury a dalších oblastí. A kdo že to ovládl se svojí partou prosincový hospodský kvíz? No přece Magda!
Kdo se může zúčastnit Zlaté pípy?
Kdokoli, kdo pracuje jako výčepní v Lokálu nebo v jiném podniku Ambiente, má za sebou výčepní trénink, v kapse výčepní průkaz, který je nadstavbou školení, a čepuje plzeňské pivo.
Další stěžejní zkouškou je výčepní pětiboj. Konal se 10. března v Lokálu Korunní a prověřil dovednosti výčepních v disciplínách pití mlíka na ex, křížový výslech, výdrž s půllitry, nošení prázdných půllitrů a skládání výčepního kohoutu. Pětiboj tvoří 25 % z celkového hodnocení. Mistrem pětiboje se stal Pavel Láf, vítěz minulého ročníku Zlaté pípy.
Do celkového hodnocení se započítává i veřejné hlasování, které má 10% váhu. V něm pro svého favorita mohli hosté hlasovat jednou měsíčně od září do poloviny května. Zbývajících 40 % nemohou uchazeči ovlivnit přímo v soutěži, ale svým celkovým vystupováním a odvíjí se od hodnocení od kolegů i tajných porotců a zpětné vazby hostů.
A jak vůbec Zlatá pípa vznikla? „Nápad se nám zrodil v hlavě už před devíti lety. Chtěli jsme ocenit a motivovat naše výčepní,“ vysvětluje Lucie Janečková z Institutu PIVO. Dodává, že nejradši má zlatý kvíz, protože prověří znalosti výčepních, z pětiboje pak držení půllitrů plných vody s nataženýma rukama.
Zlatá pípa už podruhé v rukou ženy!
Do letošního ročníku se zapojilo deset výčepních. Jmenovitě se utkali: Jakub Lovětínský a Pavel Láf z Lokálu U Zavadilů, Ivona Nedúchalová a Petr Bača z Lokálu Dlouhááá, Nikola Haffnerová z Lokálu Hamburk, Magdalena Hoppová z Pultu, Tomáš Havlín z Lokálu u Bílé kuželky, Martin Sysel z Lokálu U Jiráta, Petr Pikora z Lokálu Nad Stromovkou a Adam Pulda z Kuchyně.
No a díky Magdě putuje zlatá pípa už podruhé mimo Lokály. V Pultu bude podruhé - poprvé ji v roce 2023 získala také pro Pult generální manažerka a výčepní Tereza Pospíšilová, a také jako první žena výčepní.
Co jste možná nevěděli o Magdě
Magda je v Pultu už od prvního dne. Do Ambiente však přišla už před více než pěti lety, když se z letní brigády u Dvou kohoutů stalo zaměstnání. Tam si vyzkoušela úplně všechno kolem piva – pracovala na výčepu, kde se naučila i sanitovat, a také v pivovaru, kde dva roky působila jako podsládek.
„Nejradši mám ten moment, kdy se sklenice plní a vy víte, že když to provedete technicky správně, bude pivo nejen krásně vypadat, ale i skvěle chutnat.“ Magda si užívá i povídání s hosty a štamgasty, kteří se o pivo zajímají – právě proto vede v Pultu pivní degustace a kurzy.
Koníčků má hodně, ale s časem na ně už je to horší. Baví ji být tetou, cestovat, hrát squash, chodit na boulder nebo do kina, hrát deskovky, kupovat si „divný knížky“ (které málokdy dočte) a chodit s kamarády na pivo… „Ale nejvíc mě to stejně nakonec baví v práci!“
Vítězství v soutěži Zlatá pípa je důkazem nejen mistrného ovládání výčepního řemesla, ale i výjimečné péče o pivo, skvělého prostředí v daném podniku a prvotřídního servisu. Zlatá pípa, kterou zdobí deska z 24karátového zlata, je putovní trofej, z níž vítěz celý rok čepuje v domovské restauraci. Její hodnota roste s každým vítězem, jehož jméno je na ni vygravírováno.
Gratulujeme vítězi sedmého ročníku Zlaté pípy a těšíme se na další ročník, který startuje už v září!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.