Nové koncepty, velká rekonstrukce a fastfood. Co se letos urodilo v Ambiente?

2. října 2023
Foto: Jakub Dohnálek
Rekonstrukce karlínské Esky, otevření restaurace bez psaného menu, zážitková degustační večeře a burger, co chutná dobře i hodinu po výdeji. Léto v Ambiente bylo nabité – tady je malá rekapitulace.

Hravě a bez menu

Začátkem července otevřela v Dlouhé ulici restaurace Marie B, sesterský podnik michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise s hravým konceptem. Kuchaři servírují večerní čtyřchodové menu, jehož složení se hosté dozvědí až poté, co chod dojedí, a to jen pokud si to přejí. Tým v kuchyni vede šéfkuchař Jirka Šoura, který 7 let pracoval po boku Oldřicha Sahajdáka právě v La Degustation.

Na interiéru Marie B se kromě architektů, kuchařů a dalších lidí z Ambiente podílela také pražská galerie DSC, která zprostředkovala díla berlínského umělce Anselma Reyleho. Jeho tvorba visí jak na protilehlých stěnách, tak kolem oken – Anselm totiž mimo jiné „ušil“ závěsy z fosforeskujícího materiálu, které přijel osobně „potaggovat“, tedy pokřtít.

View post on Instagram
 

Vína a sardinky

K Ambiente se o 3 týdny později přidala Vin de Marie – sousedící vinotéka Marie B s vlastní otevírací dobou a víny podle výběru sommeliera Zdeňka Oudese. Jeho tým vyrazil před otevřením na inspirační cestu do Itálie a přivezl odtamtud sýry, salámy i piemontské lískové ořechy. Cokoli z toho si teď můžete vychutnat k vínu, stejně jako sardinky z Francie nebo meruňkový džem z Wachau.

Ve Vin de Marie najdete na poličkách lahve od českých i zahraničních vinařů (a sládků!). Na skleničku, pro sixpack či doporučení na vinné párování můžete zajít kdykoli mezi 10. a 18. hodinou. Jakmile se otevřou dveře Marie B, stává se Vin de Marie součástí restaurace.

View post on Instagram
 

Návrat Esky a nový koncept Štangl

Snídaně a obědy se opět podávají v Esce, která po 70 dnech rekonstrukce znovu roztopila pec. Hosté si v Karlíně vyzvedávají oblíbené chleby 33 a 66, pečivo a pestrý doplňkový prodej tak, jak ho znají z dřívějška. Zatímco brambory v popelu a fermentovaná červená pšenice na menu zůstaly, degustační večeře se přesunuly do druhého patra – do restaurace Štangl.

View post on Instagram
 

Kuchaři tu pod vedením Martina Štangla hostům servírují tří- nebo šestichodovou večeři s důrazem na lokální suroviny od farmářů i z divoké přírody. Menu navíc doprovázejí bylinky z hydroponické farmy, která se nachází v horním patře, stejně jako boxy na fermentaci a zrání. Zatímco Eska rezervace nepřijímá, ve Štanglu jsou víc než vítané – restaurace usadí 36 hostů, ty první už v 17:30.

View post on Instagram
 

Dlouhé stavební práce, rychlé jídlo!

Třetí podnik se vyklubal vedle Pizzy Nuovy na náměstí Republiky. Pod drobnohledem manažera karlínského Bufetu Petra Bendy otevřel Burger Service! Šéfkuchař a manažer podniku Radek Pecko to do nového působiště nemá daleko, dosud totiž pracoval jako sous-chef právě v sousední Pizze Nuově. V Ambiente je už 23 let.

Měsíce a týdny před otevřením se Radek a Petr společně s kreativními šéfkuchaři Ambiente soustředili mimo jiné na bulky a čerstvost burgeru. V rámci testování si vybrali designový, ale především funkční obal z materiálu Ideabrill, který perfektně nahradí alobal – burgery v něm vydrží čerstvé a šťavnaté i po hodině a půl od zabalení. A to se hodí! Burger, hranolky a něco sladkého k tomu vám tu totiž dají pouze s sebou.

Čistý prostor navrhli architekti ze studia 20-20-ARCHITEKTI. Ikonického panáčka na obalový materiál a merch pak vymysleli designéři ze Studia Najbrt.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.