Nudle, kapání, strouhání, knedlíčky: Co přidat do polévky, aby byla sytější

16. ledna 2024
Foto: Jakub Zeman
Máte doma mouku, vodu, sůl a vejce? Tak máte vyhráno! Se základními ingrediencemi vykouzlíte rovnou několik variant vložky do polévky, která ji promění v syté jídlo.

Nudle, kapání, strouhání, drobení

Seznam ingrediencí není dlouhý, je však třeba vychytat jednu zásadní věc: hustotu těsta. Z téhož těsta, ovšem různé hustoty, totiž získáte nudle, kapání i strouhání. Záleží jen na tom, jak ho naředíte.

Nejřidší těsto, konzistencí odpovídající krupicové kaši, budete potřebovat na kapání. Řídké těsto kapejte přes vidličku přímo do polévky. Skvěle poslouží taky cedník na halušky.

Pokud si chcete ušetřit práci a vložku do polévky mít v menších kouscích, připravte si těsto na strouhání nebo drobení. Mělo by být tak husté, aby z něj bylo možné vytvořit pevnější kouli. Tu pak nechte odpočinout při pokojové teplotě a následně zchlaďte. Zchlazené těsto se vám bude lépe strouhat.

Na hrubém struhadle ho strouhejte přímo do polévky, nebo vložku uvařte v osolené vodě zvlášť. Drobení vznikne tak, že nastrouhané kousky necháte vyschnout pro pozdější použití, podobně jako nudle.

V jakém poměru namíchat těsto?

V Lokále mají jednoduchou pomůcku:
- Na nudle smíchají 500 g mouky s 5 vejci.
- Na strouhání smíchají 500 kg se 4 vejci.
- Na kapání smíchají 1 kg mouky s 15 vejci.

Stejné těsto jako na strouhání využijete na výrobu nudlí. Pořádně si pomoučněte vál a vyválejte velmi tenké těsto. V Lokálech se traduje, že má být tak tenké, aby přes něj šlo přečíst noviny. Vyválené těsto nechte vyschnout. Že je dostatečně suché a připravené na krájení, poznáte tak, že se kraje vyváleného plátu začnou lámat. Vyschlé těsto nakrájejte na menší pláty, ty naskládejte na sebe do komínku a pak už krájejte tenké nudličky.

Nudle načechrejte a rozprostřete na vál nebo plech. Nechte je pořádně vyschnout – měly by být úplně tvrdé. Může to trvat až tři dny. Správné suché nudle musí mezi prsty křupnout, nesmějí se ohýbat. Pozor, nedostatečně proschlé nudle by během skladování zplesnivěly! Uchovávejte v uzavíratelné nádobě, třeba v zavařovačce, na suchém místě. Vydrží tak až 2 měsíce.

Zajímavou obměnou jsou celestýnské nudle. Na ty si přichystejte klasické palačinkové těsto, jen do něj přidejte nasekané bylinky – třeba petržel, libeček nebo pažitku. Usmažte na pánvi a poté nakrájejte na nudličky. Celestýnské nudle pak můžete ještě osmažit, a máte nudle fritátové.

Podobně připravíte svitek, což je v podstatě vyšší vaječná omeleta. Těsto ozvláštní například hrášek, kousky šunky nebo kostičky kořenové zeleniny. V Lokále pečou svitek v pekáči v troubě, do těsta přidávají hrubou mouku na zahuštění a koření ho muškátovým oříškem. Upečený svitek pokrájejte na kostičky.

Knedlíčky a zavářka

Jaký je mezi nimi rozdíl? V chuti žádný. Liší se pouze způsobem zpracování. Na obojí použijte stejné těsto, ale na zavářku ho více zřeďte. Do polévky nebo vroucí vody ho pak nožem „odkrajujte“ přímo z prkénka. Zavářce z jater se někdy říká játrová rýže – dělá se podobně jako kapání.

Na knedlíčky těsto zahustěte a pak už tvarujte jednotlivé knedlíčky. Uvařte je buď rovnou v polévce, nebo zvlášť v osolené vodě. Kromě játrových můžete do polévky uválet i krupicové nebo drožďové.

Krupicové knedlíčky z Lokálu

Suroviny:

Na potření:

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.