facebook
instagram

Požitkářský tip: Jak párovat sýry a vína podle sommelierů

Párování vín a sýrů ve vinném baru Bokovka
9. dubna 2025
Foto: Patrik Klema
Pozvali jste kamarády večer domů na víno? Napárujte k lahvím dobře zvolené sýry a budete za hostitele roku! A které sýry si rozumějí se kterými víny? Své tipy vám posílají sommelieři z vinného baru Bokovka.

Bokovka: Velká vína po malých sklenkách

Pod vedením sommeliéra Romana Novotného navazujeme na Klub Bokovkářů. Přijďte ochutnat promyšlený výběr vín a zažít nezaměnitelnou atmosféru. V létě to u nás vypadá jako v Itálii, v zimě si užijete útulný večer při svíčkách.
Udělejte si rezervaci.

Sommelieři praktikují hned několik způsobů: 

1. Regionální párování

Sýry a vína z téhož regionu spolu obvykle skvěle ladí, protože se po staletí vyvíjely společně. 

Příklad: Crémant z Jury & Comté – Crémant svou svěžestí a jemnými bublinkami příjemně doplňuje oříškové a máslové tóny sýra Comté.

2. Vyvážení intenzity chutí

Jemné, svěží sýry potřebují lehká a kyselá vína. Výrazné a dlouho vyzrávané sýry si žádají robustní, strukturovaná vína.

Příklad: Champagne & Morbier – svěží kyselost šampaňského odlehčí bohatost Morbieru.

Příklad: Sauvignon Blanc z oblasti Loire (např. Sancerre nebo Pouilly Fumé) & Bouchon de Chévre Rians – plnější bílá vína mají dostatek těla na bohatý a intenzivní kozí sýr. 

3. Doplňování a kontrasty

Při párování můžeme zvolit jednu ze dvou cest:

Doplnění chutí – víno a sýr sdílejí podobné vlastnosti, které se vzájemně umocňují.

Příklad: Tempranillo & Manchego – ovčí sýr vyniká hutností a mírnou pikantností, která se potkává s ovocností a tříslovinami červeného vína.

Hra kontrastu – víno vyvažuje vlastnosti sýra a vytváří harmonický prožitek.

Příklad: Champagne & Morbier – krémový a aromatický Morbier si říká o svěžest a kyselost šampaňského, která jeho chuť odlehčí.

4. Tuk chce říz

Tučné a krémové sýry vyžadují vína, která je tzv. proříznou kyselinou nebo taniny (tříslovinou). 

View post on Instagram
 

Čtení z Bokovky

Je víno vaše parketa? Na blogu rozléváme další vinné zajímavosti a rozhovory se sommeliery z Bokovky.
Odzátkovat

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme