facebook
instagram

Připravte si mrkvance, regionální sladké pečivo oslavující podzimní úrodu

mrkvance, sladké pečení, recepty
1. září 2025
Foto: Daniel Juráš
Mrkvance, mrkváče, mrkvánky. Co kraj, to jiná náplň, těsto či servírování. V centru inovací a vzdělávání UM vzdali hold úrodě mrkve a upekli mrkvance z Polné podle receptu z knihy Atlas chutí Petry Pospěchové.

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!
Tip: Ještě nemáte plány na druhou zářijovou neděli? V tento den se v Polné u Jihlavy každoročně koná Mrkvancová pouť.

Co region, to jiný tvar

Bochánky plněné dušenou mrkví mají více podob – co region, to jiná chuť. Proslavilo je malé město Polná, kde se vždy o druhé zářijové neděli koná tzv. Mrkvancová pouť, průvod vedoucí k ostatkům svatého Liguriáše, patrona města, v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Z někdejšího církevního svátku je dnes spíše komunitní událost oslavující surovinu typickou pro podzim – a při dobrých skladovacích podmínkách i pro zimu.

Na Brněnsku a Hanáckém Slovácku se pečivu přezdívá mrkveňáky. Na Slovácku znají také mrkváče, které obsahují strouhanou mrkev už v těstě – to se po upečení nakrájí na úhledné čtverečky a maže povidly či tvarohem.

Na Havlíčkobrodsku mají zase podobu podlouhlých vdolků plněných nakrájenou mrkví pečenou na másle. Na Žďársku pak mrkvovou směs s mákem (též typickým pro tento pokrm) dávají do kynutých koláčů. 

Suroviny na 30 mrkvanců: 

  • 35 g kvasnic
  • 200 ml mléka
  • 100 cukru krupice
  • 20 semen fenyklu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • sádlo na potření plechu a mrkvanců

Na náplň:

  • 200 g mrkve
  • 125 g krupicového cukru 
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g másla

Na dokončení:

  • máslo na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. Z kvasnic, vlažného mléka a lžíce cukru zadělejte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě. 
  2. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Do mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte je ke kvásku. Přimíchejte cukr, žloutky, drcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. V robotu nebo vařečkou důkladně vypracujte těsto a uložte ho na teplé místo. Mělo by vykynout na dvojnásobný objem.
  3. Mezitím si připravte náplň. Očistěte mrkve a nastrouhejte je najemno. Promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a poduste na másle. Asi po 10 minutách sundejte směs z plotny a dejte ji vychladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, vymačkejte ji nebo slijte přes cedník. 
  4. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící stejně velké kusy (asi 30g) a vytvarujte z nich bochánky. Zploštěte je (můžete si pomoct hrnkem nebo sklenicí), doprostřed dejte lžičku mrkvové náplně a důkladně zabalte. 
  5. Plech vytřete sádlem a vyskládejte na něj bochánky – tak, aby měly dostatečný prostor a nespekly se. 
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky potřete rozpuštěným sádlem a nechte je ještě 15 minut dokynout. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. 
  7. Ještě teplé mrkvance potřete rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem. 

zdroj: Atlas chutí, Irena Korbelářová 

Sezona v září

Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. A proto jsme pro vás sezonní recepty a nápady, co na zimu zavařit, schovali pod jednu stránku.
Září v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme