Připravte si mrkvance, regionální sladké pečivo oslavující podzimní úrodu

Co region, to jiný tvar
Bochánky plněné dušenou mrkví mají více podob – co region, to jiná chuť. Proslavilo je malé město Polná, kde se vždy o druhé zářijové neděli koná tzv. Mrkvancová pouť, průvod vedoucí k ostatkům svatého Liguriáše, patrona města, v kostele Nanebevzetí Panny Marie.
Z někdejšího církevního svátku je dnes spíše komunitní událost oslavující surovinu typickou pro podzim – a při dobrých skladovacích podmínkách i pro zimu.
Na Brněnsku a Hanáckém Slovácku se pečivu přezdívá mrkveňáky. Na Slovácku znají také mrkváče, které obsahují strouhanou mrkev už v těstě – to se po upečení nakrájí na úhledné čtverečky a maže povidly či tvarohem.
Na Havlíčkobrodsku mají zase podobu podlouhlých vdolků plněných nakrájenou mrkví pečenou na másle. Na Žďársku pak mrkvovou směs s mákem (též typickým pro tento pokrm) dávají do kynutých koláčů.
Suroviny na 30 mrkvanců:
- 35 g kvasnic
- 200 ml mléka
- 100 cukru krupice
- 20 semen fenyklu
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 100 g másla
- sádlo na potření plechu a mrkvanců
Na náplň:
- 200 g mrkve
- 125 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g másla
Na dokončení:
- máslo na potření
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Z kvasnic, vlažného mléka a lžíce cukru zadělejte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě.
- V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Do mísy prosejte oba druhy mouky a přidejte je ke kvásku. Přimíchejte cukr, žloutky, drcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. V robotu nebo vařečkou důkladně vypracujte těsto a uložte ho na teplé místo. Mělo by vykynout na dvojnásobný objem.
- Mezitím si připravte náplň. Očistěte mrkve a nastrouhejte je najemno. Promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a poduste na másle. Asi po 10 minutách sundejte směs z plotny a dejte ji vychladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, vymačkejte ji nebo slijte přes cedník.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící stejně velké kusy (asi 30g) a vytvarujte z nich bochánky. Zploštěte je (můžete si pomoct hrnkem nebo sklenicí), doprostřed dejte lžičku mrkvové náplně a důkladně zabalte.
- Plech vytřete sádlem a vyskládejte na něj bochánky – tak, aby měly dostatečný prostor a nespekly se.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky potřete rozpuštěným sádlem a nechte je ještě 15 minut dokynout. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou.
- Ještě teplé mrkvance potřete rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem.
zdroj: Atlas chutí, Irena Korbelářová
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.