facebook
instagram

Rychlý, sladký a sezonní. Třešňovec podle kreativce z UMu Daniela Juráše

21. července 2025
Foto: Kateřina Janíková
Daniel Juráš patří do týmu kreativních šéfkuchařů Ambiente a jeho každodenním působištěm je centrum inovací a výzkumu UM na Národní třídě. Dan strávil tři roky v profesionálních kuchyních v Grónsku, před několika měsíci se však vrátil domů, ke kořenům, a teď spolu s týmem UMu mapuje hranice a hodnoty středoevropské kuchyně. A třešňová buchta? Ta do našich krajin patří odpradávna!

Mouka Eska

Mouky Probio z Češkova mlýna jsou plné bílkovin, vlákniny a minerálů. K tomu ještě skvěle zpracovatelné, což si můžete ověřit na naší legendární 33. Objednejte si je online a vyzvedněte v obchodě.
Koupit mouku

Bublanina vs. třešňovec

Ačkoli jde o velmi podobné české pečené moučníky, liší se v detailech. Třešňovec se peče z jednoduššího těsta podobného piškotu, a jak prozrazuje název, plní se třešněmi. 

Taková bublanina má několik verzí – s máslem, olejem, kefírem, mlékem – a delší sezonu než třešňovec. Záleží jen na tom, jestli u vás na zahradě zrovna zrají jahody, třešně, meruňky, anebo rybíz. 

Pochopitelně i třešňovec můžete v kuchyni snadno proměnit v meruňkovec, rybízovec či blumovec. Nicméně kombinace nadýchaného, vláčného těsta s křupavými, šťavnatými třešněmi je nezaměnitelná

Suroviny

  • 50 g másla + na vymazání pekáče
  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 30 g moučkového cukru + na posypání třešňovce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • zhruba 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka nastrouhané citronové kůry

Postup

  1. Rozpusťte máslo a přeceďte ho.
  2. Přidejte žloutky i cukr a utřete dohladka.
  3. Za stálého míchání po lžících na střídačku přidávejte mléko a mouku, až vznikne těsto husté jako to na kapání či halušky.
  4. Přidejte špetku soli a citronové kůry.
  5. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  6. Pekáč vymažte máslem, vlijte do něj těsto a to poklaďte třešněmi nebo višněmi (višně můžete trochu přisladit).
  7. V troubě předehřáté na 170 °C pečte dozlatova, trvá to asi 15 minut.
  8. Hotový třešňovec posypte moučkovým cukrem a podávejte.
View post on Instagram
 

Léto jako u babičky

Pokud patříte k milovníkům sladkého pečení nebo při přípravě rádi uždibujete syrové těsto a drobenku, hodit se vám budou i další recepty:

Sezona v červenci a srpnu

Co červenec neuvaří, srpen nedopeče, říká pranostika. Co uvaříte a upečete vy, necháme na vás. Pár nápadů na čerstvé suroviny i jejich využití v receptech jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezonní tipy na prázdniny v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme