Rychlý, sladký a sezonní. Třešňovec podle kreativce z UMu Daniela Juráše

Bublanina vs. třešňovec
Ačkoli jde o velmi podobné české pečené moučníky, liší se v detailech. Třešňovec se peče z jednoduššího těsta podobného piškotu, a jak prozrazuje název, plní se třešněmi.
Taková bublanina má několik verzí – s máslem, olejem, kefírem, mlékem – a delší sezonu než třešňovec. Záleží jen na tom, jestli u vás na zahradě zrovna zrají jahody, třešně, meruňky, anebo rybíz.
Pochopitelně i třešňovec můžete v kuchyni snadno proměnit v meruňkovec, rybízovec či blumovec. Nicméně kombinace nadýchaného, vláčného těsta s křupavými, šťavnatými třešněmi je nezaměnitelná.
Suroviny
- 50 g másla + na vymazání pekáče
- 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 30 g moučkového cukru + na posypání třešňovce
- 250 ml plnotučného mléka
- zhruba 200 g hladké mouky
- špetka soli
- špetka nastrouhané citronové kůry
Postup
- Rozpusťte máslo a přeceďte ho.
- Přidejte žloutky i cukr a utřete dohladka.
- Za stálého míchání po lžících na střídačku přidávejte mléko a mouku, až vznikne těsto husté jako to na kapání či halušky.
- Přidejte špetku soli a citronové kůry.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
- Pekáč vymažte máslem, vlijte do něj těsto a to poklaďte třešněmi nebo višněmi (višně můžete trochu přisladit).
- V troubě předehřáté na 170 °C pečte dozlatova, trvá to asi 15 minut.
- Hotový třešňovec posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Léto jako u babičky
Pokud patříte k milovníkům sladkého pečení nebo při přípravě rádi uždibujete syrové těsto a drobenku, hodit se vám budou i další recepty:
- šlehačková bábovka z Lokálu U Zavadilů,
- koblihy se žloutkovým krémem a ovocem z Čestru,
- kynuté koláče podle pekařů z Esky,
- trhanec s pribinákem podle cukrářů z Čestru,
- křupavé kremrole z Esky,
- ořechová bábovka z Café Savoy,
- jablečný štrúdl podle cukrárny Myšák,
- ovocný drobenkový koláč z Pastacaffé.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.