Vypečená záležitost! Recept na ořechovou bábovku z Café Savoy

29. ledna 2024
Česká kuchyně je… moučná! A vyniká nespočtem receptů na sladké pečivo, které tvoří součást našeho kulinárního bohatství. Seznamte se s bábovkou z Café Savoy.

Třená, piškotová, olejová, kynutá… Bábovka má jasné poselství – těší (nejen) u snídaně a zároveň připomíná, jak úzce je česká kuchyně spjata s historií Rakouska-Uherska. V Café Savoy míchají do těsta hladkou pšeničnou mouku z Mlýna Dubecko, pomleté vlašské oříšky a smetanu, která dělá bábovku vláčnější a bohatší, stejně jako rum a čokoláda. Recepturu nám věnovala cukrářka Bára Marešová.

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.

Přihlašujte se tady.

Ingredience: 

  • 200 g změklého másla + na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 240 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 balení)
  • 2 g soli 
  • 50 g hořké čokolády, nastrouhané nebo ve formě pecek
  • 100 g vlašských ořechů, pomletých najemno
  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • 25 ml rumu 

Postup: 

  1. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse (kuchyňského robotu) vyšlehejte máslo s cukrem do bílé pěny. Mixér zapněte na nejvyšší obrátky, ale buďte pozorní – přešlehané máslo zhrudkovatí a bábovka se pak neupeče na výbornou. 
  3. Do hladké pěny postupně (!) zašlehávejte nebo ručně vmíchejte vejce. 
  4. V jiné míse prošlehejte metličkou mouku a kypřicí prášek. Poté přidejte ostatní suché ingredience kromě oříšků a vše zapracujte do tekuté směsi. 
  5. Na závěr vmíchejte ořechy, smetanu i rum. 
  6. Bábovkové těsto opatrně nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby – péct se bude hodinu. O výsledku se nejlépe ujistíte pomocí špejle! 
  7. Upečenou bábovku nechte (pozvolna!) vychladnout, ještě vlažnou vyklopte – a pocukrujte.

Tipy:


Suroviny by měly mít stejnou teplotu, a to pokojovou. Lépe se potom spojí v celistvé těsto. 

Cukráři ze Savoye používají 40% až 60% tmavou čokoládu, do receptu se hodí i pecky z bean-to-bar čokolády s 60 až 70% podílem kakaa. 

Místo vlašských ořechů můžete použít i jiné oříšky – v cukrárně Myšák zařadili do prodeje mandle z Avoly a lískové ořechy z Piemontu. 

Upečenou bábovku nechte vychladnout postupně, za pokojové teploty, aby se uvnitř nesrazila. 

Podmínkou úspěchu je zdárné vyklopení. Zkušenosti cukrářů říkají, že forma musí být před vymazáním dokonale umytá a suchá – jakékoli drobky v záhybech by se mohly připéct, což komplikuje vyjmutí bábovky, zatímco na vlhkém povrchu špatně ulpívá tuk. 

Mimochodem formu je lepší vytřít změklým, ale ne úplně rozpuštěným máslem – docílí se tím silnější a rovnoměrné vrstvy, která společně s hrubou moukou nebo (prosátou) strouhankou zaručí radost z výsledku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.