facebook
instagram

Prvních 10 účastníků úspěšně absolvovalo kurz Maximum o pivu. Oslavili to vlastním ležákem

24. června 2024
Foto:Jakub Zeman
V rámci kurzu navštívili řadu pivovarů a setkali se s největšími pivními experty u nás i v zahraničí, kteří se s nimi podělili o své znalosti a zkušenosti. Na závěr uvařili své vlastní pivo, které se 24. června slavnostně narazilo v karlínském pivovaru s výčepem Dva kohouti. Již nyní se mohou všichni, kdo to s pivem myslí vážně, přihlásit na další ročník.

Chcete o pivu vědět maximum?

Přihlaste se na kurz Maximum o pivu. Připravili jsme ho pro sládky, výčepní i majitele pivovarů a všechny, kteří si chtějí rozšířit pivovarnické a pivařské znalosti. Díky lektorům získáte přehled, jaký má jen málokdo. Učit se budete o historii piva, jeho výrobě, uskladnění, čepování a také o jeho chuti. Další ročník budeme spouštět v roce 2025.
Ozvěte se nám

Čerství absolventi Maxima o pivu se nyní mohou pyšnit přehledem, jaký má o chmelovém moku jen málokdo. V průběhu kurzu získali detailní povědomí o historii piva, jeho výrobě, čepování i chuti. Pod vedením Lucie Janečkové, mistryně výčepní z Institutu PIVO, prošli školou čepování, s vrchním sládkem pivovaru Dva kohouti Lukášem Tomsou se pak naučili základy vaření piva a psaní receptu. Do praxe tyto znalosti převedli v nanopivovaru Automat Matuška, kde si vyzkoušeli uvařit své první pivo.

Kromě toho byla na programu řada exkurzí nejen do českých pivovarů, ale například i do novopacké sladovny, k výrobci pivovarských technologií LUKR, do sklárny Rückl nebo na norimberský pivní veletrh. V neposlední řadě kurzisty čekaly sanitační a senzorické zkoušky. Zkrátka oněch deset měsíců bylo skutečně nabitých zážitky a předávanými vědomostmi.

„Z prvního ročníku mám radost, sešla se skvělá parta lidí, kteří měli velký zájem se o pivu dozvědět co nejvíce. Na většině míst jsme pro ně domluvili speciální prohlídky, kam se veřejnost běžně nedostane, a s lidmi, kteří skupiny obvykle nedoprovází. V německém pivovaru Weihenstephan nás tak prováděl vrchní sládek Tobias Zollo. Účastníci se díky tomu seznámili s mnoha odborníky a pivními nadšenci a z těchto kontaktů mohou těžit i do budoucna,“ uvádí Eva Králová, která má v Ambiente na starost vzdělávání. 

Nejoblíbenější část? Vaření piva

Sami účastníci ocenili především senzorické semináře a přednášky o pivních stylech, které je připravili na následné senzorické zkoušky. Všichni, kdo se na ně do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského přihlásili, je úspěšně složili a získali profesní osvědčení. Stoprocentní úspěšnost měli účastníci i při sanitačních zkouškách.

Oblíbené bylo také vaření vlastního piva, které si kurzisté vyzkoušeli hned několikrát. Nejprve v nanopivovaru Automat Matuška, poté v rámci praxe v pivovaru Dva kohouti. Nakonec uvařili ještě jedno pivo, které se narazilo během slavnostního zakončení Maxima o pivu v karlínském pivovaru Dva kohouti a které může ochutnat i široká veřejnost. Jedná se o ležák z lehce nakuřovaného sladu – inspirace na toto pivo pochází z cesty do Bambergu, který je nakuřovaným sladem vyhlášený. Po jeho ochutnání se účastníci Maxima o pivu rozhodli, že podobné pivo si zkusí uvařit i oni sami. 

Tím jejich desetiměsíční dobrodružství končí a příležitost mají další zájemci – přihlášky na další ročník Maxima o pivu jsou již otevřené. Kurz je určený všem, kdo chtějí posunout své znalosti o pivu na vyšší úroveň. Pro majitele pivovarů a sládky, kteří vaří skvělé pivo, ale nejsou vždy spokojeni s jeho chutí po načepování v různých podnicích.

Stejně tak pro majitele restaurací a hotelů, kteří chtějí mít zkrátka nejlepší pivo v okolí a skutečně rozumět tomu, jaká cesta k tomu vede. A pro všechny z oboru, kdo chtějí vzájemně sdílet zkušenosti a doplnit si znalosti i mimo svou specializaci. Zapsat se lze na webové stránce maximumopivu.cz.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.