Řezníci z Prahy se na jeden den sejdou v Holešovické tržnici. Na co se můžete těšit?

Den řezníků oficiálně připadá na 1. prosince – slaví se v návaznosti na historickou událost z roku 1310, kdy řezníci pomohli Janu Lucemburskému v bojích proti uherským žoldnéřům a král jim pak udělil řadu privilegií.
My v Ambiente tuto akci pořádáme už několik let, tradičně na dvorku vinárny Bokovka. Letos jsme ale přichystali změnu. Den řezníků budeme slavit v neděli 30. listopadu v Holešovické tržnici.
Řezníci si připraví vybrané masové pochoutky. O příjemnou atmosféru se kromě nich postará také harmonikář a těšit se můžete i na řeznickou soutěž.
Na Den řezníků do Holešovic dorazí řezníci z:
- Našeho masa,
- Kantýny,
- Čestru,
- U Kalendů,
- 420,
- Big Smokers a
- Řeznictví Branická.
Naše maso
Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. V roce 2014 se otevřela první pobočka v Dlouhé ulici. Od začátku tu kladli důraz na původ surovin, kvalitu zpracování a přímý vztah s dodavateli i se zákazníky. V prosinci 2025 se otevírá druhá pobočka právě v Holešovické tržnici. Na Dni řezníků se potkáte s řezníkem Fandou Kšánou.
Můžete se těšit na:
- Pražskou šunku na chlebu,
- steak sendvič,
- uzený vývar.
Kantýna
Chrám masa, kde řezníci denně zpracují asi 160 kilogramů masa. U řeznického pultu nabízejí české hovězí i vepřové, kuchaři z něj grilují steaky a připravují vyhlášené tataráky, carpaccia nebo holanďáky.
Můžete se těšit na:
- stařený tatarák,
- gulášovou polévku,
- bagetu s trhaným hovězím,
- smažené hovězí dršťky.
Čestr
Maso z čestru a přeštíka tady pečou v sauně, dusí, vaří nebo grilují na dřevěném uhlí. U spřátelených chovatelů si vybírají konkrétní kusy dobytka a dohlížejí na jejich stravu i na to, jak se s nimi zachází. Maso pak sami bourají a nechávají vyzrát.
Můžete se těšit na:
- rostbíf s perigordskou omáčkou,
- vařený pupek s koprovkou,
- marinovaného kapra,
- nakládanou zeleninu / kompot.
U Kalendů
Zdejší kuchaři a řezníci vyznávají filozofii „od čumáčku po ocásek“ a připravují delikatesy, jako je telecí pajšl, vepřová líčka, srdíčka a žaludky, vepřová ouška, uzený morek, tatarák nebo rostbíf.
Můžete se těšit na:
- vepřová líčka „Segedín“,
- rypáček s křenem a hořčicí,
- telecí dršťky Andula,
- buchtičky se šodó.
420
Restaurace s vlastní pekárnou a malovýrobou uzenářských výrobků, které Radek Kašpárek s Markem Komínkem zařazují i na menu. V suterénu se nachází krámek, kde je možné zakoupit některé speciality – jak uzeniny, tak pečivo. Inspirují se tu tradičními řeznickými postupy a pracují s masem z českých chovů. Za svůj majstrštyk považují lovečák 420 a debrecínku. Nabízejí i šunku od kosti a pro děti jemné telecí párky.
Můžete se těšit na:
- telecí párek v rohlíku,
- prdelačku,
- kachní jelito,
- lovecký salám v rohlíčku.
Big Smokers
Před šesti lety se v Holešovicích otevřelo bistro s cílem ukázat, jak podle místních kuchařů vypadá nekompromisní barbecue. Silvie, pitmasterka a majitelka, dělá Texas-style BBQ v co nejryzejší podobě, zároveň však hledá chytré kompromisy mezi lokálními surovinami a americkým hovězím, které k texaskému stylu neodmyslitelně patří. Maso se tu na bukovém dříví udí několikrát denně, aby bylo čerstvé po celý den.
Můžete se těšit na:
- pork ribs z přeštika,
- pork belly z přeštíka,
- Louisiana Boudin sausage.
Řeznictví Branická
Malé rodinné řeznictví v Braníku, kde věří v poctivou práci a lásku k řemeslu. Otevřeno mají pouze tři dny v týdnu, protože doslova jedny ruce bourají, vyrábějí i prodávají. Každý buřt a jitrnička jsou tady originálem.
Můžete se těšit na:
- minijitrničku se zelím,
- pečené koleno se salátem Coleslaw.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




