Řeznická zmijovka

6. ledna 2020
Foto: Honza Zima
Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Pátrali jsme po tom, kde se charakteristická pokrývka hlavy vzala, a zjistili jsme překvapivé věci!

Vlněná čepka s klikatým vzorem k řezníkům neodmyslitelně patří už odpradávna. Nosí ji hlavně na zabijačkách a v bourárnách, aby je chránila před mrazem. V poslední době ji můžete vídat i jako originální módní doplněk ve městech. V Česku ji vyrábí kloboučnická firma Tonak už od padesátých let. Jak se k nám tahle ikonická pokrývka hlavy dostala a odkud pochází její vzor? Budete překvapeni!

Rakousko-Uhersko, nebo Řecko?

Existuje hned několik teorií, odkud se vzaly zmijovky. Jedna z nich tvrdí, že se nosily už za Rakouska-Uherska. Druhá nejde tak hluboko ho historie a říká, že zmijovku do Česka „zavlekli“ Řekové, kteří sem přišli po druhé světové válce. Byla jim tady zima, a tak si pořídili čepice. Aby si aspoň trochu připomněli rodný kraj, jako vzor zvolili klikatou čáru, která odkazuje k antickým ornamentům.

Více než polovina zmijovek míří do Afriky

Čepice je vyrobena z hřejivé vlny a vyrábí se ve třech vzorech – Triton, Talia a Tina. V osmdesátých letech vznikaly i jiné varianty, vždy ale byla zachována klikatá linka. U nás je k dostání jen vzor Triton. Další dva se vyrábějí výhradně na vývoz do Nigérie a Senegalu. Do těchto končin totiž putuje více než polovina čepic, které Tonak ročně vyrobí. 

Ano, slyšíte dobře! „Zmijovky jsou v těchto afrických zemích hodně oblíbené, protože tam mají velké teplotní výkyvy a v noci může i mrznout. Když Tonak nabízel partnerským prodejcům různé vzory, u Afričanů měly největší ohlas Talia a Tina, a tak je vyrábíme speciálně pro ně,“ vysvětluje Klára Šugárková z marketingu Tonaku.

Takhle to funguje už od padesátých let. Už se neví, jak to celé začalo, nabízí se však vysvětlení, že zalíbení Afričanů v českých zmijovkách mohlo vzniknout během socialistické spolupráce jednotlivých zemí. Zmijovky se ostatně nosily i v bývalém Sovětském svazu. 

Až 93 % vlny

Proč jsou tak oblíbené u řezníků, dodnes nikdo pořádně neví. Možná si řezníci zkrátka vybrali to nejteplejší, co se tehdy dalo sehnat. Materiál totiž tvoří hlavně vlna, její podíl je až 93 %. 

Záhadou zůstává i to, proč u řezníků vede zrovna modrá barva. Dnes tyto čepice v Tonaku vyrábějí ve dvanácti barevných provedeních. Jejich odběrateli jsou nejen pamětníci a lidé z profesí, pro které je zmijovka typická, ale čím dál častěji taky mladí z měst. 

Ukázkovou přehlídku zmijovek můžete vidět na zabijačkách v Lokálech – konkrétní data najdete tady nebo v našem kalendáři.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.