Sekaná

1. září 2023
Co se týče otevírání nových podniků týče, léto bylo opravdu úrodné. Centrum Prahy se tak chlubí dalšími podniky, jejichž návštěva zpříjemní ráno i večer. Některé legendy naopak dopisují svůj příběh, a tak nezbývá než se začíst třeba kuchařky Slice. Podáváme Sekanou!

Pop-upy a sirény

Jedinečná kuchařská událost se odehrála přede dvěma týdny v letenském Expu 58, kde kreativní šéfkuchaři Ambiente odvařili pop-up De Luxe. Třinácti chody hostům připomněli zásluhy slavného kuchaře Floriana Zimmermanna, který na Expu v Bruselu v roce 1958 ukázal, jakých výšin dosahuje československá kulinařina. Malá ochutnávka se chystá na Zkoušku sirén – pravidelný pop-up v UMu na Národní bude na scéně opět 6. září.

View post on Instagram
 


Konec jedné etapy

Končí další velká michelinská etapa. Pár měsíců poté, co šéfkuchař René Redzepi oznámil uzavření dánské Nomy, se na seznam přidal další velikán. Michel Roux mladší už prý nemá dost sil ani inspirace na to, aby dál vedl londýnskou Le Gavroche, nejstarší michelinskou restauraci v zemi. V lednu ji tedy zavře. Stejně jako Noma, i Le Gavroche bude pokračovat formou pop-upů.

View post on Instagram
 

Nové adresy

Vedle restaurace Marie B v Dlouhé ulici najdete vinotéku Vin de Marie – můžete sem zajít na skleničku nebo pro lahev od vinařů, kteří do pěstování i výroby zasahují jen minimálně a bez chemie. K vínům si objednejte kousek italského sýra či salámu, piemontské lískové oříšky nebo francouzské sardinky.

View post on Instagram
 

První zářijový týden si zajděte do podniku Burger Service, který pomalu rozjíždí zkušební provoz. K cheeseburgeru do ruky doporučujeme vanilkovou kolu – pro ještě fastfoodovější zážitek!

View post on Instagram
 

Zpátky k vínům. Na skleničku zve i nedávno otevřená vinotéka Alma Wines v ulici v Jirchářích. Vinný sortiment má na starost Jan Čulík a milerád vám poradí s výběrem. Koho baví punk ve skle, toho potěší kofermenty od Fermentalistů.

View post on Instagram
 

Na kole do Troji! A proč? Můžete tam posedět v zahradách bistra Karel (bývalého Slow café) – se šálkem kávy a s kulisami Trojského zámku. Kromě kávy a dezertů najdete v nabídce lehké snídaně i obědy ze sezonních surovin.

View post on Instagram
 

Dva noví sousedé přibyli ve Vršovicích! Na adrese Žitomírská 10 otevřelo Mămăm bistro s tradiční i moderní asijskou kuchyní a nealko i alko míchanými nápoji. O pár ulic dál, v Moskevské, už brzy zavoní pečivo z pekárny Kro, kde se prozatím peče pro ostatní Kro podniky na Vinohradech a v Karlíně. Od září si kávu i čerstvý croissant vychutnáte přímo tam.

View post on Instagram
 


Z Vršovic zpátky do centra – konkrétně na náměstí Franze Kafky. V Point Café & Gallery si dáte kávu, snídani nebo oběd, v Point Dining Baru vám pak navečer namíchají drink a nabídnou jednoduché, zato promyšlené večerní menu.

View post on Instagram
 

Co si přečíst a co poslechnout

Kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec spolu s Booktherapy představil pár knížek, které byste možná rádi měli v knihovně. Milovníci pizzy ocení kuchařku Slice, která obsahuje 30 receptů na nevšední pizzu, zatímco kuchaři a gastro nadšenci s chutí sáhnou po knize Chefwise – sbírce úvah, inspirace a krátkých textů od slavných chefů, včetně Oldřicha Sahajdáka z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise.

View post on Instagram
 

Do sluchátek si pusťte nový díl Fanklubu pozoruhodných surovin – tentokrát okurkový speciál o tradičních nakládačkách! A při tom se projděte pro srpnové číslo Respektu, do kterého Hana Michopulu přispěla textem o již zmíněném šéfkuchaři Florianu Zimmermannovi. Článek si můžete přečíst také online. Za poslechnutí stojí také podcast Ve vlastní šťávě – o cestě Michala Burdy, který nedávno otevřel druhý podnik Triko v Táboře.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.