Sekaná

2. června 2023
Připravte si diáře i chuťové buňky! Máme pro vás již tradiční report z české i zahraniční gastro scény. Dozvíte se, které podniky nově otevřely, kdo se už už chystá rozjet svůj koncept a jaké kulinářské knihy dorazily na police knihkupectví. Servírujeme Sekanou!

Právě otevřeli

Nový podnik vyrostl ve vilové čtvrti na Vinohradech, kde si krásný prostor se zahradou pronajalo Café Jen. Vila 63, jak podnik nazvali, se zabydlel v prvorepublikové vile v ulici Hradešínská 63. Křest už proběhl – Café Jen tam oslavilo 10. výročí své existence.

View post on Instagram
 

První hosty už brzy přivítá personál Almy na adrese V Jirchářích 8. Pod jednu střechu se spolu s vinotékou, fermentační laboratoří a restaurací vešla i kavárna. Mimochodem v týmu mají ještě místo pro pár srdcařů!

View post on Instagram
 

Dejvičtí už možná zaslechli, že místní podniky Café Záhorský a obchod Marama spojily síly a chystají se otevřít vinný tapas bar Víno a špek. Nabízet budou drobné občerstvení (ano, ve formě tapas) a vína od malých českých, slovenských a rakouských vinařů. Otevíračka bude každým dnem.

View post on Instagram
 

Kdo se chystá do Jeseníků, může se ubytovat v nově zrekonstruovaném hotelu Perk. Provoz sice zahájí až 29. června, už teď ale přijímají rezervace. Místní restauraci povede šéfkuchař Honza Malý, který prošel karlínskou Eskou nebo olomouckou Long Short Story Eatery & Bakery.

View post on Instagram
 

Brněnský Būcheck nejspíš znáte. Ale už jste slyšeli o Fleku? Za bistrem stojí jeden z bývalých zaměstnanců Būchecku Vašek Adamík, který teď Brnu servíruje famózní gyros. Co byste řekli třeba na jehněčí v pita chlebu?

View post on Instagram
 

Provoz naplno rozjeli také v táborském Triku. Skočte si k nim na oběd, čerstvý burger z čestru nebo pro zásoby na doma. V jejich sortimentu najdete maso, sýry, sladké i slané pečivo, řemeslná piva a naturální vína.

View post on Instagram
 

Chystá se

Velké věci se dějí i v Ambiente. Na náměstí Republiky, nalevo od vchodu do Pizza Nuova, brzy otevře Burger Service – jednoduché bistro s jasným sortimentem. Malou ochutnávku najdete na jejich instagramu.

View post on Instagram
 

Jen o kousek dál, v Dlouhé ulici, roste podnik Marie B – sesterská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise s novým příběhem a mladistvým týmem v čele se šéfkuchařem Jirkou Šourou. Z jídelny se prochází rovnou do vinotéky Vin de Marie. Více o ní prozradil sommelier Zdeněk Oudes v rozhovoru.

View post on Instagram
 

Už se k vám možná doneslo, že za pár dní zavře karlínská Eska – ale nebojte, pouze dočasně. Ani chleba pro vás péct nepřestanou, seženete ho v Našem mase nebo na Rohlíku. Pekárna se na šest týdnů přesune do Michle a do Karlína se vrátí až po rekonstrukci – v přízemí bude dál pekárna a bistro, zatímco horní patro obsadí nová restaurace Štangl.

View post on Instagram
 

Zase ty pop-upy!

K čemu kromě piva a červeného vína se perfektně hodí bůček? K ginu! A proto dali brněnští Būcheck a holešovičtí Garage 22 suroviny dohromady a připravili společný pop-up. Začínají ve středu 7. června v 17:00 v uličce za Vnitroblockem.

View post on Instagram
 

Ve čtvrtek 15. června přijďte na návštěvu ke Kalendům. Do kuchyně se spolu postaví místní šéfkuchař Honza Všetečka a Oldřich Sahajdák z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Na menu sehrají hlavní roli vnitřnosti – opomíjené surovině se dostane náležitého uznání! Týž den oslaví narozeniny vršovický Fajnšmekr. 12 let na vinné scéně si zaslouží přípitek!

View post on Instagram
 


Vyznáváte lokálnost? V tom případě 17. června zamiřte do Holešovické tržnice. Na místě budou stánkaři se surovinami, které vypěstovali či vyrobili v Praze a blízkém okolí. Kompletní seznam najdete na facebookové události.

Kdo se chystá na filmový festival v Karlových Varech, může si tam dopřát sklenku vína od sommelierů z Bokovky – a tentokrát i občerstvení v michelinském stylu. Na místě už se pomalu staví provizorní kuchyň restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.

View post on Instagram
 

Plány na léto?

Pokud máte chuť cestovat za gastronomií, zaleťte si třeba na festivaly Taste of Stockholm (3.–11. června) či Taste of London (14.–18. června, v centrálním Regent‘s Parku). 18.–27. srpna pak můžete usednout k dlouhému stolu v Kodani, kde budou kuchaři během festivalu Harvest Feast vařit výhradně z lokálních a sezonních surovin. Pozor – příbory a talíře s sebou!

Četba a poslech

Ať už se vydáte kamkoli, hodí se mít s sebou něco k poslechu a četbě. Již zmíněný Būcheck nedávno vydal první kuchařku – SOLD OUT by Būcheck. Najdete v ní opravdu hodně pestré recepty na bůček, ale také na hamburgery a další fastfoodové jídlo.

View post on Instagram
 

Novinku poslalo do tisku také Zkvašeno. Zuzana Ouhrabková s Vladimírem Sojkou sepsali užitečné tipy a rady pro ty, kdo mají už dlouho chuť pustit se do kvašení a zavařování, ale zatím se neodhodlali. Než si knížku objednáte, zapište si do kalendáře 10. červen a pop-up v pražském Trikoloniálu, kde budou mít přichystané první výtisky.

View post on Instagram
 

Lehkou aktualizací prošla kniha Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. Autorka Petra Pospěchová ji doplnila o výletní tipy v jednotlivých regionech – ideální průvodce na léto!

View post on Instagram
 

Za poslech stojí nový díl podcastu Ve vlastní šťávě moderovaný Julianou Fischerovou. Tentokrát si se svým hostem povídala o kvalitě půdy, ze které pochází 99 % našeho jídla. A už brzy se můžete těšit na další epizodu ambipodcastu Fanklub pozoruhodných surovin. V mezičase si zapněte reportáž o octu a kyselosti. Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.