Skromné jídlo aneb Recepty do 50 korun

2. března 2021
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Kampaň Skromné jídlo vyzývá profíky i domácí kuchaře, aby si v kuchyni vyzkoušeli každodenní realitu rodičů samoživitelů, kterým často scházejí prostředky na základní potřebu každého člověka – kvalitní jídlo. Co všechno se dá uvařit za 50 korun a jakou osvětu šíří recepty na Instagramu?

V domácnostech samoživitelů se počítá jinak a vychází se s málem. Na hlavní jídlo pro dospělého a děti často zbývá třeba 50 korun a cesta ke kvalitním surovinám je pro spoustu rodičů klikatá. „Maminkám zůstanou po uhrazení bydlení dva až čtyři tisíce korun na jídlo, drogerii, léky, oblečení… Pokud tedy mají příjem ze zaměstnání a brigád,“ říká Veronika Kyptová, manažerka Klubu svobodných matek.

V období pandemie se podle průzkumů zadlužila až polovina samoživitelů, protože by jinak nezvládli zaplatit běžné životní náklady, a to se podepisuje i na stravování v rodinách. Proto se Klub svobodných matek zaměřil na dostupnost kvalitního jídla a požádal o spolupráci gastro publicistku Hanu Michopulu.

„Teprve díky kontaktu s Klubem jsem zjistila, jak nízko je životní úroveň matek, ale taky otců samoživitelů. Nemůžou si dovolit výživné potraviny, ve spoustě rodin se proto ani nevaří a rohlíková dieta je běžná věc,“ konstatuje Hanka a dodává: „Přitom jídlo nás naplňuje v mnoha směrech. Vyživuje naše tělo a psychiku, ale taky učí dovednostem, vytváří doma pohodu a vzdělává nás ve vztahu k přírodě.“ A proto přišla se Skromnou výzvou.

View post on Instagram
 

Kvalita za málo peněz

Představa, jak by se dal zlepšit jídelníček rodičů i dětí, vznikla přímo v Klubu svobodných matek. Projektový tým se rozhodl naučit samoživitele vařit z levných, ale zároveň kvalitních surovin, a na základě rozhovorů s klienty stanovil rozpočet 50 korun pro tři osoby, do kterého se musí vejít recepty z právě vznikající kuchařky.

„Když jsem se ptala, jak můžu pomoci, poprosili mě o tipy na jednoduchá, cenově přijatelná a zdravá jídla. Přemýšlela jsem, jak to udělat, a napadlo mě zapojit lidi z gastronomie. Většinou mají silnou empatii a mně připadalo důležité, aby pomoc vzešla z komunity, ne od jednotlivce,“ pokračuje Hanka.

Cílem výzvy je posbírat asi stovku receptů a vytvořit na Instagramu přehlednou a volně přístupnou kuchařku plnou skromných jídel a bohaté inspirace nejen pro samoživitele.

View post on Instagram
 

„Výsledkem nemá být přehlídka levných receptů z nekvalitních surovin, takových je plný internet. Recepty proto vymýšlejí převážně kuchaři a profíci z oboru. Ti totiž umějí pracovat s rozpočtem a zároveň dodat jídlu výživovou hodnotu,“ vysvětluje Hanka záměr hashtagu #skromnejidlo, který chce změnit přístup lidí k jídlu a poradit jim, jak hospodařit a neplýtvat v kuchyni.

Ty, kteří nemohou přispět receptem, motivuje Hanka k nákupu potravinových poukazů na e-shopu Klubu svobodných matek a taky k zamyšlení. „Přála bych si, aby měla výzva přesah a začala se řešit na politické úrovni. Tak jako v severských zemích, kde zákony nedovolují, aby rodiny v těžkých situacích ztratily přístup ke kvalitnímu jídlu,“ uvažuje Hanka.

Situaci rodičů samoživitelů můžete pomoci zlepšit taky v rámci akce Oběd pro dalšího, který zakoupíte i na e-shopech restaurací Ambiente. Podniky pak vytvoří poukaz na teplé jídlo a nealkoholický nápoj a odevzdá ho Klubu svobodných matek, který obědy rozdá konkrétním rodinám v nouzi.

Skromná kuchařka

K výzvě se připojují lidé z restaurací, bloggeři i novináři, kteří Hance posílají recepty na skromná (nejen) česká jídla. Využívají v nich lokální, sezonní a tradiční, i když trochu pozapomenuté či opomíjené suroviny, ale taky různé nápady, jak snížit výdaje a zvýšit nutriční hodnotu pokrmů. A tady už je pár receptů:

Pohanka s bramborem

(od Petra Bartoše z Café Savoy)

Suroviny:

  • 300 g pohanky 
  • 700 g brambor 
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • ½ lžičky majoránky
  • větší špetka cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 až 200 g slaniny, špeku nebo šunky 
  1. Do rendlíku nalijte 450 ml vody a vsypte pohanku (1 díl pohanky na 1½ dílu vody). Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Občas promíchejte. Poté přiklopte, odstavte z plotny a nechte pohanku 30 minut dojít, tentokrát už bez míchání.
  2. Mezitím uvařte (oškrábané a na kostičky pokrájené) brambory v osolené vodě doměkka a sceďte je.
  3. Do studené pánve nebo do hrnce nalijte olej, přihoďte najemno nasekaný česnek i cibuli a zapněte plotnu na střední plamen. Přidejte cukr (lze vynechat, nebo nahradit lžící medu), sůl i majoránku a restujte dozlatova.
  4. Na pánvi opečte libovolně pokrájenou slaninu, špek nebo šunku.
  5. V hrnci důkladně promíchejte pohanku, brambory a cibulovo–česnekový základ. Dochuťte solí a pepřem. 
  6. Jednotlivé porce posypte opečenou uzeninou. 

Tipy: Recept můžete vylepšit hráškem, opraženými slunečnicovými semínky nebo čerstvým sýrem. Obsah bílkovin zvýší taky vařený hrách. Pohanka se dá zaměnit za kroupy.

Kváskové těstoviny s houbami a domácí ricottou

(podle Martina Štangla z Esky)

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kvásku
  • kapka oleje a sůl
  1. Všechny suroviny smíchejte v míse. Přilévejte vodu, dokud nevznikne vláčné těsto.
  2. Těsto nechte 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Rozválejte na plát silný asi 3 mm a nožem vykrajujte široké nudle. Nechte je několik minut proschnout na utěrce.
  4. Vařte v osolené vodě cca 4 minuty.

Na domácí ricottu:

  • 1l mléka
  • 15 ml jablečného octa, případně citronové šťávy
  1. Mléko 5 minut zahřívejte na 90 °C. 
  2. Vlijte jablečný ocet a důkladně promíchejte. Přiklopte a nechte 5 až 10 minut odstát, dokud se nesrazí syrovátka.
  3. Sraženou syrovátku sceďte přes plátýnko a nechte vykapat.

Na dokončení:

  • 300 g žampionů anebo jarních hub, třeba čirůvek májovek
  • 1 lžíce kvalitního řepkového oleje
  • kostička másla
  • sůl a pepř
  1. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a opečte na oleji.
  2. Do pánve s houbami přidejte uvařené pappardelle, osolte a opepřete. 
  3. Těstoviny stáhněte z plamene a vmíchejte do nich kostičku másla.
  4. Podávejte s domácí ricottou a nastrouhanou citronovou kůrou. 

Tipy: Místo běžných žampionů se dají použít například první jarní houby, jako jsou právě čirůvky májovky nebo třeba závojnatky podtrnky, které rostou na loukách od dubna do června.

Už brzy porostou i divoké jarní bylinky, ze kterých můžete připravit lahodné pesto.

Kvásek vás bude stát pouze cestu do Karlína, kde si ho můžete zadarmo vyzvednout v Esce.

Tvarohový nákyp

(podle kreativní šéfkuchařky Jany Jelič)

Suroviny:

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 80 g cukru (třtinový a 2 vanilkové)
  • 50 g másla + na vymazání formy
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 80 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • citronová kůra, nastrouhaná
  1. Troubu předehřejte na 175 °C. 
  2. Bílky s polovinou cukru vyšlehejte do sněhu. 
  3. Změklé máslo ušlehejte se zbylým cukrem do pěny, pak přidejte žloutky. Šlehejte ještě aspoň 5 minut a poté stěrkou vmíchejte tvaroh (nešlehat, jinak by zřídl), mouku s kypřicím práškem a citronovou kůru. 
  4. Nakonec do směsi opatrně zamíchejte sníh. 
  5. Směs vlijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 
  6. Pečte asi 45 minut. 
  7. Nákyp si vychutnejte ještě teplý, nebo ho později ohřejte v páře. Podávejte ho s ovocným kompotem nebo s čerstvým ovocem.

Další tipy od profíků:

Nejdražší jídlo je to, které se vyhodí. Proto je dobré psát si jídelníček dopředu a často uklízet a přerovnávat lednici, abyste měli přehled, co v ní skladujete a co by se už mělo spotřebovat.

Investujte do sady krabiček na potraviny (např. sada Pruta z Ikea za 99 Kč), ukládejte do nich zbytky navařených polotovarů, surovin a odřezků, které mají další využití, a podle potřeby si je zamrazte.

Jednotlivé druhy ořezů nebo využitelných zbytků uchovávejte v různých krabičkách, např. slupky ze zeleniny patří do krabičky s ořezky na vývar. Nádoby si třeba označte lihovým fixem nebo cedulkou. Mrazák je kámoš – když je dobře zorganizovaný.

Zamrazit můžete téměř cokoli, co vám zbývá. Porce by měly být co nejmenší, aby se daly snadno rozmrazit. Příklady? Chleba nakrájejte na krajíce a uchovejte v mrazáku v uzavíratelných sáčcích. Vývar zredukujte na ¼ a zamrazte do formiček na led. Zbylý koláč pokrájejte na porce a zmrazte každou zvlášť.

Jednou za čas navařte větší množství vývaru a zamrazte ho do zásoby. Vždycky tak máte po ruce rychlou a výživnou polévku. Z kuřecích skeletů nebo tzv. polévkových směsí se dá uvařit cenově dostupný, a přitom skvělý vývar. Zbytky masa z kostí můžete navíc obrat a dát do polévky.

Bylinky skladujte vždy v uzavíratelných krabičkách. Dno vyložte suchou papírovou utěrkou, na ni položte bylinku a nahoru papírovou utěrku namočenou ve vodě. Měla by zakrýt celou rostlinu.

Stonky z bylinek a slupky z cibule, česneku a kořenové zeleniny nevyhazujte. Nechte je odstát v míse se studenou vodou, jemně je „vyperte“, vysušte a zmrazte. Použít je můžete do vývaru, do kterého se nasypou na posledních dvacet minut táhnutí.

Nakupujte v bezobalových prodejnách, pokud je máte blízko. Můžete si v nich nabrat přesné množství surovin (specifického koření nebo jiných speciálních ingrediencí), které využijete jen občas nebo do konkrétního receptu. V těchto obchodech navíc za dobré ceny pořídíte velice kvalitní suroviny, často v biokvalitě.

Potraviny nakupujte přímo od lokálních dodavatelů, například v Hale 22 v pražských Holešovicích. Dostanete se k lepším surovinám za lepší peníze. Neplatíte totiž za obaly, reklamu, převoz, sklady a distribuci – v ceně se odrážejí pouze náklady a marže pro člověka, který to všechno vypěstoval nebo vyrobil.

Skromná výzva

Pomáhejte s námi! Recepty nebo tipy (ideálně i s fotografií jídel) je možné zaslat přímo Hance Michopulu, a to na mail: hello@michopulu.cz. Nápady se pak objeví v instagramové kuchařce Skromné jídlo a nabídnou rodičům a dětem to, na co má nárok každý z nás – radost z chutného jídla.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.