Facebook

Skromné jídlo aneb Recepty do 50 korun

2. března 2021 Autor: Blanka Datinská Foto: Aneta Zimová Vrkotová

Kampaň Skromné jídlo vyzývá profíky i domácí kuchaře, aby si v kuchyni vyzkoušeli každodenní realitu rodičů samoživitelů, kterým často scházejí prostředky na základní potřebu každého člověka kvalitní jídlo. Co všechno se dá uvařit za 50 korun a jakou osvětu šíří recepty na Instagramu?

V domácnostech samoživitelů se počítá jinak a vychází se s málem. Na hlavní jídlo pro dospělého a děti často zbývá třeba 50 korun a cesta ke kvalitním surovinám je pro spoustu rodičů klikatá. „Maminkám zůstanou po uhrazení bydlení dva až čtyři tisíce korun na jídlo, drogerii, léky, oblečení… Pokud tedy mají příjem ze zaměstnání a brigád,“ říká Veronika Kyptová, manažerka Klubu svobodných matek. 

V období pandemie se podle průzkumů zadlužila až polovina samoživitelů, protože by jinak nezvládli zaplatit běžné životní náklady, a to se podepisuje i na stravování v rodinách. Proto se Klub svobodných matek zaměřil na dostupnost kvalitního jídla a požádal o spolupráci gastro publicistku Hanu Michopulu.

„Teprve díky kontaktu s Klubem jsem zjistila, jak nízko je životní úroveň matek, ale taky otců samoživitelů. Nemůžou si dovolit výživné potraviny, ve spoustě rodin se proto ani nevaří a rohlíková dieta je běžná věc,“ konstatuje Hanka a dodává: „Přitom jídlo nás naplňuje v mnoha směrech. Vyživuje naše tělo a psychiku, ale taky učí dovednostem, vytváří doma pohodu a vzdělává nás ve vztahu k přírodě.“ A proto přišla se Skromnou výzvou.

View this post on Instagram

Shared post on

Kvalita za málo peněz

Představa, jak by se dal zlepšit jídelníček rodičů i dětí, vznikla přímo v Klubu svobodných matek. Projektový tým se rozhodl naučit samoživitele vařit z levných, ale zároveň kvalitních surovin, a na základě rozhovorů s klienty stanovil rozpočet 50 korun pro tři osoby, do kterého se musí vejít recepty z právě vznikající kuchařky. 

„Když jsem se ptala, jak můžu pomoci, poprosili mě o tipy na jednoduchá, cenově přijatelná a zdravá jídla. Přemýšlela jsem, jak to udělat, a napadlo mě zapojit lidi z gastronomie. Většinou mají silnou empatii a mně připadalo důležité, aby pomoc vzešla z komunity, ne od jednotlivce,“ pokračuje Hanka. 

Cílem výzvy je posbírat asi stovku receptů a vytvořit na Instagramu přehlednou a volně přístupnou kuchařku plnou skromných jídel a bohaté inspirace nejen pro samoživitele. 

View this post on Instagram

Shared post on

„Výsledkem nemá být přehlídka levných receptů z nekvalitních surovin, takových je plný internet. Recepty proto vymýšlejí převážně kuchaři a profíci z oboru. Ti totiž umějí pracovat s rozpočtem a zároveň dodat jídlu výživovou hodnotu,“ vysvětluje Hanka záměr hashtagu #skromnejidlo, který chce změnit přístup lidí k jídlu a poradit jim, jak hospodařit a neplýtvat v kuchyni.

Mohlo by vás zajímat
Tipy od profesionálů, jak skladovat suroviny

Skladujete správně? Podívali jsme se našim kuchařům až do lednice.

Více zde

Ty, kteří nemohou přispět receptem, motivuje Hanka k nákupu potravinových poukazů na e-shopu Klubu svobodných matek a taky k zamyšlení. „Přála bych si, aby měla výzva přesah a začala se řešit na politické úrovni. Tak jako v severských zemích, kde zákony nedovolují, aby rodiny v těžkých situacích ztratily přístup ke kvalitnímu jídlu,“ uvažuje Hanka.

Situaci rodičů samoživitelů můžete pomoci zlepšit taky v rámci akce Oběd pro dalšího, který zakoupíte i na e-shopech restaurací Ambiente. Podniky pak vytvoří poukaz na teplé jídlo a nealkoholický nápoj a odevzdá ho Klubu svobodných matek, který obědy rozdá konkrétním rodinám v nouzi.

Skromná kuchařka

K výzvě se připojují lidé z restaurací, bloggeři i novináři, kteří Hance posílají recepty na skromná (nejen) česká jídla. Využívají v nich lokální, sezonní a tradiční, i když trochu pozapomenuté či opomíjené suroviny, ale taky různé nápady, jak snížit výdaje a zvýšit nutriční hodnotu pokrmů. A tady už je pár receptů:

Pohanka s bramborem

(od Petra Bartoše z Café Savoy)

Suroviny:

  • 300 g pohanky 
  • 700 g brambor 
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • ½ lžičky majoránky
  • větší špetka cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 až 200 g slaniny, špeku nebo šunky 
  1. Do rendlíku nalijte 450 ml vody a vsypte pohanku (1 díl pohanky na 1½ dílu vody). Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Občas promíchejte. Poté přiklopte, odstavte z plotny a nechte pohanku 30 minut dojít, tentokrát už bez míchání.
  2. Mezitím uvařte (oškrábané a na kostičky pokrájené) brambory v osolené vodě doměkka a sceďte je.
  3. Do studené pánve nebo do hrnce nalijte olej, přihoďte najemno nasekaný česnek i cibuli a zapněte plotnu na střední plamen. Přidejte cukr (lze vynechat, nebo nahradit lžící medu), sůl i majoránku a restujte dozlatova.
  4. Na pánvi opečte libovolně pokrájenou slaninu, špek nebo šunku.
  5. V hrnci důkladně promíchejte pohanku, brambory a cibulovo–česnekový základ. Dochuťte solí a pepřem. 
  6. Jednotlivé porce posypte opečenou uzeninou. 

Tipy: Recept můžete vylepšit hráškem, opraženými slunečnicovými semínky nebo čerstvým sýrem. Obsah bílkovin zvýší taky vařený hrách. Pohanka se dá zaměnit za kroupy. 

Kváskové těstoviny s houbami a domácí ricottou

(podle Martina Štangla z Esky)

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kvásku
  • kapka oleje a sůl
  1. Všechny suroviny smíchejte v míse. Přilévejte vodu, dokud nevznikne vláčné těsto.
  2. Těsto nechte 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Rozválejte na plát silný asi 3 mm a nožem vykrajujte široké nudle. Nechte je několik minut proschnout na utěrce.
  4. Vařte v osolené vodě cca 4 minuty.

Na domácí ricottu: 

  • 1l mléka
  • 15 ml jablečného octa, případně citronové šťávy
  1. Mléko 5 minut zahřívejte na 90 °C. 
  2. Vlijte jablečný ocet a důkladně promíchejte. Přiklopte a nechte 5 až 10 minut odstát, dokud se nesrazí syrovátka.
  3. Sraženou syrovátku sceďte přes plátýnko a nechte vykapat.

Na dokončení: 

  • 300 g žampionů anebo jarních hub, třeba čirůvek májovek
  • 1 lžíce kvalitního řepkového oleje
  • kostička másla
  • sůl a pepř
  1. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a opečte na oleji.
  2. Do pánve s houbami přidejte uvařené pappardelle, osolte a opepřete. 
  3. Těstoviny stáhněte z plamene a vmíchejte do nich kostičku másla.
  4. Podávejte s domácí ricottou a nastrouhanou citronovou kůrou. 

Tipy: Místo běžných žampionů se dají použít například první jarní houby, jako jsou právě čirůvky májovky nebo třeba závojnatky podtrnky, které rostou na loukách od dubna do června. 

Už brzy porostou i divoké jarní bylinky, ze kterých můžete připravit lahodné pesto.

Kvásek vás bude stát pouze cestu do Karlína, kde si ho můžete zadarmo vyzvednout v Esce. 

Tvarohový nákyp

(podle kreativní šéfkuchařky Jany Jelič)

Suroviny:

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 80 g cukru (třtinový a 2 vanilkové)
  • 50 g másla + na vymazání formy
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 80 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • citronová kůra, nastrouhaná
  1. Troubu předehřejte na 175 °C. 
  2. Bílky s polovinou cukru vyšlehejte do sněhu. 
  3. Změklé máslo ušlehejte se zbylým cukrem do pěny, pak přidejte žloutky. Šlehejte ještě aspoň 5 minut a poté stěrkou vmíchejte tvaroh (nešlehat, jinak by zřídl), mouku s kypřicím práškem a citronovou kůru. 
  4. Nakonec do směsi opatrně zamíchejte sníh. 
  5. Směs vlijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 
  6. Pečte asi 45 minut. 
  7. Nákyp si vychutnejte ještě teplý, nebo ho později ohřejte v páře. Podávejte ho s ovocným kompotem nebo s čerstvým ovocem. 
Další tipy od profíků: 

Nejdražší jídlo je to, které se vyhodí. Proto je dobré psát si jídelníček dopředu a často uklízet a přerovnávat lednici, abyste měli přehled, co v ní skladujete a co by se už mělo spotřebovat. 

Investujte do sady krabiček na potraviny (např. sada Pruta z Ikea za 99 Kč), ukládejte do nich zbytky navařených polotovarů, surovin a odřezků, které mají další využití, a podle potřeby si je zamrazte. 

Jednotlivé druhy ořezů nebo využitelných zbytků uchovávejte v různých krabičkách, např. slupky ze zeleniny patří do krabičky s ořezky na vývar. Nádoby si třeba označte lihovým fixem nebo cedulkou. Mrazák je kámoš když je dobře zorganizovaný.

Zamrazit můžete téměř cokoli, co vám zbývá. Porce by měly být co nejmenší, aby se daly snadno rozmrazit. Příklady? Chleba nakrájejte na krajíce a uchovejte v mrazáku v uzavíratelných sáčcích. Vývar zredukujte na ¼ a zamrazte do formiček na led. Zbylý koláč pokrájejte na porce a zmrazte každou zvlášť.

Jednou za čas navařte větší množství vývaru a zamrazte ho do zásoby. Vždycky tak máte po ruce rychlou a výživnou polévku. Z kuřecích skeletů nebo tzv. polévkových směsí se dá uvařit cenově dostupný, a přitom skvělý vývar. Zbytky masa z kostí můžete navíc obrat a dát do polévky. 

Bylinky skladujte vždy v uzavíratelných krabičkách. Dno vyložte suchou papírovou utěrkou, na ni položte bylinku a nahoru papírovou utěrku namočenou ve vodě. Měla by zakrýt celou rostlinu. 

Stonky z bylinek a slupky z cibule, česneku a kořenové zeleniny nevyhazujte. Nechte je odstát v míse se studenou vodou, jemně je „vyperte“, vysušte a zmrazte. Použít je můžete do vývaru, do kterého se nasypou na posledních dvacet minut táhnutí.

Nakupujte v bezobalových prodejnách, pokud je máte blízko. Můžete si v nich nabrat přesné množství surovin (specifického koření nebo jiných speciálních ingrediencí), které využijete jen občas nebo do konkrétního receptu. V těchto obchodech navíc za dobré ceny pořídíte velice kvalitní suroviny, často v biokvalitě. 

Potraviny nakupujte přímo od lokálních dodavatelů, například v Hale 22 v pražských Holešovicích. Dostanete se k lepším surovinám za lepší peníze. Neplatíte totiž za obaly, reklamu, převoz, sklady a distribuci – v ceně se odrážejí pouze náklady a marže pro člověka, který to všechno vypěstoval nebo vyrobil.

Skromná výzva

Pomáhejte s námi! Recepty nebo tipy (ideálně i s fotografií jídel) je možné zaslat přímo Hance Michopulu, a to na mail: hello@michopulu.cz. Nápady se pak objeví v instagramové kuchařce Skromné jídlo a nabídnou rodičům a dětem to, na co má nárok každý z nás – radost z chutného jídla.

Smažák podle šéfkuchařů

Načíst další článek...