Slavné výčepy v Praze podle Lukáše Svobody

7. května 2018
Foto: Honza Zima
Hospodu dělá výčepní. Osoba, která vám čepuje pivo, často určuje atmosféru celého podniku. Kde se poprvé čepoval plzeňský Prazdroj v Praze a kde působily největší hvězdy mezi výčepáky, na které se vzpomíná dodnes? Lukáš Svoboda vybral pět svých nejoblíbenějších výčepů a přidal i zákulisní historky.

U Zlatého tygra

Plzeňské pivo se zde čepuje již od roku 1865 a historie výčepního řemesla se psala právě tady. „Tygr je charakteristický osobnostmi za výčepem, kolem kterých se tvoří parta štamgastů. Znám historku o výčepním Procházkovi, který kouřil viržínko a občas na stůl přistálo pivo s kouskem popela. Posledních čtyřicet let můžete za výčepem potkávat výčepního Karla Hulatu, i když teď už jen v úterky,“ vypráví Lukáš Svoboda a dodává, že Tygr je pro něj hospoda s nejlepší atmosférou.

Je to skvělá základna pro štamgasty, ale ostatní členové populace, například ženy a děti, zde nejsou příliš vítáni. U Tygra taky mají zvláštní způsob mytí sklenic – čistí je štětkou na záchod. Objednávejte jen hladinku – kdybyste dostali chuť na šnyta, uslyšíte rezolutní: „Nečepujem, tady nejste v Lokále…“ S prosbou o malé pivo taky nepochodíte.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

U Hrocha

Hospoda, která sdružuje bývalé štamgasty okolních podniků, z nichž se stala turistické lákadla. Hroch je tradiční pivnice, přitom patří k nejmladším – otevřela v roce 1992. Po revoluci se staré pivnice na Malé Straně (U Krále brabantského, U Dvou slunců, U Bonaparta nebo U Kocoura) začaly měnit v turistické restaurace zaměřené hlavně na jídlo a starousedlíci a štamgasti neměli kam chodit na pivo. Naštěstí vznikl Hroch, a tak se mohli všichni stáhnout sem.

I když jde o relativně novou hospodu, interiér vypadá, jako kdyby pamatoval Karla IV. Podle Lukáše tady mají nejlepší sudovou Plzeň v Praze.

U Jelínků

K Jelínkům se chodí za výčepákem Bohoušem. Malá hospoda, ve které se pivo čepuje už víc než sto let. Kdysi byla známá tím, že se v ní scházeli vedoucí z okolních obchodů a herci z divadel. „Bohouš kdysi pracoval U Zlatého tygra, ale už přes dvacet let čepuje U Jelínků. Odjakživa se kolem něj sdružovala parta štamgastů, takže když má směnu, na výčepu jich vždycky pět až šest postává,“ poznamenává Lukáš.

U Pinkasů

Právě tady se načepoval první Prazdroj v Praze. Bylo to v únoru roku 1843. Takhle to mají v pivnici napsané, ale podle Lukáše to není úplně pravda: „Ve skutečnosti k tomu došlo už v listopadu 1842 v hospodě u pana Knoblocha v domě U Modré štiky. Ten dnes už neexistuje, a tak si mohli U Pinkasů postavit pověst na tom, že první Prazdroj v Praze načepovali právě u nich. Je ale fakt, že se U Pinkasů čepuje nepřetržitě od roku 1843.“

Díky známé historii tu bývá hodně turistů, a není se čemu divit – podnik má jednu z nejkrásnějších zahrádek v centru Prahy s venkovním výčepem. Před čtrnácti lety tady na brigádě začínal i Lukáš Svoboda.

Bredovský dvůr

Je to nejmladší hospoda v Lukášově výběru s legendárním výčepním Ozzym. Od ostatních se liší tím, že už původní interiér navrhl architekt. Jako v jednom z prvních výčepů stál tank přímo v lokále za sklem tak, aby na něj bylo vidět, a pivo se čepovalo z nejmodernějšího výčepu.

Prostor je sice moderní, ale i tady platí, že hospodu dělá výčepní. „V Bredovském dvoře pracoval výčepák Ozzy, kolem kterého se vytvořila trvalá základna štamgastů. Těm čepoval i jiné druhy piva než hladinku – šnyta, mlíko nebo čochtana, a to v dobách, kdy to ještě nebylo tak běžné. Hodně jsem toho od něj okoukal a dodnes si ho velmi vážím. Díky němu jsem pochopil, jak velkou roli hraje technika čepování, a hlavně hygiena. Na tu byl Ozzy machr,“ uzavírá Lukáš Svoboda a dodává, že Ozzyho v Bredovském dvoře už bohužel nepotkáme, protože je v důchodu.

Všechny hospody z Lukášova výčtu jsou známé tím, že do nich chodí hlavně místní. Až se vydáte na pivo, nezbývá než zkusit štěstí, protože na rezervace se tady moc nehraje – pokud ovšem nepatříte mezi štamgasty a nemáte svůj stůl.

Tak na zdraví!

Baví tě čepovat pivo?

Staň se naším výčepním! Napiš hlavní výčepní Ambiente Lucce Janečkové na mail: lucie.janeckova@ambi.cz, nebo se podívej na webové stránky Zapoj se. Třeba hledáme právě Tebe!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.