Štangl, La Degustation Bohême Bourgeoise, U Kalendů a sommelier Zdeněk Oudes získali ocenění!

V Mariánských Lázních byly dnes zveřejněny výsledky prestižního Michelin Guide 2025 a podniky Ambiente si odvezly hned několik ocenění. Restaurace Štangl získala svou první michelinskou hvězdu, La Degustation Bohême Bourgeoise ocenění obhájila, hospoda U Kalendů byla zařazena do výběru Bib Gourmand a Zdeněk Oudes z Marie B obdržel ocenění Sommelier Award.
Restaurace Štangl, vedená šéfkuchařem Martinem Štanglem, patřila k nejočekávanějším kandidátům letošního ročníku. Kromě michelinské hvězdy získala také zelenou hvězdu udělovanou restauracím s mimořádným důrazem na udržitelnost.
„Potvrdilo nám to, že jdeme správnou cestou a stojí za to z ní neuhýbat, i když je to někdy hodně náročné. Je pro mě velká čest, že naše restaurace patří do téhle skvělé společnosti,“ uvedl šéfkuchař Martin Štangl.
Další významný úspěch patří restauraci Marie B, ve které působí generální manažer a sommelier Zdeněk Oudes, oceněný průvodcem Michelin za mimořádnou práci v oblasti vína. „Získání Michelin Sommelier Award mě upřímně zaskočilo – ani jsem netušil, že takové ocenění existuje. Beru ho jako ocenění celého našeho týmu a hlavně vinařů, bez jejichž práce bychom nemohli růst. Děkuji všem,“ řekl Zdeněk. Sama restaurace se objevila v kategorii Selected.
Oldřich Sahajdák, chef patron Marie B a jednou hvězdou oceněné restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise k umístění v průvodci řekl: „Myslím, že to dopadlo dobře. Na lidi z Haštalské i z Marie B jsem pyšný. Ambiente jde správnou cestou, a je jasné, že i Štangl a U Kalendů jsou bez debat skvělí.“
Ocenění Bib Gourmand letos získala také hospoda U Kalendů, která kombinuje poctivou českou kuchyni s vlastní pekárnou. Šéfkuchař Honza Všetečka k tomu dodává: „Jsem rád, že se naše obyčejná hospoda s pekárnou dostala do takhle prestižního průvodce. Moc si toho vážím a jsem rád, že se tak dostalo pochvaly prasečím rypáčkům, kachním žaludkům a českým polévkám.“
Výsledky Michelin Guide 2025 potvrzují silnou pozici Ambiente na české gastronomické scéně a oceňují rozmanitost přístupů – od vysoké gastronomie přes udržitelný koncept až po moderní českou hospodu.
Štangl: jedna hvězda + zelená hvězda
Lokální suroviny z pole a divoké přírody, úzká spolupráce s farmáři, práce s ušlechtilými plísněmi a fermentace – právě to tvoří základ Štanglu, zážitkové restaurace sídlící v pražském Karlíně. Tým kuchařů pod vedením Martina Štangla pracuje s respektem k přírodě a dává vyniknout surovinám od malých lokálních farmářů a pěstitelů.
La Degustation Bohême Bourgeoise: jedna hvězda
La Degustation Bohême Bourgeoise je zážitková restaurace v centru Prahy. Zaměřuje se na moderní interpretaci tradiční české a středoevropské kuchyně s důrazem na lokální suroviny a sezónnost.
U Kalendů: Bib Gourmand
V restauraci U Kalendů se vaří poctivá pražská jídla, peče řemeslný chleba z kvasu a čepuje pečlivě ošetřené plzeňské pivo. Tým v kuchyni vede šéfkuchař Honza Všetečka, pekárnu vede šéfpekař Sláva Grigorik.
Zdeněk Oudes: nejlepší sommelier
Povolání číšníka ho oslnilo už jako náctiletého, když na dovolené v Řecku pomáhal s debarasem v hotelové restauraci. Tahle zkušenost ho přivedla na Hotelovou školu Vršovická a na brigády v různých podnicích i hotelích. Tou poslední byla výpomoc v La Degustation. Ve čtvrtém ročníku Zdeněk odjel na půlroční stáž do Číny do hotelu Crowne Plaza, kde si definitivně ujasnil, kam ho srdce táhne.
Po návratu zamířil zpět do La Degustation a jako čerstvý absolvent se tam zaučil na sommeliera. V rámci stáží sbíral inspiraci ve špičkových podnicích jako Geranium a Noma a nakonec se v La Degustation vypracoval na generálního manažera. Dnes pracuje jako sommelier a generální manažer v sesterské restauraci Marie B.
A jak galavečer k udílení ocenění Michelin probíhal?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




