Sušené maso aneb Názvosloví pro požitkáře

8. června 2020
Foto: Jakub Dohnálek
Podávají se jako předkrm, k vínu nebo coby součást různých (nejen italských) jídel, vyžadují péči zkušeného uzenáře a dostávají název podle zpracované části zvířete nebo místa původu. Které druhy sušeného masa najdete na pultech řeznictví?

Prosciutto crudo neboli pršut je sušená vepřová kýta.

Prosciutto cotto je vařená vepřová šunka z kýty.

Parmská šunka se jmenuje podle provincie Parma a je druhem prosciutta.

Culatello není tak slavné jako parmská šunka, ale říká se, že je královnou mezi sušenými šunkami. Na jeho výrobu se používá střední část vykostěné vepřové kýty, která zraje ve střívku.

Guanciale je slanina ze sušeného vepřového laloku a nedílná součást špaget all‘amatriciana.

Pancetta se suší z vepřového (nebo hovězího) bůčku, který se koření černým pepřem nebo třeba česnekem. V Itálii ochutnáte několik typů, například zauzenou bůčkovou roládu arrotolata.

View post on Instagram
 

Lardo je nasolené hřbetní sádlo, které zraje minimálně 6 měsíců.

Coppa označuje uzenou sušenou krkovici původem ze severní Itálie, ochucuje se pepřem a dalším kořením a nechává uzrát ve střívku.

Lonza je sušená vepřová pečeně, tedy část masa mezi kýtou a plecí. Kromě soli se při dochucování používá například fenykl nebo jalovec a různé druhy pepře.

Spalla je sušená vepřová plec s kostí nebo bez kosti. Pro lepší krájení se vykostí a roluje.

Bresaola má původ v Lombardii a jde o sušené hovězí, tzv. spodní šál.

Jamón ibérico se proslavilo jako španělská šunka z kýty černých iberských prasat, zatímco jamón serrano se ve Španělsku suší z kýty bílých prasat, stejně jako italské prosciutto crudo.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.