Facebook

Večeře od kosti

Autor: Klára Kvitová Foto: Jan Červenka

Těšte se na řeznické podpultovky, kuchařské chuťovky i oblíbené klasiky v netradičním pojetí. Hodně masa, ale žádná masovka. Všechno v duchu „od rypáčku po kopýtka“, grilované na ohni a často servírované doprostřed stolu. Dozvíte se, jak se v Kantýně dělá a míchá tatarák, proč tamní řízek není tenký jako papír, a dojde i na degustaci steaků.

Řezníci restaurace Kantýna připravili novinku pro opravdové milovníky masa – Večeři od kosti. Každý z deseti chodů prezentuje sám řezník. Je připraven odpovídat na všechny otázky a má pro hosty spoustu překvapení. Večeře je sestavena tak, aby nabídla to nejlepší z toho, co lze běžně vidět na pultu Kantýny, ale i speciality, které zájemci ochutnají pouze během této degustační večeře.

Už jste měli křenovou zmrzlinu?

Na prostřeném stole hosty vítají škvarky servírované v papírových kornoutcích. Kantýna se v prvním chodu představuje výběrem uzenin ze stálé nabídky. Následuje slet předkrmů, ve kterém bodují hlavně vnitřnosti a netradiční řeznické suroviny. Stolovníci ochutnají třeba zadělávané dršťky nebo pečený vepřový mozeček. Chybět nesmí oblíbený tatarák – řezník ho připravuje přímo před hosty.

Po těchto chodech si návštěvníci můžou na chvíli oddychnout a podívat se do kuchyně. Provází je sám řezník. Malá exkurze slouží i jako přirozená přestávka, při které má hostům trochu vytrávit, aby byli připraveni na druhou část večera. Skvělým pomocníkem je křenová zmrzlina, podávaná na lžičce přímo z rukou řezníka uprostřed kuchyňské vřavy.

Po pauze přicházejí na řadu steaky, zásadní součást večeře. Na výběr je hned několik druhů masa. Řezník každé z nich představí, aby si hosté udělali představu o tom, na jaké chutě se můžou těšit. K tomu si mohou vybrat z několika druhů příloh – nechybí bramboráky nebo lehčí grilovaná zelenina.

A jsme ve finále! Sladká tečka dokazuje, že morek je všestranná surovina a při správné porci kreativity se suverénně hodí i do dezertu.

Poznat restauraci z druhé strany

Co můžete od Večeře od kosti čekat? Je to komorní a neformální záležitost. Prostírá se maximálně pro dvanáct hostů a ti se pro tento večer stávají spolustolovníky. Výjimečný je kontakt s mistrem řezníkem, který je v průběhu večeře prakticky neustále k dispozici.

I pro personál je tahle akce něco mimořádného. „Na Večeři od kosti mě nejvíc baví to, že se setkávám s lidmi, které naše práce a jídlo doopravdy zajímá. Rád s nimi strávím večer, je to zase jiný způsob obsluhy, než je u nás v Kantýně běžné. A hosté oceňují, že můžou naši restauraci poznat z druhé strany,“ říká k tomu mistr řezník Jirka Michal.

Vstupenky na Večeři od kosti jsou k dostání na portálu GoOut.cz, a samozřejmě přímo v Kantýně. Degustace probíhají každý den od 19 hodin.

Vstupenky na Večeři od kosti!

Řezník, oheň, kuchař – svatá trojice Kantýny vám naservíruje zážitek, po kterém vám jen tak nevytráví. Vstupenky kupujte tady!

Baví mě propojovat lidi

Načíst další článek...