Řezníci restaurace Kantýna připravili novinku pro opravdové milovníky masa – Večeři od kosti. Každý z deseti chodů prezentuje sám řezník. Je připraven odpovídat na všechny otázky a má pro hosty spoustu překvapení. Večeře je sestavena tak, aby nabídla to nejlepší z toho, co lze běžně vidět na pultu Kantýny, ale i speciality, které zájemci ochutnají pouze během této degustační večeře.
Už jste měli křenovou zmrzlinu?
Na prostřeném stole hosty vítají škvarky servírované v papírových kornoutcích. Kantýna se v prvním chodu představuje výběrem uzenin ze stálé nabídky. Následuje slet předkrmů, ve kterém bodují hlavně vnitřnosti a netradiční řeznické suroviny. Stolovníci ochutnají třeba zadělávané dršťky nebo pečený vepřový mozeček. Chybět nesmí oblíbený tatarák – řezník ho připravuje přímo před hosty.
Po těchto chodech si návštěvníci můžou na chvíli oddychnout a podívat se do kuchyně. Provází je sám řezník. Malá exkurze slouží i jako přirozená přestávka, při které má hostům trochu vytrávit, aby byli připraveni na druhou část večera. Skvělým pomocníkem je křenová zmrzlina, podávaná na lžičce přímo z rukou řezníka uprostřed kuchyňské vřavy.
Po pauze přicházejí na řadu steaky, zásadní součást večeře. Na výběr je hned několik druhů masa. Řezník každé z nich představí, aby si hosté udělali představu o tom, na jaké chutě se můžou těšit. K tomu si mohou vybrat z několika druhů příloh – nechybí bramboráky nebo lehčí grilovaná zelenina.
A jsme ve finále! Sladká tečka dokazuje, že morek je všestranná surovina a při správné porci kreativity se suverénně hodí i do dezertu.
Poznat restauraci z druhé strany
Co můžete od Večeře od kosti čekat? Je to komorní a neformální záležitost. Prostírá se maximálně pro dvanáct hostů a ti se pro tento večer stávají spolustolovníky. Výjimečný je kontakt s mistrem řezníkem, který je v průběhu večeře prakticky neustále k dispozici.
I pro personál je tahle akce něco mimořádného. „Na Večeři od kosti mě nejvíc baví to, že se setkávám s lidmi, které naše práce a jídlo doopravdy zajímá. Rád s nimi strávím večer, je to zase jiný způsob obsluhy, než je u nás v Kantýně běžné. A hosté oceňují, že můžou naši restauraci poznat z druhé strany,“ říká k tomu mistr řezník Jirka Michal.
Vstupenky na Večeři od kosti jsou k dostání na portálu GoOut.cz, a samozřejmě přímo v Kantýně. Degustace probíhají každý den, kromě neděle, od 19 hodin.