Vzhůru na chatu! Hotovky ve skle i rychlé recepty nejen pro chalupáře

14. května 2024
Foto: Jan Zima
Čekání bylo dlouhé, ale už je to tady! Chatařská sezona je opět v plném proudu a to znamená jediné – víkendy uprostřed přírody, ve společnosti blízkých a dobrého jídla. S tím posledním vám rádi pomůžeme.

Pokud se chystáte na chatu a nehodláte trávit dlouhé hodiny v provizorní kuchyni, máme pro vás několik poctivných receptů, které zvládnete za pár minut. Navíc přihazujeme tipy na plnohodnotné „hotovky“ ve skle.

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva!

Kupujte na e-shopu Našeho masa.

Rychlé recepty

Zatímco dopoledne pečujete o zahrádku, odpoledne vyrazíte na výlet nebo odpočíváte s knihou v ruce. A tak je zcela logické, že se (někdy) chcete v kuchyni jenom mihnout. I proto jsme pro vás posbírali recepty na jídla, jejichž příprava vám nezabere polovinu dne.

Milujete slané snídaně? Pak si na chatu přibalte vajíčka, s těmi snadno vykouzlíte nespočet rychlých pokrmů. Pokud ráno potřebujete nastartovat dávkou cukru, sáhněte například po jogurtu s granolou. Klasická je samozřejmě kombinace chleba, másla a poctivé jahodové marmelády nebo medu.

K věčným a vděčným chalupářským pokrmům patří těstoviny s omáčkou. V létě nejspíš oceníte rajčatové omáčky v italském duchu, na podzim pak přijdou vhod ty smetanové či houbové.

A večer? Mějte po ruce bochník výtečného chleba. Ať už si ho namažete sádlem, nebo si z něj poskládáte sendviče na výlet, garantujeme vám, že budete mít boule za ušima.

Posíláme recepty na:

Chatařská polévka

Na chladné večery, rychlý oběd i jako pomocník při kocovině. Všichni se asi shodneme, že polévka je nejen grunt, ale také lék. I proto se vyplatí mít na chatě v zásobě několik polévek ve sklenici.

Hovězí vývar z Našeho masa je ideální základ, který využijete i při přípravě hlavních chodů. Přibalit si s sebou ale můžete i hotovou dršťkovou polévku nebo gulášovou polévku podle receptury z Lokálu.

Ikonické hotovky

Pryč jsou doby, kdy k typickým chatařským pokrmům patřit lančmít z konzervy. Dnes už se můžete rozmazlovat i na místech daleko od civilizace. Stačí, když s sebou sbalíte ikonická jídla z Ambiente, která jsou zavařená do sklenice.

Až vám vyhládne, stačí ohřát obsah v kastrůlku na mírném ohni a doplnit libovolnou přílohou. Voilà, výtečné teplé jídlo je na světě!

Je libo? 

Co dalšího přibalit na chatu?

Nakonec pro vás máme ještě několik tipů na hotová jídla a omáčky, které se vyplatí mít v chatařském špajzu, případně na mrazáku: 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.